anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Guggenheim, SRV ja punaviini

Berliinin suunnalta olisi tarjolla annos realismia Guggenheim-kiimaisille (v2012):

"Museon kävijämäärä on kuitenkin ollut 14 vuoden toiminta-aikana vain noin 1,8 miljoonaa. Siis alle 130 000 kävijää vuodessa.

- On hyvä nähdä, ettei brändi automaattisesti tuo menestystä, kommentoi kaupunkitutkija Kaarin Taipale, jonka toimittama kirja Guggenheimin varjossa julkaistiin tammikuussa.

Vertailun vuoksi Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin on haaveiltu houkuttelevan yli puoli miljoonaa kävijää vuodessa.

Hän arvioi, että kun museo itsessään ei ole ollut arkkitehtuurinsa puolesta nähtävyys, pelkät näyttelyt eivät ole olleet tarpeeksi kiinnostavia.

- Minusta Helsingin kannattaisi ottaa tässä monta askelta taaksepäin ja huomattavasti pidempi aikalisä."

On aika elitististä ajatella, että sadat tuhannet turistit vyöryisivät Helsinkiin pällistelemään pelkkiä seiniä. Kyse on kuitenkin "maailmanluokan" museosta, joten kai sinne sisällekin pitäisi jotain saada. New Yorkin kukkelista löytyy Miroa, Matissea, Goghia ihan peruskaurana, sen päälle laadukkaat näyttelyt. Minkähänlainen budjetti on taiteelle varattu tässä rytäkässä? Itse en ole nähnyt varsinaisesta taiteesta puhuttavan mitään, mikä on aavistuksen erikoista, onhan kyse museosta. Jos siellä seinällä tököttää pari Edelfelttiä ja kumppaneita, niin voi olla ettei ulkomaan ihmiset oikein lämpene. 

Mutta koskapa Guggenheim-kiiman taustalla ei ole taiteelliset motiivit vaan raha, niin tokihan Berliinin kaltaiselle flopille pitää vanterasti sulkea silmät. Raha puhuu ja Guggenheimin tapauksessa se raha on siinä rakennuksessa, joten sen rakennuksen rakentajalla on siinä n. 130Me intressi. Itse veikkaan, että lämpimät suhteet poliitikkoihin - varsinkin Helsingissä - omaava SRV häärää tässäkin projektissa taustalla ja veikkaanpa, että viiniä on virrannut tätä projektia lobatessa. Jossain suonissa promillet ylittyi, järki sumeni ja näinpä kukkeliskuu kuohahti taas pintaan.

Skål!

Ps.Tätähän on myyty Helsinkiläisille investointina, joten miksi ei ole esitetty vaihtoehtoisia investointihankkeita? Tuolla 130Me (?) saisi Helsinkiin jos monenmoista turistikoukkua!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat