anttihalonen Ainainen yrittäjä, ei koskaan maalissa

Kanssaveljeni - äänestä jaloillasi ja pelasta maksasi

  • Kanssaveljeni - äänestä jaloillasi ja pelasta maksasi

Rupesi tässä vakavasti aprikoittamaan, että minkä ihmeen takia täällä Suomessa pitäisi kärvistellä. Päällystö näkee kansan lähinnä lypsettävinä uunoina, joita voi polkea kuin tulpatonta mopoa. Meillä on monopolisoitu muonanjakelu (Kesko & S-ryhmä), jotka kuristavat tuottajia oikealta ja vasemmalta, valtion monopoleja (Veikkaus, Alko, VR), julkiset palvelut heikkenevät koko ajan, verot nousevat jatkuvasti, aikuisten ihmisten holhousta ja huono sää.

Asuimme tässä pari vuotta sitten 6kk:tta Berliinissä. Ensin länsipuolella 3kk:tta, sitten itäpuolella. Saksan elintasosta nyt ei tarvitse sen suuremmin kirjoitella, itsestään selvää on, että se on merkitsevästi korkeampi. Paremmat liksat, halvemmat hyödykkeet ja paremmat/yhtä hyvät julkiset palvelut. No, siellä sitten köllöteltiin ja aika nopeasti ymmärsin erään asian, jota en varsinaisesti osannut odottaa. Vapauden tunne! Se fiilis, että hetkinen, koko ajan ei ole joku saatanan sääntösakari kyttäämässä ja sanelemassa mikä on sallittua ja mikä ei.

Ihan samat EU-säädökset siellä on kuin Suomessa, mutta ero on se, että sakemannit on sen verran lungia porukkaa ettei ne ole niitä tyhmimpiä sääntöjä pakottamassa päälle. Joissain baareissa jengi poltti edelleen sisällä ja joissain ei. Jossain baareissa henkilökunta dokasi enemmän kuin asiakkaat.  Jengi veti krapulakaljoja metrossa. Katukaupustelijat roumaili vapaasti ilman lupia siellä sun täällä. Katusoittajat renkutti metroissa. Taiteilijat asui vallatussa talossa. Viikonloppuina järjestettiin ex tempore bileitä jossain koulun keittiöissä tai työpaikan ruokaloissa ja niistä sitten jaettiin flyereitä kaduilla. Ei siihenkään kukaan puuttunut, koska a) se on kaupungin perinne b) aikuiset ihmiset osaa siivota jälkensä. Ruokakaupasta saa halpaa viinaa. 24/7 kioskeista saa halpaa viinaa.

Kaipa jostain vanneotsasta kaikki tämä on ärsyttävää, mutta minusta siinä kaikessa oli elämän makua. Rennosti vaan, kyllä se tästä. Ei aikuisia ihmisiä tarvitse olla kaitsemassa koko ajan. Näyttää tosiaan siltä, että naapurin tekemisten kyttääminen on jonkinlainen Suomalainen erityispiirre. Kaikki mahdolliset säännöt otetaan ahnaasti vastaan, kuin ruokaa odottava linnunpoikanen, ja niitä myös valvotaan! Tarkista rannekellosta aika kerkeätkö kauppaan/Alkoon hakemaan bisset. Ravintolassa ei tietenkään saa polttaa. Sehän vaarantaa henkilökunnan terveyden! Sitäpä varten on a) katu b) tupakointikoppi. Sinne tupakointikoppiin ei tietenkään saa viedä bisseä mukanaan. Ja sitten on säännöt kuinka monta henkeä siellä voi kerralla olla. Tietysti. Katusoittajan tai kaupustelijan pitää hakea kaupungilta lupa. Tietysti, eihän sitä nyt luvatta saa toimia, herran tähden! Keppana pitää siirtää valtion monopolijakeluun, koska kansa alkoholisoituu. Ei valtiota tietysti kiinnosta päästä käsiksi niihin vähittäiskaupan rohmuamiin katteisiin, vaan sillä on vain ja ainoastaan mielessä sinun hyvinvointisi. Kyllä, usko pois.

Sitten kun menet sinne pirkkataivaaseen hakemaan sitä einesroskaa, niin silmät ja otsasuonet pullottaa, kun sitä kuittia tiiraa. Kaikki on niin saatanan kallista, että henkeä ahdistaa. Loput vie verottaja. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ei ole mitään järkeä enää tehdä ns. normiliksalla duunia. Taskut on tyhjät asumisen, autoilun, Alkon ja pirkkataivaan jäljiltä hyvissä ajoin kuun loppua kohden. Miksi vaivautua? Valtio ja monopolit rohmuavat rahat. Auta armias sitten kun tulee se hammaskipu ja pitäisi päästä kunnalliselle. Ehei, eihän sitä niin vain aikoja löydy perustarkastukseen. Ei varmasti. Kouluissa luokkakoot kasvaa jatkuvasti, vanhukset pyörii paskaisissa vaipoissa, sotaveteraaneille riittää lämmin kiitos ja lastensairaalaan pitää ruinata yksityisiltä rahat. Kehtaavat saatana. 

