anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Pakkoruotsi roskiin ja tiedettä tilalle

  • Pakkoruotsi roskiin ja tiedettä tilalle

Rupesin tässä miettimään, että lakkaisivatko suomenruotsalaiset puhumasta ruotsia, jos pakkoruotsi lopetettaisiin? No, lopettaisitteko? Erilaisia argumentteja kuulee puolesta ja vastaan, joten käsitelkäämme niitä lähemmin.

Ensinnäkin pakkoruotsista puhuttaessa pitäisi jäsentää mistä me oikeastaan tarkalleen ottaen väitellään. Väitelläänkö me siitä, että ruotsinkielen opiskelu on jotenkin aivan erityisen hyödyllistä. Vai kulttuurin säilymisestä? Siis funktionaalisuus vs kulttuuri. Jostain muusta, mistä?

Hyöty

Funktionaalisuudessa ei ole oikeastaan mitään väiteltävää. Kouluviikkoja on vuodessa kutakuinkin 40 ja sanotaan, että ruotsia opiskellaan 2 tuntia per viikko. Tästä tulee noin 80 tuntia vuodessa ja 480 (eikö se alkanut vasta kolmannella luokalla?) tuntia peruskoulun aikana. Kysymys kuuluu siis - olisiko tuo tuntimäärän käytetty paremmin jonkin muun opiskeluun? Vaikkapa saksan? Kenties matematiikkaa tai ohjelmointia? Usein kuultu pähkähullu argumentti, että ruotsia opiskelemalla ikäänkuin "pohjille", oppii muita kieliä helpommin. Opinko minä paremmin saksaa opiskelemalla ruotsia 480 tuntia ja saksaa 480 tuntia vai opiskelemalla pelkästään saksaa 960 tuntia..? Se siitä.

Saa paremmin duunia? Huono ruotsi ei varmaankaan tilannetta suoranaisesti kohenna. Toisaalta, jos olisi opiskellut sinä aikana saksaa?

Kulttuuri

Tämä onkin jo kimurantimpi juttu ja kuten joku shakkimestari joskus sanoi - tilanne on komplisoitu. Kyllä kai turvalliseksi lähtökohdaksi voi ottaa sen, että suomenruotsalaiset eivät lakkaa puhumasta ja vaalimasta omaa kulttuurian, jos pakkoruotsin pänttääminen lakkautetaan. Kulttuuri on jotain, joka on syntynyt historian saatossa ja se periytyy sukupolvelta toiselle. Se elää omaa elämäänsä, jos on elääkseen. Todellinen kaksikielisyys, joka leikkaa läpi suomen on illuusio, jota pidetään suurin kustannuksin yllä. Jokainen tietää, ettei ruotsia opita puhumaan koulussa, koska opetusmetodit ovat jostain keskiajalta. Tai no, ne jotka oikeasti haluavat oppia sitä varmaankin oppivat ja valitsisivat ruotsin, jos se olisi vapaaehtoinen.

On hölmöläisten hommaa pakkojuntata ruotsia jossain Pohjois-Karjalassa, jossa asuvat käyttävät ruotsia about ei koskaan. Siinä lentää se 480 tuntia roskikseen sen takia, että "Helsingin Herrat" haluavat pitää illuusiosta kiinni.

Oikeus palveluihin

Suomenruotsalaisvoittoisilla alueilla ongelmaa ei luonnollisesti ole. No sanotaan, että jossain Juuassa asuu suomenruotsalainen perhe ja he pölähtävät paikallisen terveyskeskuksen vastaanotolle. Menevät siihen tiskille ja päpättävät ruotsia, mistä virkailija ei tajua yhtään mitään.  Yhtä naurettava tilanne syntyy, kun umpisuomalainen lässyttää suomea väkisellä jossain Kökarissa. Tähän nyt on vakavalla naamalla paha sanoa mitään järjellistä, varmaan jokainen aikuinen ihminen tajuaa homman absurdiuden.

On jotenkin hassu ajatus, että lähes umpiruotsalainen änkeää suomalaiselle alueelle asumaan eikä halua puhua suomea ja sama toisinpäin. Suomenruotsalaiset, eikö me nyt voida vaan sopia, että te ette vaatimalla vaadi, että jokaisen peräkylän mummon pitää osata ruotsia ja me puolestaan ei oleteta saavamme suomeksi palvelua siellä Kökarissa? Ei kai tämä nyt niin vaikeaa ole?

Annetaan siis kulttuurin elää omaa elämäänsä, omalla painollaan ja lopetetaan ajan ja rahan haaskaaminen. Vähemmän lakeja ja itsekästä vaatimista ja enemmän tervettä järjen käyttöä - laajapohjaista kaksikielisyyttä kun ei koskaan osteta rahalla tai pakoteta laeilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tiedoksi....

Vapaa Kielivalinta ry toimittaa kansalaisaloitteen vapaaehtoisesta ruotsista eduskuntaan 24.4.14. Aloite luovutetaan eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle.

Yhdistys järjestää myös tiedotustilaisuuden eduskunnan kansalaisinfossa klo 12:15 samana päivänä.

http://www.vapaakielivalinta.fi

Jokohan enemmistön (x mielipiteitä alettaisiin kuuntelemaan eduskunnassa?

x)mielipidetutkimukset pakkoruotsista

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen
Cenita Sajaniemi

Hyvä blogi. Tosin samaan aikaan samasta aiheesta jopa 4 kpl.

http://karilaitinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16458...

http://enkeliporsas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16458...

http://heikkitala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164593-...

"Kaikkiaan äänioikeutettuja oli 4 387 701". Näistä n. 176´000 äänestää ruotsalaista kansanpuoluetta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä, hyvä blogi minunkin mielestäni. Sääli vain, että niiden joiden toivoisi tämänkin lukevan, niin eivät lue , eivätkä myöskään ajattele mitä he koko Suomen kansalle oikeastaan tekevät? Vievät monikielisyyden suurimmalta osalta oppilaista.....lahjakkaimmat toki oppivat vaikka viittä kieltä, mutta heitä on harvassa. .. Ja useimmat heistäkin ovat kielten opettajia ja tulkkeja, mutta me tarvitsemme myös monikielisiä insinöörejä ja vientimiehiä. Miten päättäjät eivät tätä ymmärrä?

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Kiitos Cenita ja Kaija. Cenita, en tosiaan huomannut, että niinkin monta juttua tulee samasta aiheesta samaan aikaan, mutta jääköön nyt tänne arkistoihin :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

On sääli, että usein hyvät blogit menevät liian nopeasti ohi luetuimpien listalta, kun on näitä blogien tehtailijoita vähän liikaakin ja nimenomaan poliitikkojen puolella. Nyt vaalien alla se on saanut jo surkuhupaisat mittasuhteet kun jokaisesta pienestäkin asiasta tehdään blogi melkein joka päivä...tylsääää.

Toimituksen poiminnat