anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Tiesitkö mikä käsittää 77% EU:n menoista?

Niistä olennaisista EU asioista kun täällä Suomessa ei ole ollut tapana turhaan tiedotella, niin heräsin tässä justiinsa miettimään, että minnekä ne rahat muuten ohjautuu. Wikipedia siis auki ja sieltä voimmekin todeta, että n. 77% prosenttia EU:n budjetista menee maatalous- ja aluetukiin,  6.3% hallinnointiin, 8.5% EU-maiden yhteishankkeisiin ja loppu satunnaiseen sälään.

Wikipediassa on myös tilastoa nettomaksajista ja -saajista. Luvut ovat hieman vanhaa, mutta olennainen ja varmasti yhä kutinsa pitävä asia on, että käytännössä kaikki vauraammat EU-maat ovat raskaita nettomaksajia ja saamapuolella lähinnä köyhät itä-blokin maat.

Mitä näistä tulisi sitten ajatella? Itsellä ainakin tuli sellainen tiivistys mieleen, että EU on siis olennaisilta osin rahalle läpiajomekanismi itä-blokkeihin. Tuntuu jotenkin pöhköltä, että näin massiivinen systeemi on pystytetty uudelleenjakamaan maatalous- ja kuntatukia. On hölmöläisen hommaa siirtää iso tukko rahaa ensin EU:lle, joka sitten jyvittää kohdennetusti osan tukosta takaisin ja loput jaetaan eteenpäin köyhemmille maille. Suomi kun jo maksaa kehitysaputukea miljardin vuodessa, niin en nyt erityisen innoissani ole siitä, että toinen mokoma siirretään EU:n läpi itä-blokkeihin. Veikkaan muuten myös, että ns. korruptiovero ei ole kohtuullinen kyseisillä alueilla.

Huomioitavaa myös on, että niistä rahoista jotka kierrätetään EU:n läpi Suomen maatalouteen ja aluetukiin, kuoritaan päältä tuo 6.3% hallinnointikulu.

Toinen valtava - ja se suurin - rahapotti joka EU:n läpi on kierrätetty on ne surullisen kuuluisat pankkituet Kreikkaan. Itseasiassa ne menivät olennaisilta osin Saksalaisten ja Ranskalaisten pankkien pääomittamiseen meidän rahoilla, koska Kreikkaanhan niistä jäi vain murusia. Mutta rutistakoon tästä joskus toiste lisää...

Nykymuodossaan EU on siis tulonjakomekanismi itä-blokkeihin ja onkin aiheellista kysyä onko Suomella varaa olla mukana. Harkitsisin kantaani uudestaan, jos EU järkeistettäisi esimerkiksi sellaiseen malliin, jossa jäsenmaat pitäisivät olennaisilta osin omasta tontistaan huolta, mutta laittaisivat vähemmän rahaa yhteiseen potiin, josta sitten kustannettaisi niitä muita yhteisprojekteja (koulutus, tuotekehitys, infrastruktuuri, energia jne).

Pääpuolueet ja media ovat olleet hipihiljaa ylläolevista tosiasioista en usko, että aihe nousee erityisemmin esiin näin vaalien alla. Onhan siellä lihavapalkkaisia suojavirkoja jaossa, että mitäpä näistä motkottamaan. Pidetään vaan suomalaiset pimennossa, ollaan ehkä söpösti EU-kriittisiä ja käydään Brysselissä vuoronperään heruttamassa hunajaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tämä kirjoitus osuu naulan kantaan. EU on olennaisilta osin jyväjemmareiden tulonsiirtounioni.

Käyttäjän tomba66tomba kuva
Tomi Kuusinen

Onko kukaan laskenut paljonko ruoan hinta nousisi ilman tukia? Olettaisin että ilman tukia euroopan ruokatuotanto supistuisi tuntuvasti ja EU:n ulkopuolinen tuonti lisääntyisi huomattavasti.

Kaikkien ihmisien kuitenkin täytyy syödä joten mielestäni tuki jakautuu kaikkien kesken.

Toimituksen poiminnat