Mutta Suomalainen ei nurise! "Ei se ole sen kummempaa muualla." ja "Siellä on ne omat ongelmansa.". Tällaisia argumentteja voisi kuvitella kuulevansa jossain Pohjois-Koreassa. Ymmärrätte varmaan Ironian. Ihan oikeesti nyt - herätys! Kun laskeudut katutasolle Keski-Eurooppalaisessa sivistysvaltiossa, on kortteli ympäri käveltyäsi kassissa, viiniä, patonkia, suklaata, juustoa jne. ja kaikki ostettu pienistä erikoisliikkeistä. Suomessa? Pikkupuodit on tapettu hengiltä monopoleilla ja byrokratialla. Aavistuksen parempaa juustoa? Painele sittari nimiseen lentokonehalliin kävelemään kilometri, että saat sen täysin naurettavan hintaisen juuston saalistettua. Ihmiset, on se sen kummallisempaa siellä muualla. No mutta ehkä seuraavalla vaalikaudella, kun puolue x y tai z pääsee valtaan, niin kaikki muuttuu...

Siispä arvoisa henkilö. Pyydän sinua voimallisesti pohdiskelemaan tätä Suomen autuutta ja miettimään, että minkä helvetin tähden täällä loskan, pirkkaeinesten, sääntöjen ja monopolien keskellä pitäisi rämpiä. Ja JOS päädyt siihen, että Suomessa on lottovoitto elää, pyydän kuitenkin kauniisti sinua vaatimaan poliitikoilta muutosta ja tekoja. Myönnän, onhan se toki aika lapsellinen ajatus näin nyky-Suomessa, ettäkö äänestämällä voisi vaikuttaa oikeasti. Kuinka herttaisen lapsellinen ajatus! Viime vaaleissa nähtiin pienimuotoinen protesti persujen äänivyöryn muodossa ja mitä tekee persut? Painelee oppositioon, niks naks. Kuinka ryhdikästä! Pitäisi hitaammallekin valjeta, että demokratia Suomessa on lähinnä surkea vitsi. Loppupeleissä itse sanoisin, että tarvitaan lottovoitto elääkseen Suomessa ja minulla ei ollut seitsemän oikein. Jomottavaan ketutukseen ei ole muuta lääkettä, kuin huuhdella se alas Pirkkaoluella.

Tässä pari linkkiä noin malliksi.

http://www.spainhouses.net/en/fuengirola/rent/flats/flat-rent-fuengirola...

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Finland...

http://www.suomalainenkoulu.net/

Ps. Jostain syystä tästä kaikesta tulee mieleen Turkan seitsemän veljestä. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/jouko_turkan_seitseman_veljesta_27106.html#media=27110

Ps. ps. Useampikin kanssaveljeni, jotka ovat älynneet muuttaa pois pirkkataivaasta, ovat raportoineet alkoholinkäytön vähentyneen. Syynä jomottavan vitutuksen hellittäminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

65Suosittele

65 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (179 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kerroppa millaista Saksassa on yrittäminen.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

En tiedä, en ole Saksassa firmaa pyörittänyt. Tässä jotain tietoa verotuksesta http://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Germany#C...

JC's Homeboy

En tiiä tasan minkälainen, mutta saksan taloushan perustuu pk firmoista. Tämä tekee siitä erittäin vankan talouden. Eli päättelisin, että se on helppoa

Toni Seppänen

Kelpokirjoitus, ainoastaan toi perussuomalaisten oppositiokritiikki tuntui halvalta. Ilmeisen ajattelevaisena ja valveutuneena kansalaisena Antin olettaisi tietävän syyt oppositiopaikkaan. Olisiko Muutos2011 halukas hallituspaikkaan sitoutuen eurotukipaketteihin jotta Antin vinkkua voitaisiin verottaa taas pikkuisen kovemmalla kädellä. Perussuomalaiset on ainoa puolue joka ei ole pettänyt äänestäjiään ja se on tärkeintä.

