anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Helsinki päätti haalia sote-tarjoajille lisää asiakkaita ulkomaita myöten

No niin, Helsinki on päättänyt haalia lisää sote-asiakkaita ja laajentanut terveyspalvelut koskemaan koko maailmaa. Uudistusta tulee kuulemma oikein markkinoida sosiaalisessa mediassa eri kielillä, että ulkomaanihmiset varmasti tietää mistä päin maailmaa apua saa.

Mistä moinen hulluus?

Voihan todella olla, että kyse on suorastaan kognitiota rampauttavasta ideologiasta, mutta ehkä kuitenkin todennäköisemmän selityksen tarjoaa vanha sanonta "follow the money". Kaiken lässytyksen, kiertelyn ja savukranaattien taustalla se olennainen - tai oikeastaan ydinkohta - koko sote-uudistuksessa on valinnanvapaus, joka tarkoittaa:

"Valinnanvapauslain luonnoksen mukaan julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voivat jatkossa tarjota asiakkaalle julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt. Asiakasmaksut ovat samat kaikilla palveluntarjoajilla."

Jokainen voi lähipiirissään tehdä pienen kyselytutkimuksen; "kumman valitset, jos voit valita julkisen ja yksityisen väliltä ja hinta on sama?". Ei tarvitse olla Einstein arvatakseen suurimman osan vastauksen. Nyt kun "asiakkaita" vielä haalitaan ulkomaita myöten, niin todellakin yksityisille toimijoille uudistus tulee olemaan lottovoitto ja maksajana tietysti ns. tavallinen duunari.

Ai niin, Helsinki on jo omalta osaltaan varautunut menojen rajuun lisäykseen: ""Maanvuokrat nousevat monella tontilla kymmenkertaisiksi tai jopa enemmän. Esimerkiksi Koskelan kaupunginosassa sijaitsevassa kerrostalossa siirtymäkauden jälkeen uusi maanvuokra on noin 1,80 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa korkeampi kuin nykyisin. Koskelassa omakotiasuja maksaa noin 2,80 euroa nykyistä korkeampaa maanvuokraa huoneistoneliöltä, rivitalossa korotus on noin 2,10 euroa

..

Asuintonttien nykyiset vuokratulot ovat noin 120 miljoonaa euroa vuodessa. Jos uudet sopimukset korottavat vanhoja maanvuokria noin kahdeksankertaisesti ja kun vuokratontit lisääntyvät jatkuvasti, ehkä jo 15 vuoden kuluttua kaupungin maanvuokrat ovat miljardi euroa."

Kyllä tuolla potilla pari hammashoitoa maksaa.

Tässä meillä on kolmessa uutisessa; voittajat (yksityiset terveystoimijat), häviäjät (veronmaksaja) ja välittäjä (Helsinki). Yksityiset sote-palveluiden tarjoajat voivat todella poksautella shampanjapullot!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tuntuu, että Helsingin kaupunki on ymmärtänyt valinnanvapauden tarkoittavan sotepalvelun jakelijaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mitenkähän tuon laittomasti Helsingissä oleskelu todistetaan hammaslääkäriaikaa varattaessa? Riittääkö, että jättää passin kotiin vai pitääkö olla esimerkiksi mv-lippis tai muu laittoman Helsingissä oleskelun tunnusmerkki mukana? Jos vaaditaan kielteinen oleskelulupapäätös, niin riittääkö pelkkä päätöspaperi tai kopio, vai pitääkö henkilön lisäksi todistaa olevansa päätöksessä nimetty henkilö, jolloin hän ei olisikaan paperiton?

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Hmm, siis kuka tässä systeemissä EI saa hoitoa? Jos tämä kerran on tällainen Avoimien Ovien hoitosysteemi, niin keneltäkään ei tarvitse itse asiassa kysellä yhtään mitään - ei muuta kuin seuraava jonosta "pukille" :D

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Esitätkö tyhmää vai muuten vaan trollat. Oletko koskaan kuullut puhuttavan sairausvakuutuskortista?

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Meinaat siis, että näille laittomasti maassa oleville lätkäistään joku kortti käteen? Siitä vaan, mutta kuka sitä korttia sitten EI saa?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #5

Ei vaan sitä, että laillisesti maassa olevilla se kortti (tai ainakin tilapäinen dokumentti) on.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh, olenkohan ymmärtänyt sittenkin väärin nuo Helsingin tarjoamat terveydenhoitopalvelut ja niistä johtuvat kustannukset? Olen ollut siinä uskossa, että nuo kustannukset maksetaan kokonaan Helsingin kaupungin budjetista. Ei edes valtionosuuksista. Ainkaan kokonaan. Kun näytät tyrkyttävän kommentissasi sairausvakuutuskorttia, niin tuolloinhan noihin kustannuksiin osallistuvatkin kaikki veronmaksajat. Voiko Helsingin päättäjät päättää muidenkin kuntien veronmaksajien puolesta? Varsin omaperäistä toimintaa, jos noin on käytännössä.

Mistä muuten laittomasti maassa olevat saavat sairausvakuutuskortin tai muitakaan lailliseen maassa oloon viittaavia papereita? Tarjoaako Helsinki tuollaisenkin palvelun muiden palvelujen lisäksi?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #6

Jos se on muovikortti, niin henkilöhän on edelleen "paperiton". Ehkä joku tuollainen logiikka on taustalla, sikäli kun päätöksen taustalla mitään logiikkaa on.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #6

Sairausvakuutuskortti todistaa sen, että on laillisesti maassa. Jos Helsingin kaupunki kustantaa sote-palvelut vain helsinkiläisille, kyllä kai se kotipaikka nytkin jollakin tavalla todetaan. Sairausvakuutuskortti ei riitä siihen.

Edit.

tarkemmin ajateltuani huomasin, että sairausvakuutuskortin (Kelakortin) kautta saadaan selville myös kotipaikka.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen Vastaus kommenttiin #11

Kortti tai ei, niin saat hoitoa. Vaikka paperittomat hoidettaisi pelkästään julkkisella puolella, niin sehän tietysti lisää siellä kuormitusta jolloin "kortilliset" siirtyvät enenevässä määrin yksityiselle, kun se kerran on vaihtoehto. Niin tai näin; lisää hoidettavia, lisää asiakkaita yksityisille.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eli jos sairausvakuutuskortin jättää kotiin tai ei omista sitä lainkaan ja kertoo oleskelevansa maassa laittomasti, niin kuka tahansa maapallon asukas saa Helsingissä ilmaista hoitoa esimerkiksi tuberkuloosiin, hiv:en tai syöpään, tai vaikka uudet hampaat?
Esimerkiksi tuberkuloosihoito maksaa 15 000 - 500 000 euroa, jolloin terveysmatka Helsinkiin olisi monissa tapauksissa varsin kannattava. Tietysti matkanjärjestäjällä pitäisi etukäteen olla tiedossa kriteerit joilla ilmaiseen hoitoon pääsee, mutta nythän ne tulivat selviksi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mistä ajattelitte hankkia Helsingin kakkosasunnon? Itse meinasin tyyliin jostain Kampin läheltä. Hammaslääkärissäkään en ole käynyt pariin vuoteen joten vähän kuumottelin hoitomaksuja, onneksi Helsinki tarjoaa senkin. Ei tartte kuin jättää kelakortti kotiin.

Toimituksen poiminnat