anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Jos olisin diktaattori

Rupesin aamukahvin ääressä miettimään, että jos itsellä olisi vapaat kädet, niin mitä sitä tekisi, että saataisi sutinaa Suomen talouteen. Kaksi taloutta aktivoivaa ajatusta olisi hallitukselle tarjolla, näin diktaattorin hattu päässä.

Arvonta

En nyt jaksa lähteä leikkauksista vatvomaan - sitä on tehty riittävästi - vaan lähdetään siitä, että leikkauksia ei tehdä ja vaje tilkitään toistaiseksi velalla. Vielä kun luottoluokitus on kunnossa, ottaisin sen vajeen paikkaamiseen tarvittavan 10Mrde (vai-mitä-se-nykyään-on) sijaan 16Mrde uutta lainaa.  Sillä 10Mrde tilkitään vajetta ja 5Mrde siirretään ns. arvontapottiin. Yritysrekisteristä haetaan 6500 pienyrityksen lista kriteereillä x*. Suoritetaan seuraavanlainen arvonta: 500 onnelliselle yrittäjälle lätkäistään 2Me pankkitilille. 2000 seuraavaa saa 1Me ja 4000 lopuista 500ke kukin.

Lysti maksaa valtiolle sen 5Mrde ja meillä on 6500 yritystä, joilla on nyt resursseja toteuttaa unelmiaan. Joo, selvää on, että väärinkäytöksiä tulee, mutta oman kokemuksen pohjalta uskon, että suurin osa näistä lähtee investoimaan businekseensa. Eihän yrittäjäksi pääsääntöisesti ryhdytä, että pääsisi kusettamaan jotain. Mutta varuiksi soitan kyllä P-Korean paksulle pojalle ja kysyn ideoita mitä tehdä niille jotka koijaavat. Toisekseen summan pitää olla sellainen, että se tuntuu jossain. Liian pieni "lahja" menee täysin hukkaan, koska se on juuri liian vähän, että mitään järjellistä voi tehdä, se menee todennäköisemmin hukkaan kuin selkeä mälli.

No niin, oletetaan pessimistisesti, että 50% lähtee tosissaan yrittämään annetuilla rahoilla. Nyt meillä on siis 3250 yrittäjää, jotka silmät kiiluen ja kuola suupielestä valuen lähtevät toteuttamaan unelmiaan. Takaan, että talouteen tulee sitä tarvittavaa sutinaa.

Ai miksi arvonta? Sen takia, että sellaista meediomesenaatiota ei tästä maailmasta löydy, joka osaa varmasti sanoa, mistä se seuraava Supercell tulee ja mistä ei. Yrittäminen itsessään on eräänlaista arpapeliä ja on hyvin hankala mennä ennalta tietämään mikä firma tekee jackpotin. Kysykää vaikka enkelisijoittajilta. Sitä paitsi inhoan byrokratiaa ja ne teoreettisen mesenaation liksat sijoitan kaviaariin ja shampanjaan - juhuu! 

Vienti- ja markkinointituki

Toinen konsti on perustaa myyntiorganisaatio, jonne palkkaamme armeijallisen kielitaitoisia myyjiä (Ruotsi, Saksa, Japani, Englanti, Kiina jne.), joka toimii hieman kuten Saksan kauppakamari (vink, vink, josta on oikeasti apua). Finpro on kyllä olemassa oleva "vienninedistämislaitos", joka kuitenkin oman ja muutaman muun kokemusten mukaan tuottaa lähinnä markkinointiselvityksiä ja ruokkii konsultteja. Tai no, näin oli ainakin vielä joku vuosi sitten.

Kyseinen laitos - nimettäköön Finexportiksi - alkaa tarjota myyntipalveluitaan ilmaiseksi yrittäjille. Sen myyjät naaraavat kiinni eri maiden yritysten sisäänostajia ja luukuttavat niin pirusti suomalaisia tuotteita. Kun sisäänostaja kiinnostuu ja ottaa tuotteen koemyyntiin, Finexport vieläpä lätkäisee sille suomalaiselle yrittäjälle markkinointitukea, että saadaan kassakone laulamaan siellä kohdemaassa.

Ai miksei selvityksiä tarvita? Niitä selvityksiä todellakaan tarvitse, vaan sopivan firman sisäänostajan puhelinnumeron - sen sisäänostajan homma on tietää onko tuotteella toivoa. Ja kun se tuote on hyllyssä meillä on riittävä markkinaselvitys siinä, että ostaako se kuluttaja sen tuotteen vai ei.

Tähän lystiin siis sijoitamme sen 1Mrde. Voila! Meillä on kuhiseva yrittäjälauma, jolla on resursseja ja heitä tukeva vientiorganisaatio. Takaan, että jotain tapahtuu. Ja hei, jos homma menee 100% munilleen, sehän maksaa vain 6Mrde ja sehän ei tunnu tässä konkurssissa missään!

Tulipahan ainakin yritettyä!

* Käytetään jotain haulikkokriteeriä; vähintään vuosi toimintaan, ei ulosottoa, rajataan hieman toimialoja - nakkikioskia pyörittävä ei varmaan siitä 2Me hirveästi kostu. No okei, voihan se olla tietysti seuraava Hesburger, eli eipä rajatakkaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hauska idea, voitaisiin vallata vaikka yhdysvaltain markkinat ja korvata sikäläinen maito ja limppari suomalaisella olvilla ja valiolla.

Petteri Hiienkoski

Lainanotto muuten ok mutta EU Komissio pukkaa päälle kun on rajat ylitetty...

Eikö yritysrahoituksen lisäämistä kannattaisi toteuttaa säädämällä verotuksellisia kannustimia, että yksityisillä rahoittajilla olisi yllyke pistää rahaansa kasvuyrityksiin?

Finpro, Team Finland, Finnvera, Sitra, Tekes...Finnexport...

Jospa mainitut verokannustimet ja Viron mallin mukainen yritysverouudistus toteutuessaan lisäisi yritysten yllykettä yrityskoon kasvattamiseen?

Toimituksen poiminnat