anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Puoluetuet, hunajapurkki ja demokratia

  • Puoluetuet, hunajapurkki ja demokratia

Päivän "hyvä" uutinen oli se, että puoluetukia leikataan 2Me, mutta tänä vuonna niitä tullaan maksamaan kuitenkin se jo päätetty 34Me. Me siis leikattiin, muttei ihan vielä. Uutisen mukaan: "Laaninen harmittelee, että päätöksen voimaanastumisaika on vielä auki.". No, oletettavasti leikkaus on siirretty ensi vuodelle... 

No ei tuossa sinänsä mitään ihmeellistä, mutta rupesin miettimään, että mitä nämä ihmeen puoluetuet ylipäätänsä ovat. Taustaksi, täältä löydätte tietoa kuinka puoluetuet tänä vuonna jakautuvat.

Tulee mieleen, että eikö puoluetuet suosi todella rankalla kädellä isoja puolueita, joilla on monta paikkaa eduskunnassa? Vahvat pysyvät niiden avulla vahvoina. Mikä rooli puoluetuilla on ylipäätänsä suomalaisessa demokratiassa - kun on rahaa mällätä mainoksiin, niin kyllä niitä ääniäkin satelee. Sehän on käytännössä markkinointirahaa.

Tyhmä siis kysyy - minkä ihmeen takia puolueille jaetaan markkinointitukea valtion budjetista? Summa ei kuitenkaan ole ihan mitätön ja toisekseen se voimakkaasti vääristää puolueiden välistä "kilpailutilannetta". Eli eikö olisi enemmän demokratian mukaista leikata tuet kokonaan pois ja puolueet rahoittaisivat toimintansa omasta pussistaan.

Hauskana kuriositeettina mainittakoon kuinka Persujen ääni muuttui kellossa, kun oltiin jo lähellä hunajapurkkia: "Perussuomalaiset vaativat pitkään tuntuvia leikkauksia puoluetukeen. Vuoden 2010 lopulla puoluetukea käsiteltäessä kannatustaan lisänneet Perussuomalaiset eivät kuitenkaan vastustaneet esitettyä summaa. Eduskuntaryhmän johdon mukaan suullinen esitys jäi tekemättä, koska esitys oli hukassa A4-paperin kääntöpuolella.". -Wiki 

Tuossahan se tiivistyy - valtion kassasta on mukava näpsiä tukkoja ja vallassa kiva kiikkua. Siinä hunajaa herutellessa äkkiä unohtuu mitä tulikaan lupailtua ennen vallan valtikkaa.

 PS. Ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä, että Suomessa maksetaan puoluetukia EU:n toiseksi eniten per äänestäjä...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Siitä puhe mistä puute. Kun Timo Soini pääsi ensimmäisen kerran eduskuntaa vuoden 2003 vaaleissa, hän piti puoluetuki asiaa jatkuvasti esillä. Ensimmäisen vuoden aikana pitämissään puheissa hän mainitsi puoluetuen lähes 50 kertaa.

Kun persujen edustajamäärä ja samalla puoluetuen määrä on kasvanut 2007 ja 2011 vaaleissa, on Soini vähentänyt puoluetuen mainitsemista. Itse asiassa vuoden 2008 jälkeen hän ei ole maininnut asiaa kertaakaan istuntopuheissaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tosiaan voisi olla reilu peli, että puoluetuet pois ja jäsenmaksuilla sekä jukistetuilla lahjoituksilla edettäisiin. Toinen vaihtoehto voisi olla, että kullekin rekisteröidyille puolueelle annettaisiin saman suuruinen avustus vaalityötä varten valitsijayhdistyksiä unohtamatta. Näin voitaisiin saada rivakammin äänestäjien punnittavaksi vaihtoehtoja nykyisen vaihtoehdottomuuden lisäksi.

Puolueet ovat itse pilanneet salailullaan, puoluekurillaan ja epädemokraattisella toiminallaan hallinnossa luottamuksensa kansalaisten edessä ja samalla jäsenmaksutulonsa. Ja siksi nyt pönkitetään harvainvaltaista puoluekurilaitosta valtion budjetista. Alle kymmenys äänestysikäisistä on jonkun puolueen jäsen ja vielä pienempi osa on maksavia jäseniä. Silti melkein kaikki valta, mikä EU:lla ja bankstereillä on vielä ottamatta, on tällä pienellä porukalla tai oikeammin sen sisäpiirillä ulkoparlamentaarisine taustavoimineen.

Olisi aika herätä kansalaiset.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mielestäni puoluetuet tulisi poistaa kokonaan ja puolueiden pitäisi pärjätä kannattajiensa rahoilla, eli jäsenmaksuilla, jotka pitäisi jokaiselle puolueelle olla samansuuruisia lakisääteisesti.

Eli mitään lahjoituksia tai muita avustuksia puolueet eivät saisi ottaa, vain jäsenmaksut jotka ovat lakisääteisesti määriteltyjä. Ja ankarat sanktiot niille puolueille jotka rikkovat lakia ja ottavat mitä kautta tahansa rahaa jäsenmaksujen ulkopuolelta!

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Demokratian takia pitäisi joka puolueelle maksaa saman verran tukia, ja siis joku kohtuullinen summa. Ei mitään miljoonia.

Tietenkin vielä pitäisi vaalien jälkeen näyttää kuitit, että kaikki rahat on käytetty suomalaisiin viestimiin ja loput rahat palauttaa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Säästöä aikaan saava ratkaisuehdotukseni on, että lehdistötuen jakamista muutetaan niin, että eduskunta tuottaa puolueitten yhteisen tabloid-koon lehden jossa yli 20% puolueilla 3s, ja muilla 2s. Tämän lehden tilaushinta lisäksi on 10e/vuosi, joka peittää osan kustannuksista. Ratkaisu lisää kansalaisten kiinnostusta politiikkaan. Tällä säästetään varmasti merkittävä osa lehdistötuesta. Koska puolueet voivat julkaista matskua internetissä puoli-ilmaiseksi ja ilmaiseksi, printtimedia menettää merkitystään muutenkin.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Puoluetuet suosivat kaikkia eduskuntapuolueita muiden kustannuksella. Niiden tehtävänä on pönkittää saavutettua valta-asemaa ja ylläpitää status quota. Seurauksena lienee vääjäämättä demokratian näivettyminen.

Toimituksen poiminnat