anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Investoidaan työttömyysreserviin

Evan lamppupäät ovat voimallisesti pinnistelleet ja tuloksena on raportti, jonka logiikka on viiltävää:

"Työllisyysaste on laskenut jo 69 prosenttiin, koska eläkkeelle on siirtynyt suuria ikäluokkia. Lisäksi pitkittynyt taantuma on vienyt noin 100 000 työpaikkaa.

Kirjoittajien mielestä ei ole realistista ajatella, että maahanmuuttoon turvauduttaisiin vasta, kun nykyiset työttömät on työllistetty. Työttömistä lähes joka kolmannella on vähän koulutusta, vanhentuneet taidot, paljon ikää tai pitkä työttömyys takana, joten heidän työllistämisensä on vaikeaa."

Suomi siis tarvitsee tuplamäärän maahanmuuttajia ottamaan koppi tulevasta - huutavasta - työvoimapulasta. Jos ymmärrän heidän päättelyään oikein, Suomen pitää kuskata jengiä selvästi lisää ihan noin varuiksi, valmiiksi, tänne kovasti sopeutumaan ja valppaana odottelemaan kaupungin vuokra-asunnoissa tulevia työpaikkoja. Voi olla, että siellä Evassa nähdään pari siirtoa pidemmälle, mutta tukkijätkän järjellä ajateltuna homma tuntuu olevan päälaellaan. Minusta on hyvin vaikea nähdä sellaista tilannetta, jossa kantasuomalaiset täystyöllistetään ja vaikka sitten lähinaapureista - ulkomailta - EI saada houkuteltua työvoimaa tänne avoimiin työpaikkoihin. Siis koska täkäläisellä työvoimalla on kädet täynnä, yritykset joutuvat tietenkin ilmoittelemaan ympäri turuja ja toreja avoimista työpaikoistaan.

Mutta ei Evan raportti suinkaan ilman tolkkua ole, riippuu vain kenen vinkkelistä asiaa tarkastellaan. Ding, ding! Kuulenko eurojen kilkattavan jossain taustalla? Yllä oleva tilanne johtaisi siihen, että ilman odottavaa, vellovaa työttömyysmassaa, yritykset (ja valtio) joutuisivat kilpailemaan työntekijöistä naapurimaiden kanssa, joka puolestaan tarkoittaisi palkkainflaatiota. Evan ratkaisussa siis nykyiset työssäkäyvät joutuisivat kannattelemaan ja kustantamaan tämän työttömyysreservin, joka odottaa parkissa, että työllisyystilanne aikanaan kohenee. Ja sitten kun/jos se kohenee, yrityksillä on työttömyysarmeija josta noukkia kyvykkäimmät ilman pelkoa palkkakilvasta. Veronmaksajat maksavat ns. mädät omenat. Kätevää.

Ai niin, grynderitkin kiittävät, kun kaupungin pitää ahkerasti rakentaa asutuksia näille maahan vyöryville työttömyysdivisioonille. Ja sinä maksat. 

No mutta ei kai EVA:ssa nyt näin härskisti ajatella. Ettäkö veronmaksajat kustantamaan työttömyysreservi elinkeinoelämän tarpeisiin?! Pyh, pois mokoma ajatus! Tokihan Eva ajattelee veronmaksajain etua, tuskin siellä nyt näin härskejä juonia punotaan elinkeinoelämän pussiin.

Kai sitä on tullut jo vanhaksi, mutta joskus aikoinaan oli vielä sellainen käsite kuin työnperässä muuttaminen. 60- ja 70-luvuilla Ruotsiin vyöryttiin töitä tekemään. Ei se Ruotsi täältä Suomesta varuiksi sitä porukkaa sinne houkutellut mahdollisia töitä odottelemaan sitä ennen. Mikähän olisi sellainen nykyaikainen termi kuvaamaan ajatusmaailman muutosta? Työreserviin parkkeerautuminen?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Outo argumentti kun elinkeinoelämä kuitenkin maksaa veroeurot lähes kokonaan. Ei kai se veronmaksajan (=yrityksen) etu ole elättää tarpeettoman suurta porukkaa.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

53Mrd:sta tulee 17Mrdia firmoilta: http://www.valtionbudjetti.fi/

...ja pääkonttori on aina siirrettävissä, jos yrityksen verokuorma uhkaa nousta. Kyllä selkeästi suurimman verokuorman kantaa kuluttavat duunarit.

Pekka Pylkkönen

Kaikki ne maksetaan firman tuotannolla tai velalla. Duunareiden palkat ja niistä maksettavat verot ovat jonkun arvoisia juuri sen firman tuotannon vuoksi.

Lisäksi firma ihan konkreettisesti siirtää ne rahat kassastaan verottajan pussiin. Tyypillisen firman kassavirrasta helposti yli puolet menee veroihin ja veroluonteisiin maksuihin. Esim Fortumilta noin 70%. Lisää verokuormaa?

Toimituksen poiminnat