anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Nato-kysymys päätetty kabineteissa & uudelleen suomettunut Suomi

Nato-kysymys on ilmeisesti jo päätetty kabineteissa, koska sekä pääministerin että presidentin johdolla meille nöyrille alamaisille on nyt tiedotettu, että asia on käsitely. Stubb tokaisi YLE:n puoluejohtajien tentissä hiljattain, että nyt ei ole aika keskustella natosta. Presidentti Niinistö muotoili asian eilen YLE:n kyselytunnilla seuraavasti: "Presidentti uskoo, että jos Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä, niin se varmasti horjuttaisi Venäjä-pilaria.

- Ei meidän kannata ajatella, että on yhdentekevää millaisissa väleissä olemme Venäjän kanssa. Suomella on Venäjän kanssa enemmän yhteistä rajaa kuin Venäjän ja muiden Nato-maiden välillä yhteensä."

Venäjän Ukrainan murjominen, jatkuvat ilmatila- ja (nyt myös) aluevesiloukkaukset, koventunut retoriikka, naurettavuuksiin menevä propaganda jne. jne. saavat sen toimet näyttämään kaikelta muulta kuin sivistyneeltä demokratialta. Homma muistuttaa ajoittain pikemminkin Pohjois-Korean meininkiä.  Anteeksi vaan herra presidentti, mutta onko tämä nyt sellainen maa jonka kanssa kannattaisi niin hirveästi alkaa veljeilemään? 

Kansalaisten kasvava huoli suomen turvallisuudesta on aiheellista ja ainakin itse odottaisin päällystöltämme hieman eri suuntaisia otteita. Suomen demokratia on ajautunut vähintäänkin kummalliseen tilaan, jos näinkin tärkeä asia kuitataan ilmoitusluontoisesti loppuunkäsitellyksi. Ei mitään nähtävää, asia päätetty. On huutavan selvää, että päällystölle on yhdentekevää mitä kansalaiset asiasta ajattelevat - päätös on tehty.

En edes lähesty aihetta pitäisikö Suomen sitten liityä natoon vai ei. Olennainen havainto tässä on se, että asian tiimoilta ei näemmä ole tarvetta käydä minkäälaista julkista keskustelua.

Ja aivan kuin nato-kysymyksen hautaaminen ei olisi riittänyt, Suomi kiiruhti osoittamaan alamaisuuttaan Venäjälle ostamalla ydinvoimalakin sieltä kaupan päälle. Sen sijaan, että me pyrkisimme vähentämään riippuvuutta idän agressiivisesta diktatuurista, me lisäämme sitä.  Vieä Ukrainan kriisin sytyttyä retoriikka oli aivan toisenlaista, mutta ilmeisesti jotain tapahtui ja nyt suut on somasti supussa. Vilahtiko jossain ruskeita kirjekuoria? Lorahtiko pissit housuun Venäjän ärähtelystä? Jotain selvästi tapahtui. Joka tapauksessa, on syytä kyseenalaistaa päällystömme arviointikyky ja motiivit.

Tervetuloa kultainen suomettumisen aika osa II ja tervemenoa itsenäisyys. Päällystökin voi nyt huokaista helpotuksesta kun työtaakka kevenee, sanellaanhan Kremlistä jatkossa meidän ulko-, sisä- ja turvallisuuspolitiikka. 

Onko nyt turvallinen olo?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

No ei ole turvallinen olo, turvallisuusaste tipahti taas muutaman pykälän kylmemmän puolelle Niinistön lausunnosta. Tuomiojakin on jo loihenut lausumaan, etteivät ensi vaalit ole Nato-vaalit, "mikään puolue ei sitä ota vaaliteemaksi". Venäläisellä "huumorilla" on ilmeisesti annettu ymmärtää presidenttien keskusteluissa se, mitä nämä venäjän johtoa lähellä olevat lähteet sanovat lehtihaastattelussa ääneen: miehitysyritys tulee jos Natoon lähdette.

Minulle seuraavat vaalit ovat Nato-vaalit, ja äänestän ainoastaan ehdokasta, jolla on selkeä, myönteinen Nato-kanta. Mielestäni Suomen virallinen, venäjää myötäilevä kanta mahdollistaa omalta osaltaan Venäjälle sen pienten maiden uhkailupolitiikan.
Mielestäni meidän tulee kaikin tavoin vähentää sekä kaupallista, poliittista ja energiariippuvaisuutta ailahtelevaisesta, epädemokraattisesta ja väkivallalla hallinnoivasta venäjästä. Oma puolustus, kyllä, EU integraatio ja yhteistyö, kyllä, Natoon kuuluminen muiden EU maiden ja erityisesti Baltian rinnalla, kyllä.

