anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Avioliittolaki & illuusio demokratiasta

Peräti 166,000 nimeä keränneen kansalaisaloitteen kohtalo pyörii mankelissa nimeltä eduskunta. Kyseinen lakialoite on erinomainen esimerkki kansalaisaloitteen toimimattomuudesta. Vaikka ehdotus sai kannatusvyöryn kansan riveissä, sen kohtalo lepää silti hyvin pienen ryhmän mielenliikkeiden varassa. Entistä irvokkaammaksi asian tekee se, että avioliittolaki luetaan (kuulemma) niin sanottuihin "omantunnon" kysymyksiin. Siitä siis päätetään ns. fiilispohjalta, koska faktapohjalta sitä ei voida ratkaista. 

Nämä kyseiset omantunnon äänestykset eduskunnassa ovat loistavia esimerkkejä kysymyksistä, joista pitäisi järjestää sitova kansanäänestys. Huikean pätevää erikoisporukkaa siellä istuu, jos kerran kykenevät edustamaan joka iikan omaatuntoa!

Valtapuolueet eivät tietysti ole kovin riemuissaan ajatuksesta, että kansa itse alkaa äänestelemään omista asioistaan, koska sehän saattaisi aktivoida nämä osallistumaan demokratiaan enemmänkin ja sotkemaan kivat sulle-mulle leikit sun muut. Ettäkö lahjattomat päästää omista asioistaan päättämään?! Tämä jos mikä aiheuttaisi sydämmentykytyksiä valtansa sementoineiden pääpuolueiden rintamissa.

Demokratia olisi varmasti monen mielestä todella kliffa juttu, jos sitä voisi harjoittaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Eipä sekään silti olisi demokratiaa, jos 166.000 kannattajaa kerännyt aloite automaattisesti laitettaisiin täytäntöön.

Sikäli samaa mieltä asiasta. Tyhjän kanssa koko kansalaisaloite. Sitovat kansanäänestykset tulisi ottaa käyttöön. Sekin tosin vaatisi hyvin toimivan median ja kansalaiskeskustelun tuottaakseen rehellisiä tuloksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa, mutta vajaa kaksisataatuhatta nimeä ei ole kansa.

Paljonko eduskuntavaaleissa on viimeksi annettu ääniä on vastaesityksenä.

Toimituksen poiminnat