anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Viimeisen illan meditointeja Berliinistä

Millainen on Berliini? Jos fyysisyyksistä lähdetään, niin täytyy diplomaattisesti todeta, että Berliini koostuu monesta toisistaan radikaalistikin eroavista kaupunginosista enkä oikein tiedä mikä on the Berlin. Jokaisella alueella tuntuu olevan selkeä oma poljento - päällisin puolin jotkut ovat aika samanoloisia, mutta niillä on sittenkin erilainen aura. Joillekin Berliini on Prenzlauer Berg, toisille Charlottenburg, turistille yleensä Mitte. Minusta on mahdotonta sanoa mikä näistä sitten jotenkin aivan erityisesti määrittää Berliiniä, koska Berliini on abstraktio, siihen nivoutuu monenlaisia asioita ja uskomuksia.

Kulttuurista, paikasta ja ihmisistä yleensä voisi ajatusvirtana sanoa, että astetta rennommin rantein täällä mennään; metroissa kiertää kaikenlaista kaupustelijaa ja katusoittajaa, koirat tulevat isännän mukaan baariin, ehkä helpommin puhutellaan tuntematonta, halvempaa, rosoisempaa, byrokratiaa, historian havinaa, hyviä katutaiteilijoita ja täällä Prenzlauer Bergissä jokainen tuntuu olevan tuleva kirjailija/taiteilija/filosofi jne ja ikäänkuin "kohta" jotain. Aivan kohta. Tuntuu, että kaupunki on jotenkin jämähtänyt, mutta toisaalta kuitenkin jonkinlaisessa jatkuvassa sisäisessä fluxissa, muutoksessa. Tänne tullaan etsimään, kokemaan tai olemaan jotain muuta, ikään kuin kaupunki pelastaisi tai lunastaisi jotain, joka sitten tekee kaikesta autuasta.

Loppupeleissä juuri sinun inhimilliset kontaktipisteesi määrittävät aika paljon mitä mieltä olet tietyn paikan ihmisistä ja meiningistä, että sikäli on yhtä monta Berliiniä kuin asukkiakin.

Miksi lähditte? Pintapuolisesti voidaan todeta, että aika ja elämäntilanne antoivat mahdollisuuden. Joku lähtee työn perässä, toinen opiskelun, kolmas etsimään jotain ja joskus on vain mentävä, niin kuin vain nuuskamuikkunen lähtee etelään. Lähteminen on joskus enemmän poisasettumista tai poismenemistä kuin jonnekin aivan erityiseen paikkaan tai asiaan menemistä. Muuttaminen on terminä hieno, koska sen voi tulkita olevan toimi jonka tähtäimenä on saada aikaan muutos, siis muuttaa *jotakin*. Se voi ennen kaikkea olla myös henkinen matka, jonka motiivit voivat olla itseltäkin hämärän peitossa, mutta se on matka joka täytyy tehdä, jotta voi löytää itsestään jotain - pölyn pyyhkimistä jonkin päältä pois. 

Kannattiko? Tähän aina niin aikuismaiseen kysymykseen voi lyhyesti vastata - ehdottomasti. Sitä on paljon viisaampi itsestään ja ylipäätänsä ympäröivistä asioista, nyt kun on on etsinyt ja jättänyt löytämättä sen mitä luuli löytävänsä, mitä lie se olikin, ja löysikin sen sijaan jotain ihan muuta!

Hyviä henkisiä & fyysisiä matkoja toivottaen.

PS. Tämä on kirjoitettu keväällä vuonnna 2011 ja näin jälkikäteen en halua muuttaa mitään tästä mitään. Berliinistä riittää tarinoita tuolta lyhyeltä ajalta, mutta tämähän typisti tietyt fiilikset oivallisen lyhyesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat