anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Kansalaisaloitteiden käsittely on pyllistys demokratialle

Tiesitkö, että kaikki kuusi läpimennyttä kansalaisaloitetta on menossa roskiin? Kyllä vain. Näin toimii Suomessa demokratia 2000-luvulla. Ei voi väistyä ajatukselta, että koko kansalaisaloite-kuvio olisi viritetty pystyyn savuverhoksi, jotta äänestäjillä säilyisi illuusio vaikutusmahdollisuuksista. 

Demokratiakäsityksessä on hiljalleen valuttu siihen tilaan, että äänestäjät ottavat itsestäänselvyytenä ylhäältäjohtamisen - kun ääni laatikkoon tipahtaa jo poliitikon kantapäät vilkattaa ja vaikutusmahdollisuudet ovat menneet taas neljäksi vuodeksi. Äänestämällä kuitenkin voi yhä vaikuttaa. [Update: alunperin väärää tietoa äänikynnyksestä]. Hallitsevat puolueet tunsivatkin tarvetta ruveta varmistelemaan valtansa säilymistä yrittämällä hivuttaa kolmen prosentin äänikynnyksen 2011. Eli pienpuolue pääsemistä eduskuntaan yritettiin olennaisesti vaikeuttaa.

Pato murtuisi, jos sitova kansanäänestys toteutuisi, koska kansalaiset voisivat runnoa läpi haluamansa asian. Tässä kohtaa jos luetaan taksimittaria, oltaisi päätetty kuudesta asiasta. Käykää tutustumassa ja miettikää sitä tosiasiaa, että kaikista näistä oltaisi jo voitu päättää! Nyt ne lentävät roskiin. 

Tälle härskille demokratian halveeraamiselle pitää pistää loppu: kanssaveljeni vetoan sinuun - anna ääni itsellesi ja äänestä suoran demokratian puolesta! On muuten ajattelemisen arvoista, että yksikään valtapuolue ei tue sitovia kansanäänestyksiä eikä edes ota vakavasti yli 50,000 ääntä saaneita kansalaisalotteita...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Kansalaisalotteet ovat tapa saada jokin lainmuutosehdotus eduskunnan käsittelyyn. Mutta 50.000 ihmistä on toki vain 1 % suomalaisista. On varsin luonnollista, että useimmat aloitteet eivät mene läpi, sillä voimassa olevat lait on tehty enemmistöpäätöksellä, ja harvemmin enemmistö niiden takaa on mihinkään kadonnut. Ei tässä minusta mitään demokratiaa loukkaavaa ole.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Lainmuutoksiinhan nuo aloitteet eivät juuri ole johtaneet vaan ne raukeavat ennen seuraavaa hallitusta. Kun puhut enemmistöstä, puhut eduskunnan enemmistöstä. Minusta siinä ei ole mitään demokraattista, että parisataa henkilöä päättää lakien kohtalosta. Todellisuudessa lakien kohtalo on harvojen käsissä puoluekurista johtuen. Jos tämä on ihmisten käsitys demokratiasta, niin tokihan sillon asiat ovat ihan tolallaan.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Eduskunnan pitäisi edustaa koko kansaa. Näinhän ei valitettavasti ole, mutta se on toisen keskustelun aihe.
Kansalaisaloitteen allekirjoittaminen ei myöskään useinkaan taida perustua aitoon haluun kehittää yhteiskuntaa. Paljon allekirjoituksia keräävät populistien tehokkaasti markkinoimat otsikot, ja kaikkien allekirjoittajina on paljon samoja henkilöitä. Eli tilanne on sama kuin lehtien yleisön palstoilla, missä äkkinäinen vetäää helposti täysin väärän kuvan jonkun populistisen asian kannatuksen määrästä. Esimerkiksi yhden sanomalehden nettikeskustelupalstalle yksi ja sama henkilö on kirjoittanut joka vuosi kymmenentuhatta viestiä, joista suuri osa silmitöntä rattijuoppoihin ja kaahareihin kohdistuvaa vihanlietsontaa. Ei näin mikään mies ja ääni periaate toteudu.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen Vastaus kommenttiin #5

Sen takia alotteisiin laitettiin 50000 äänen kynnys. Jos n. 1% kansasta haluaa viedä asiaa eteenpäin, se on jo aika paljon.

Joka tapauksessa nykyinen aloitemalli on puhdasta teatteria enkä itse sitä kannata. En näe mitään syytä etteikö voitaisi suoraan järjestää sitovia äänestyksiä. Eduskunta ei suinkaan olisi hyödytön taho tässä prosessissa, vaan sen tehtäväksi voisi jäädä esiselvityksen tekeminen (ns. asioita puolesta ja vastaan), jonka pohjalta kansa sitten päättäisi.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että sitovat kansanäänestys ovat käytössä 22 euroopan maassa...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Montakos promillea 200 kansanedustajaa on suomalaisista?

Kyllä 50 000 on enemmän kuin 200. Ei laskentoa turhaan opiskella toisin kuin ruotsia.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

En löytänyt vaalilaista 3% äänikynnystä. Lieneekö vielä ennenvaaleja tulossa? Valtakunnallinen puolen prosentin äänikynnys on ihan hyvä.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Kovasti sitä on ajettu ja käsittääkseni se on saatu läpi:
"Samalla eduskunta palautti äänikynnyksen kolmeen prosenttiin. Aiemmin perustusvaliokunta muutti hallituksen lakiehdotusta niin, että valtakunnallinen äänikynnys on kaksi prosenttia hallituksen ehdottaman 3 prosentin sijasta. Äänestyksessä eduskunta yhtyi valiokunnan ehdotukseen lakialoitteeseen sisältyvien lakiehdotusten hylkäämisestä."
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templa...

