anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Teslan akuilla voitaisi puskuroida uusiutuvaa energiaa

Maailmalla uusiutuvan energian haasteita taklataan hartiavoimin ja yksi niistä suurimmista on energiatuoton volatiilisuus. Sähköautoja valmistava Tesla käynnistää jättimäisen hankkeen, joka saattaa ratkaista myös tämän haasteen. Teslan omistaja Elon Musk on myös mukana SolarCity -nimisessä yrityksessä, joka valmistaa ja asentaa aurinkoenergia ratkaisuja asuntoihin. Valtava akkutehdas on ensi vaiheessa suunnattu sekä Teslan ja SolarCityn tarpeisiin, mutta visio kattaa myös sähköyhtiöt:

"Tesla and Oncor Electric Delivery, owner of the largest power-line network in Texas, have discussed a $2 billion investment in stationary battery storage to solve the problem of fluctuating output from wind and solar. "

Tuuli- ja aurinkoenergian sähköntuotantohinnat laskevat kovaa vauhtia ja saavuttavat ydinvoimalla tuotetun energian kustannustason lähivuosina. Onkin syytä kysyä; miksi ihmeessä Suomen pitää väkisellä rakentaa lisää ydinvoimaa ja vieläpä Venäläistä sellaista? Oltaisi investoitu nekin miljardit kotimaiseen tuulienergiaan, niin se olisi työntänyt suomalaiset tuulivoimalayhtiöt alan etulinjaan ja saattanut jopa työllistää jonkun siinä sivussa. Kyseinen investoitu olisi voitu nivoa osaksi talouselvytystä! Sen sijaan rahat pitää syytää Venäjälle ja synnyttää erittäin epäterveellinen riippuvuussuhde kyseiseen maahan.

Mitä voi toisaalta olettaa päättäjiltä, jotka tuntuvat pitävän tuuli- ja energiavoimaa joidenkin hihhuleiden pikku puuhasteluna ja jotka tuskin ovat edes kuulleetkaan Teslan kaltaisista uusista toimijoista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sähköautojen akkuja voidaan kyllä ladata silloin kun sähköä on ylenmäärin tarjolla, mikä tasoittaa käyrää jonkin verran.

Sen sijaan sähköauton akun käyttäminen varastona josta otettaisiin tarvittaessa takaisin verkkoon sähköä ei toimi. Tai toimii, mutta se on suoraan pois akun lataussykleistä/käyttöiästä, jolloin kustannukset muodostuvat täysin kestämättömiksi.

En jaksa tarkkaa arvoa laskea, mutta Keijolla on vahva tunne, että pelkkä varastointi maksaa luokkaa 10-20 c/kWh akkukustannusten muodossa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

juuri näin, akkujen, sähköautojenkin käyttö tasaavana puskurina on suoraan pois akkuvalmistajan tuotteelleen ilmoittamien lataussyklien määrästä.
jos akkuja puretaan ja ladataan jatkuvasti useammin kuin on niiden ominaiskapasiteetin mukainen pisin lataus-purkuväli, niin käyttöikä lyhenee dramaattisesti.

sähköauton omistajan pitäisi saada kuluttamaansa sähköön verraten hyvinkin kertaluokkaa suurempi korvaus akkujensa ajamisen kannalta tarpeettomasta kulumisesta.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Sähköautojen akut ei liity juttuun millään tavalla.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Niin, ei niitä sähköautojen akkuja ole tarkoitus käyttää, vaan ihan tarkoitukseen suunnattuja.

Niiden jotka näistä ydinvoimahommista päättää olisi pitänyt ottaa laskin yhteen käteen, puhelin siihen toiseen ja vähän selvitellä asiaa, ettei nyt miljardi-investointeja olettamusten pohjalta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tuulivoima tulee. Ainahan edistystä vastustetaan aluksi.
Se päivä on historiallinen, jolloin energiaa saadaan varastoiduksi suuressa mitassa.

Antti Jokela

"Niin, ei niitä sähköautojen akkuja ole tarkoitus käyttää, vaan ihan tarkoitukseen suunnattuja."

Tuo otsikko johti ajatukset harhaan. Kotitalouksien ja taloyhtiöiden on hankala lähteä näihin mukaan, koska investoinnit ovat suuret ja takaisinmaksuajasta ei ole takeita.

Jos asiaa haluaisi vauhdittaa, niin bisnesmalli pitäisi muuttaa niin päin, että investoinnin tekee energiayhtiö, joka tietenkin ottaisi siinä tapauksessa osansa tuotosta. Kotitaloudelle tämä näkyisi niin, että se sallii energiayhtiön tuoda aurinkopaneelit ja akut tiloihinsa, ja saa vastineeksi alemman energiatariffin.

Energiayhtiöt ovat muutenkin oppineet tekemään investointeja jopa vuosikymmenten takaisinmaksuajoilla ja osaavat laskea kannattaako tämä vai ei. Tietenkin kotitalous saisi hankkiä vermeet itsekin, jos on ylimääräistä käteistä ja haluaa pitää mahdollisen tuoton kokonaan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

" Sen sijaan rahat pitää syytää Venäjälle ja synnyttää erittäin epäterveellinen riippuvuussuhde"

Itseasiassa Rosatomin mukaantulo tarkoittaa sitä, että Venäjältä tulee investointirahaa Suomeen. Ja melkoisen riippuvaisia Venäläisestä energiasta taidamme olla nytkin.

Texasin aurinkosähkökoikeilut skaalautuvat kovin huonosti Suomeen, siellä kulutus ja tuotanto ajoittuvat hyvin yhteen, meillä on päinvastainen tilanne. Tilanne muuttuu, kun keksitään tekniikka tallentaa kesän ylijäämäenergia talvea varten.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Texasissa on aurinko- ja tuulivoimaa. Jotain muutakin on tarvittu. Kulutus ja tuotanto ajoittuvat yhteen, kun ne laitetaan ajoittumaan:

http://www.wartsila.com/en/references/antelope-sta...

http://www.wartsila.com/en/press-releases/wartsila...

http://www.wartsila.com/en/gas-power-plant-to-sout...

Vastaavia laitoksia Wärtsilä on toimittanut Texasiin enemmänkin, eikä Wärtsilä ole ollut ainoa laitostoimittaja. Myös muualla USA:ssa ja maailmalla on koettu tarvetta investoida tasapainottavaan voimantuotantoon.

Nämä ovat niitä keinoja, joilla vaihtelevan tuotannon haitat voidaan kompensoida tällä hetkellä.

Toimituksen poiminnat