anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Valtionyhtiöiden hallintoneuvostot, kaksinaamaisuus ja kansanterveys

  • Valtionyhtiöiden hallintoneuvostot, kaksinaamaisuus ja kansanterveys

Tässä muutama esimerkki valtionyhtiöiden hallintoneuvostoista ja niiden palkkioista: AlkoVR:nVeikkaus,ItellaYLE. Rahallisestihan kyse on sinänsä varsin mitättömästä asiasta, mutta periaatteellisesti kyseiset raha-automaatit ovat vähintäänkin närästäviä. 

Ensinnäkään näillä neuvostoilla ei ole mitään käytännön funktiota yrityksen johtamisessa. Hallitus on se taho, joka valvoo toimitusjohtajaa, luo isot linjat jne. Aivan kuten ns. normaaleissakin yrityksissä. Kai se jotain kertoo, että tämmöisiä neuvostoja ei ole olemassa valtionyhtiöiden ulkopuolella. Ne ovat olemassa vain ja ainoastaan sen takia, että kansanedustajat saavat itselleen kokouspalkkioita. Vähän joulubonusta. 

Kyllä tämmöistä persaukista korpeaa se, että pullean perusliksan ja muiden etujen lisäksi, jantterit änkeää itsensä lypsämään muutaman tonnin lisätienistit vuodessa ilman mitään vastiketta. Tosiaan, kyse ei ole isosta suhmuroinnista rahallisesta, mutta kyllä tuo periaatteessa ottaa pahasti päähän. 

Näistä viimeaikaisista hahmoista ehkä eniten on arvostelukyky sumentunut asian äärellä meidän suurella kansanterveysvalistajalla Pekka Puskalla, joka ei nähnyt mitään ongelmaa istua samaan aikaan Alkon ja THL:n johdossa. Tuskin pulskilla palkkioilla oli mitään tekemistä asian kanssa, vaan Pekka on yksinkertaisesti niin hyvä, että se voi pelata kahta maalia samaan aikaan. Hirveän äläkän noustua Pekka sitten taipui ja tyytyi Alkon hallituspaikkaan.

Tässä nyt rönsyillään menemään, mutta ei anneta sen haitata. Pekasta kun tuli väistämättä mieleen Alkon hassu rooli tässä yhteiskunnassa. Eli Alko on siis huolissaan meidän suomalaisten ylenpalttisesta alkoholin kulutuksesta ja se haluaa suitsia tätä sitten veroilla. Se siis ei pyri maksimoimaan (vero)tuloja, vaan huolehtimaan meidän terveydestä. Entäpä jos kävisikin kollektiivinen raitistuminen ja porukka kerta kaikkiaan lopettaisi ryypiskelyn ja rupeasi syömään terveellisesti. Kuuluisiko Alkon hallituksen kokouksissa riemunkiljahduksia "Nyt meidän ei tarvitse enää huolehtia!" vai oltaisiko siellä kenties hieman nyreinä?

Tästä päästään varsinaiseen kysymykseen. Meillä on nyt siis kansa, joka syödä mukuttaa vihanneksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, kalaa ja täysviljaa, eikä ne edes dokaa. Hallelujah, Puskan märkäuni tullut todeksi! Tässä sivujuonteena on tietysti valtion verotuloissa notkahdus, mutta eihän se niitä kiinnosta vaan meidän terveys. Jos nyt kuitenkin leikitään, että Pekkaa ja kumppaneita kiinnostaisikin enemmän se kassavirta, niin miten kompensoitaisi pudonneet tulot?  Nostettaisiko ns. terveellisen safkan verotusta rajusti vai ei, kun sitä nyt on kerran ruvettu kuluttamaan kovasti? Holhoustanttojenhan pitäisi olla ekstaasissa, kun kansa nyt kerralla näin tervehtyi ja terveysmenoissa säästetään mojova summa.

Puska, vastaisit rehellisesti kumpi kiinnostaa enemmän: meidän rahat vai henki? Vastauksesta se sinunkin pullealiksainen Alkon hallituspaikka riippuu ja roikkuu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Paljonko se Alko maksaa noille hallintoneuvoston jäsenille, että niille pitää ihan kateellisia olla?

Toimituksen poiminnat