Poliittisten arvio- ja muisteloteosten perusteella keskeisien poliitikkojemme selkärankaa on aina järsitty tehtaankadulla ja itä-saksan lähetystössä jne.
On ymmärrettävää, että kansa haluaa elää rauhassa, ja tätä on tällä myöntyväisyyspolitiikalla haettu. Onko tätä pakko jatkaa maailman tappiin, sukupolvesta toiseen? Joskus pitäisi olla se hetki, että seistään selkä suorassa, mitä sitten tulemaan pitääkään. Turvallisuus syntyy pitkällä aikavälillä siitä, että valtioon ja toisiin kanssaihmisiin voi luottaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minä taas äänestän sellaista ehdokasta jolla on selkeä puolueeton linja eikä hupata mistään sotaliitoista.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Niinkuin uutisvuodossa todettiin. Jos pelkäät Putinia, muista että oltiin ennen Hitlerin kaveri ja Stalinin naapuri ja silti ollaan tässä vielä.

Suhteellisen turvallinen olo on vieläkin. Asiaa on mielestäni vähän turha stressata, sillä jos se nyt tänne tulee niin huonosti meille käy kuitenkin.

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Geopolitiikalle emme voi mitään, emmekä voi vaikuttaa Putinin päätöksiin. Luulisi hänen tietävän, että rauhallinen rinnakkainelo on kaikkein hyödyllisintä. Nyt ei ole aika hakea Nato-jäsenyyttä. Sitä olisi pitänyt hakea 20 vuotta sitten. Silloin Venäjä oli myllerryksessä. Nyt se on myöhäistä. Ehkä joskus tulevaisuudessa se tulee ajankohtaiseksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Arvaamattomankin nousuhumalaisen naapurin kanssa voi veljeillä, jos on varautunut pahimpaan eli melko todennäköiseen kärhämään aika ajoin. Se tarkoittaa että on muutakin kuin puukko selän takana piilossa. Viisainta on olla olematta liian heikko ja helppo uhri. Jos omaa voimaa on riittävästi näyttää tai sivistysmaiden apua uskottavasti saatavissa, hulluinkaan nousuhumalainen ei meitä ahdistele.

Molo-Ribbe-liittosopimus 23.8.1939, Mainilan laukaukset 26.11.1939, Suomen suuri isänmaallinen puolustussota 30.11.1939 - 19.9.1944. Muistetaan ja muistutetaan... http://www.viestihopeat.fi

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sitaatti:
"Sopimuksen sanamuodoista voi päätellä, että pelkkiä harjoitusoperaatioitakin koskien, ylin budjettivalta siirretään Nato-joukkojen komentajalle. Suomi on sitoutunut antamaan kaiken tukensa, jolloin Naton toimintaohjeiden puitteissa toteutetaan kaikki komentoketjun edellyttämät toimet. Jos kustannukset ylittyvät, niin lasku tulee perästä.

Tai edellä, mikäli meiltä puuttuu varustusta, jota Nato-joukkojen komentaja voi sopimuksen nojalla vaatia, vaikka siihen ei puolustusbudjetin puitteissa ole osoittaa varoja. Tai sosiaali- ja terveysmenojen, koska vieraille joukoille on taattava samantasoiset terveyspalvelut ja samoilla periaatteilla kuin omillekin joukoille.

Todellisuudessa sanamuodot ovat kauttaaltaan sellaiset, että tämä ei ole isäntämaasopimus, vaan päiväykseltään ja kustannuksiltaan avoimeksi jätetty miehityssopimus. Suomalaiset joukot on tässä alistettu täydellisesti Naton komentoon. Avustavat operaatiot kun yleensä tarkoittavat ”miinanpolkijoita ja tykinruokaa”, jota voidaan uhrata eliittijoukkojen säästämiseksi."

Tämä kannatta lukea - ja myös kommentit:
http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180455-selv...

Henry

Keijo Räävi

Presidentti Niinistö on muuttanut Nato-kantaansa koska pressanvaaleissa liputti Nato:n puolesta mikäli Suomen turvallisuustilanne muuttuu huonompaan suuntaan ja juuri tämän Ukrainan kriisi on aiheuttanut.

Toimituksen poiminnat