"Eduskunta on hyväksynyt kiistoja herättäneen vaaliuudistuksen. Lainmuutokset hyväksyttiin äänestyksen jälkeen luvuin 134–50.
...
Vaaliuudistus on hyväksyttävä vielä kertaalleen seuraavassa eduskunnassa. Silloin sen tueksi tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Eduskuntavaalit järjestetään uusin pelisäännöin ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua."
http://www.sss.fi/vaalit2011/204928.html

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Miksi tätä edelleen jauhetaan kun tämä kaatui jo aikoja sitten? Eli selittävä kohta: "Vaaliuudistus on hyväksyttävä vielä kertaalleen seuraavassa eduskunnassa. Silloin sen tueksi tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö."

Tuo on perustuslain säätämismenettely, joka vietiin edellisessä eduskunnassa eteenpäin, mutta toisessa vaiheessa siitä luovuttiin. Kyseinen vaalilaki ei siis saanut tarvitsemaansa lopullista hyväksymistä vaan sen sijaan päädyttiin tynkäratkaisuun joka on noiden äänestysalueiden rukkaaminen.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen Vastaus kommenttiin #13

Tosiaan, kiitos korjauksesta. Asia siis kyllä eteni eduskunnan läpi, mutta kaatui onneksi sittemmin.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Laki sitovista kansanäänestyksistä tulee ennenpitkää pakostakin säädettäväksi. Puolueet ovat pitäneet siitä huolen, näivettämällä demokratian suomesa irvikuvaksi, joka ei ole edes etäisesti sukua kansanvallalle ja edustukselliselle demokratialle. Tämä perinteinen edustuksellinen demokratia on kuitenkin ensin korjattava, muuten myöskään suora demokratia sen rinnalla ei tule toimimaan.

Demokraatinen järjestelmämme ei korjaanu pelkästään vaihtamalla eri naamat Arkadianmäelle. Joka niin väittää, toimii vastoin parempaa tietoansa ja tarkoituksenaan erehdyttää kansaa, että puoluediktatuuri jayksipuoluejärjestenmä saa jatkoaikaa. Systeemiä on muutettva, Puolueiden vuoden 1969 vaalilain säätämisessä ja sen jälkeen itselleen keinottelemat erikoisoikeudet on poistettava. Jokaisen ehdokkaan pitäisi lähteä samalta viivalta kilvoitellessaan paikasta edustamaan kansaa. Puoluetuet on lopetettva tai vähintäänkin karsittava murto-osaan nykyisistä. Puoluekuri on perustuslain vastaisena suitsittava. Päätöksenteosta pitää pystyä avoimuuden lisäämisellä karsimaan lobbareiden ja elinkeinoelämän järjestöjen vaikuttaminen. jne. jne.

Ensinmäisenä, pienenä askeleena meidän on kuitenkin saatava seuraavissa vaaleissa suitsittua puoluevaltaa, vaatimalla edustajilta selviä vastauksia siihen, miten he aikovat keskeisissä kysymyksissä toimia valituksi tultuaan. Samoin kuin vakuutusta siitä, että näiden linjaustensa takana pysyvät puoluekurista välittämättä. (Ai niin, mainitsinko jo, että puoluekuri on perustuslain vastainen? No, menköön nyt kertauksena.) Näin tehden olemme jo lähteneet liikkeelle kansanvallan palauttamisessa.

Edellä sanottuun liityen on näiden vaalien alla alkamassa projekti, joka tulee toimimaan äänestäjien työkaluna tätä muutosta tehtäessä. Olkaa kuulolla. Ehdokkaat herätkää, nukkuvat ovat valveilla.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Samasta aiheesta kirjoitti ansiokkaasti jokin aika sitten myös Kari Rosenlöf:
http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17928...

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"Kansalaisaloitteiden käsittely on pyllistys demokratialle".

Ei käsittely ole pyllistys demokratialle vaan tämä kansalaisaloite- mahdollisuus sinänsä. Meillä on kansan valitsema parlamentti, joka edustaa siis kansaa. Tähän ei tosiaankaan olisi tarvittu rinnalle mitään kilpailevaa järjestelmää, joka hämärtää kansan päätäntävaltaa ja eduskunnan vastuuta.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Tällä hetkellä päätöksenteko on käytännössä neljä vuotta lukossa ja se on nykymaailmassa pitkä aika. Kansanedustajat ovat kansalla töissä ja jos edustajat eivät hoida hommiaan tai kansalaiset haluavat päättää tärkeäksi kokemastaan asiasta, kansalla pitää olla siihen myös mahdollisuus.

Jos äänestäjät ovat kovasti tyytyväisiä nykymeininkiin eivätkä halua olla mukana päätöksenteossa, niin jatketaan sitten toki vanhaan malliin...

Jonas Hellgren

Nykyisellä vaalijärjestelmällä ja valtiomuodolla parlamentti ei edusta kansaa. Parlamentti edustaa puoluejohtajia, jotka sitten käyvät kauppaa toisten puoluejohtajien ja sponsoreidensa kanssa. Kaikki on kaupan.

Lakeja on hissukseen hivutettu siten että on päädytty tilanteeseen jossa äänestäjällä ei ole mitään tietoa tai vaikutusmahdollisuutta siihen miten maan hallitus muotoutuu tai millainen hallitusohjelma tehdään. Äänestäminen on pelkkää lottoa. Puolueet ovat tietoisesti ajaneet tolanteen tällaiseksi, eivätkä ne saavuttamastaan asemasta luovu.

Toimituksen poiminnat