anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Työttömyydestä: hallituksen näpertely vs yrittäjän realiteetit

Jos hallituksen toimia ja uutisotsikoita lukee, niin syntyy helposti sellainen kuva, että ns. iso teollisuus on Suomen suurin työllistäjä ja että Suomen talous on täysin riippuvainen näiden menestyksestä. Tosiasia kuitenkin on se, että pk-yrittäjät työllistävät yksityisellä sektorilla n. 65% koko työvoimasta. 65%! 

Se toinen tosiasia on se, että työntekijän palkkaaminen on helevetin kallista puuhaa. Kannattaa tässä vaiheessa käväistä lukemassa talsan artikkeli asiasta, mutta jos laiskottaa, hyppää suoraan siellä jutun lopussa olevaan kuvaan. Eli jos yrittäjänä haluat maksaa työntekijälle bruttopalkka n. 2600e / kk se kustantaa yritykselle n. 4250e / kk. Ja jos tarkkoja ollaan, niin yrityksen täytyy laskuttaa asiakkaalta n. 5200e / kk alv:n takia. Loppuasiakasta täytyy siis alveineen laskuttaa yli viisi tonnia, jotta saa maksettua 2600e kk palkan. 

Eikä tässä vielä kaikki, jos tähän ynnätään kuluttajien ostovoima, josta yrittäjät ovat niin kovasti riippuvaisia. Eli kun työntekijä maksaa ensin verot, jää hänelle nettoa n. 2000e / kk. Nyt kun työntekijästä tulee kuluttaja ja hän kipaisee sinne lähi S-kauppaan huomaamaan, että hyvässä osassa hyödykkeitä on 24% alv jonka valtio hotkaisee suoraan napaansa. Kun tuota kiertoa katsoo (5200e sulaa 2000e ostovoimaksi), niin ei se ole ihme, että talous pyörii hieman ruosteisesti.

Hallituksen nerokkaassa työllisyyspakissa on mm. seuraavaa; 2017-> työttömän on otettava duuni vastaan vaikka se olisi 80km päässä. Ja, duuni on otettava vastaan vaikka liksa on sama kuin korvaukset jne. Lähinnä nuo toimet lisäävät karensseja ja näin saadaan niitä kaivattuja säästöjä. Jos reaalimaailmaa katsotaan niin on aika vaikea nähdä mitenkä kyseiset "toimet" olennaisesti muuttavat a) mahdollisuuksia palkata työntekijä b) lisäävät kysyntää.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Monin paikoin siellä 80 kilometrin päässä on ihan omatkin työttömät.

Toimituksen poiminnat