anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Aitoa talouskasvua vai äänestäjien julmaa sumuttamista?

 • BKT
  BKT
 • Vienti ja tuonti. Täällä ei tapahdu mitään.
  Vienti ja tuonti. Täällä ei tapahdu mitään.
 • Täälläkään ei tapahdu mitään (ehkä ujoa trendinomaista nousua).
  Täälläkään ei tapahdu mitään (ehkä ujoa trendinomaista nousua).
 • Toimialat. Jalostuksessa ei tapahdu mitään, mutta sen sijaan paitoja viedään pesuloihin ja hiuksia leikkautetaan ahkerasti?
  Toimialat. Jalostuksessa ei tapahdu mitään, mutta sen sijaan paitoja viedään pesuloihin ja hiuksia leikkautetaan ahkerasti?
 • Tärkeä käppyrä; eletään velaksi ja syödään säästöjä.
  Tärkeä käppyrä; eletään velaksi ja syödään säästöjä.
 • Valtio (ja kunnat) ottavat lisää velkaa.
  Valtio (ja kunnat) ottavat lisää velkaa.

Puolueiden puheenjohtajat ovat viime aikoina hokeneet kuin yhdestä suusta kuinka ollaan kasvun tiellä ja talous elpyy - hallituksen politiikka tuo tulosta. On totta, että bkt kasvoi viime vuonna yli prosentilla, mutta jos talouskäppyröitä katsotaan tarkemmin, niin voi karkeasti sanoa, että talouden "toipuminen" on velkavetoista rakentamista ja kuluttajien sekä valtion velaksielämistä.

Viimeisen 4v aikana valtio on pumpannut n. 20Mrde lisää velkaa + kuluttajien säästöaste on painunut negatiiviseksi. Tämänkaltainen kuluttajien törsäily on aina johtanut taantumaan, katsotaan esimerkkiä mistä päin maailmaa tahansa.

Kts. kuva "Toimialat". Kommentti: "Euromääräisesti tarkasteltuna arvonlisäys kasvoi rakentamisessa, etenkin talonrakentamisessa, sekä yksityisissä palveluissa." -Findikaattori.

Taloussanot kirjoittaa kuluttajien tilanteesta: "Kotitaloudet käyttävät nyt enemmän rahaa kuin tienaavat. Sen näkee yhdellä vilkaisulla alla olevasta graafista. Samoin kuin sen, että kovin usein tällaista tilannetta ei ole ollut."...ja johtopäätös on loogisesti: "Pitääkö kuviota lukea niin, että huipun jälkeen aina rysähtää? Itkosen mukaan ei pidä. Mutta kuvio kertoo aika selvää kieltään siitä, miten kotitaloudet suhtautuvat riskeihin. 1990-luvun laman aikana ei todellakaan kulutettu."

Ei tietenkään rysähdä - this time it's different!

Kun valtion, kuntien ja kuluttajien velanottotahti ja säästöjen syöminen hiipuu, kysyntä laskee selvästi ja talous sakkaa. Ts. näyttää siltä, että nyt sisämarkkinat toimivat poikkeuksellisesti bkt:n veturina ja polttoaineena on velka. Jokainen ymmärtää ettei tämä leikki jatku ikuisesti - mitä pidempään, sen kivuliaampi on korjausliike. Tällaisella kuluttajien velkaantumisasteella jälki tulee olemaan rumaa, kun aikanaan sukelletaan takaisin taantumaan ja työttömyys lähtee terävään nousuun. Työttömyys ja velka kun on huono yhdistelmä.

Ilkeämielinen voisi ajatella elpymisrummutuksen olevan kuluttajille suunnattua yllytystä/"viestintää", että valtakunnassa kaikki hyvin, jatkakaa vaan velanottoa ja kuluttamista. Kun kuluttajat ja valtio ottavat velkaa ja syövät säästöjä saadaan ongelmaa siirrettyä eteenpäin. Kaikesta tästä seuraava krapula on todennäköisesti seuraavan hallituksen ongelma, nykyinen - velkavetoinen - hallitus voi ilkkua sitten kuinka heidän aikanaan talous elpyi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Virkeältähän tuo näyttää kuin koomapotilaan sydänkäyrä. Ylilääkäri on varovaisen toiveikas, mutta toisaalta käänne huonompaankin voi tulla yllättäen ja pyytämättä.

Huhut ameriikasta tietävät kertoa, että some-mainontaan keskittyneiden yritysten myyntitulot ovat pudonneet sankoin joukoin hetkessä nollille ja näin yksi viime aikoina syntyneistä kuplista näyttää rikkoutuvan. Samalla kuitenkin printti- ja tv-mediat jatkavat hiipumistaan, kun nuoremmat sukupolvet eivät ole enää kiinnostuneita niiden tarjoamasta formaatista ja sisällöistä.

Jenkeissä päänvaivaa tuottavat lisäksi opintovelallisten maksukyvyttömyys, subprime-autolainat ja uusien autojen myyntiaikojen pidentyminen. Kun Trump ei ole toistaiseksi edennyt missään aikomassaan asiassa, vyyhti pamahtanee syliin syksyn mittaan.

Ei tietenkään vaikuta Suomeen, eihän viimeksikään?

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

"Virkeältähän tuo näyttää kuin koomapotilaan sydänkäyrä." :D

Juu, ei Suomea mikään koske ikinä, että sikäli voidaan lekotella rauhakseen. Maailmalla pientä epävarmuutta herran vuonna 2017 aiheuttaa; Trump, riittääkö Kiinan veto, sotauhkien eskaloituminen, euroalueen inflaatio* & korot, noin äkkiseltään. Jännä vuosi siis menossa!

* http://www.tradingeconomics.com/euro-area/inflatio...

Toimituksen poiminnat