anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Valtio "sopeutti" kahdessa vuodessa itselleen lisää menoja lähes 8Mrde

  • Aurinkokuningas osasi kerätä veroja ja käyttökohteita riitti, tosin ei kansan hyväksi.
    Aurinkokuningas osasi kerätä veroja ja käyttökohteita riitti, tosin ei kansan hyväksi.

Sinä iloinen ja ahkera veronmaksaja - minulla on hyviä uutisia. Valtio on kantanut kortensa kekoon leikkaustalkoissa ja lisännyt menojaan kolmessa vuodessa lähes yhdeksällä miljardilla, jotta sinä pysyisit kiireisenä. Kyllä. Valtio on ollut niin huolissaan meidän työtaakastamme, että on päättänyt kasvattaa kuormaa lisäämällä menoja rajusti. Ei voi muuta kuin ihailla meidän kirstunvartijoiden vastuullisuutta ja huolenpitoa.

Täältä voidaan todeta, että menot ovat kasvaneet nykyisen "kriisihallituksen" aikana (2011-2013) 8.9Mrde! Hiljaiseksi vetää. Jos tämä ei viimeistään riko ketutusmittaria, niin en tiedä mikä sitten. Kaikkien korulauseiden, kriisipuheiden ja talkoohenkien huutelun lomassa, valtio on painanut menojen osalta kaasua ja nostanut menoja viime vuosina - tadaa - nykyisen vajeen verran! 

Mistä näitä vajeita oikein sataa? Onko selittävä tekijä kasvaneet eläkemenot? Ei ole. Sisään tulevat eläkemaksut ja ulosmaksettavien suhde kääntyi vasta v2013 negatiiviseksi ja käsittääkseni eläketuloissa on myös mukana sijoitustuotot, joten tuosta ei kulunkia kerry, ei vaikka siinä ei olisi sijoitustuottoja mukana. Minne nuo vuosittaiset ylimääräiset miljardit sitten oikein vajuu? Joku viisaampi voisi tietysti käydä hallitukselta varovaisesti kysäisemässä, että hetkinen tuota, mihinkä ne siis menikään?

Mutta onko valtio sopeuttamassa menojaan edes tuonne 2011 tasolle? Ei ole, ei veikkonen. Sinä saat jaksaa maksaa. Muuten, jos valtio hurjistuisi sopeuttamaan menoja 2008 tasolle, meillä olisi ylijäämää tuo 8Mrde! Muistaakseni ne julkiset palvelut ei olleet juuri sen huonommalla tolalla v2008, ehkä jopa paremmin...

On niillä jumalauta otsaa tulla selittämään, kuinka nyt on tiukka paikka, kuinka tarvitaan sitä talkoohenkeä ja kuinka veroja pitää nostaa. Ja kun se Nallekin lähti Ruotsiin karkuun, maanpetturi. En tiedä niistä talkoohengettäristä, mutta henki tässä kohta loppuu. Kansa kantaa selkä vääränä rahatukkoja pirttiin Jutalle ja Jyrkille, jotka tohkeissaan lämmittää mökkiä paukkupakkasilla, lapioimalla tukot uuniin. No, aikansa se lämmittää. 

Homma on jo suorastaan makaaberi näytelmä, mutta valitettavasti näyttelijöiden juomiin on ujutettu jotain illusogeeniainetta, ettei ne oikein tajua missä mennään.

"As I grow older, I pay less attention to what men say. I just watch what they do." -Andrew Carnegie

Ps. Autoilija, päivän uutinen tietää kertoa, että sinua ei ole unohdettu: "Kilometrikorvauksen leikkauksesta on valtiovarainministeriön suunnitelmissa tulossa suunniteltua laajempi. VM:n kaavailuissa korvausta leikataan kahdella tavalla: hiukan kaikilta ja reilusti niiltä, jotka ajavat paljon...Korvaus lähes puolittuisi 25 senttiin yli 15 000 kilometrin vuotuisista matkoista, ja lisäksi rajan alittavasta ajosta summa laskisi 43 senttiin.". Jaksathan maksaa ilolla, ok? Hallitus tarvitsee sinua hädän hetkellä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Antti, tässä on nyt huomattava se, että julkiseen sektoriin kuuluvat valtion ja kunnat. Valtio on viimeisten vuosien aikana ottanut lisälainaa 7-9 mrd euroa vuosi, vaikka budjetti on pysynyt suurin piirtein samoissa lukemissa. Eli Kataisen hallitus on nostanut veroja ja tehnyt (marginaalisia) leikkauksia, mutta niillä ei ole tuota kestävyysvajetta (7-9 mrd) paikattu.

Sen sijaan tuo kasvu menoissa on aiheutunut melko puhtaasti kuntapuolelta. Esim. Helsingin kaupunki yksinään tulee prin seuraavan vuoden aikana velkaantumaan 2 mrd euroa lisää. Tämän seurauksena velka/hesalainen melkein tuplaantuu. Ilmeisesti siellä ei täysin edes ymmärretä, että mistä tämä johtuu.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Lasken kuntien taloudet osaksi valtiota, saavathan ne tulonsa veroista - sekä paikallisesti, että valtion kuntatukina. Mainittakoon, että varsinainen julkinen budjetti on myös kasvanut n. 4Mrde* 2011->2013, eli kasvu selittyy vain 50%:sesti kuntien kasvaneilla menoilla. Viime kädessä vastuu on hallituksella. Ei nyt ehkä ihan putkeen ole mennyt nämä talkoot.

* http://valtioneuvosto.fi/toiminta/talousarvio/2011...

Mika Rajala

Valtion nettovelkaantuminen on ollut Kataisen halituksen aikana 2011-2013 hieman reilu kolme miljardia euroa per vuosi (valtionvelka 79.6 mrd eurosta 89.6 mrd euroon ja koko valtiosektorin velkakanta 84.8-95.3 mrd e). Alijäämät ovat olleet 7-9 mrd e:n tasoa, mutta velkaantumistahti siis on ollut tuo reilu 3 mrd euroa/vuosi.

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Tietoa_Valtioko...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ipu ratkoo ongelmat. Ongelma on julkisensektorin jatkuvat leikkaukset, uusliberalismi ja oikeisto ei vaan haluu. Nämä on ne Susannan blogin johtopäätökset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ipu ratkoo ongelmat."

Ehkä IPU ei niitä ainakaan yksin ratkaise ja nykyiset hallituspuolueet eivät edes yritä. Kumman vähän on porukkaa on keskustelemassa EU:sta ja eurosta, ei juuri puolustajia näy, nälvijöitä ja puskastahuutelijoita on sitäkin enemmän.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kokoomuksen Katainen hoiti valtion (ja kuntien) velan valtavan kasvattamisen. Nyt Katainen väistää vastuun ja lähtee jonnekin, jonnekin...

Kari Leinonen. Helsingissä tiedetään, mistä johtuu tuleva huomattava veroprosentin nousu. Poliitikot eivät sitä kuitenkaan kerro. Miksi kertoisivat syitä syviä, koska itse niistä vastaavat ja itse niitä sekä luovat että kasaavat?

Toimituksen poiminnat