Aarne Keskitalo

PerSut pettivät äänestäjänsä. Heitä äänestettiin koska suuri osa suomalaisista kuvitteli että kerrankin äänestämisellä olisi merkitystä. Mutta "soiniski" kun on pelkkää nurkista huutelua vailla mitään pyrkimyksiä muuttaa asioita tai ottaa mistään vastuuta, he menivät oppositioon. Eli PerSut pettivät äänestäjänsä pahemmin kuin mikään puolue ikinä. Mutta, millainen kansa, sellaiset ovat edustajatkin

Mari Koho

Ei ole pitkä aika siitä kun jutustelin yhden Saksassa toimivan suomalaisen pienyrittäjän kanssa. Hänen mielestään pienyrittäjyys, tai yrittäjyys yleensä suomessa on pelkkä vitsi, verrattuna saksaan.
Suomessa pienyrittäjää kiristetään viimeiseen asti tiukoilla säännöillä ja säädöksillä. Hänen mukaansa laskennallisesti suomessa yrittäjä joutuu verotarkastukseen viiden vuoden välein. Saksassa verottajaa on kuulemma ohjeistettu olemaan kiusaamatta pienyrittäjää pikkuasioiden takia, koska ylenpalttisella valvonnalla on enemmän negatiivista kuin positiivista vaikutusta yhteiskunnalliseen työllisyystilanteeseen tai yrittämishaluun yleensä.Verovirkailijaa voidaan kuulemma jopa rangaista siitä että käyttää aikaansa pienten toimijoiden kiusaamiseen.

Omana huomionani toisin tähän vielä suomessa nyt astuneen kuittipakon. Yrittäjä voidaan täällä narauttaa (taas uuden voimaan astuneen) kontrollilain mukaan 800 euron sakolla jos kaupanteosta jää kuitti antamatta. Samaan aikaan yrittäjällä toimii erilaisilla nettipalstoilla "kilpailijoita" jotka käyvät täysin verovapaata ja kontrolloimatonta kauppaa samoilla tuotteilla, jopa lähes samoilla hinnoilla. Tähän verottajalla ei kuitenkaan riitä resurssit tai halut puuttua.

Meillä myös esim. ALV-raja on alhaisempi kuin missään muualla, (jo 8500 liikevaihdosta, mikä esim. tavarankaupassa tekee pienen yrityksen verokuormasta täysin kohtuuttoman suhteessa tuloon, jopa tappiollisen hyvin usein.)Jo ALV-rajan nostaminen suomessa esim. 30 000 euroon antaisi monelle pienyritykselle edes teoreettisen mahdollisuuden selviytyä ja saada edes perutoimeentulon yritystoiminnalla.

Kukaan poliitikko ei ole toistaiseksi nostanut toimenpidelistalle mitään konkreettista toimenpidettä pienyrittäjyyden helpottamiseksi suomessa,päinvastoin, sitä vaikeutetaan päivä päivältä ja luodaan siten epätervettä kilpailua ja kannustetaan harmaaseen talouteen. On unohdettu juuri tuo pienyrittäjyyden, suomalaisen työelämän kivijalan tukeminen, joka hoituisi ainakin osin ihan pienillä ja helposti toteutettavissa olevilla toimenpiteillä. EI tekemällä toimintaa lähes mahdottomaksi.

Martti Laines

Asiaa.

Samainen vanne pakottaa minunkin suomalaista päätäni. Vuosi vuodelta yhä tiukemmin. Suomi tulee muuttumaan yhä absurdimmaksi ja ahdistavammaksi paikaksi elää, koska julkisen talousongelmat. Lisäksi meillä ehtymätön varanto uusia kyllösiä ja räsäsiä arkadiaa varten reservissä.

Muutan maasta minäkin lähivuosina.

Pekka Iiskonmaki

Suomi on jo nyt absurdi paradoksi. Ei Suomea voi järjellä selittää.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Barcelonassa asuessani huomasin etteivät ketjut, olkoot ne maan sisäisiä tai intergalaktisia, olleet ajaneet paikallisia liikkeitä konkurssiin. Paikalliset tuotteet löytyivät pienistä kaupoista ja muoviin pakatut einekset ketjuilta. Lihat, hedelmät ja vihannekset olivat halvempia pienissä liikkeissä, enkä niiden hygieniatasosta löytänyt valittamista. Ainoastaan isojen kauppojen tuotteissa oli valittamista; lihoissa oli väriainetta ja suojakaasuja, viinit olivat ulkomaailaisia tai suurten kotimaisten tuottajien kelvottomia litkuja (siis samaa valikoima kuin ALKOlla).

Ravintoloissa huomaa tosiaan tuon sääntönatsituksen, mutta ennen kaikkea koska täällä on palkattua väkeä valvomassa toimintaa. Kantapaikoissa näkee työntekijöiden silmistä pelon työpaikan menetyksestä jos sääntöjä rikotaan - sitähän kyttääjät ovat halunneetkin, iskostaa pelkoa ihmisten mieliin.

Ainoastaan isot yritykset ovat herran kukkarossa, mutta tämä ei ole ainoastaan meidän ongelmamme, vaan pätee koko maailmaan. Katsokaa vaikkapa Patrian oikeudenkäyntiä, ja verrataan tuulivoimabisnekseen. Kun olet iso, saat erivapauksia mielin määrin, yksittäinen kyttääjä tai edes kokonainen virasto ei voi sinua heilauttaa. Tämä johtuu mielestäni ennen kaikkea siitä, että emme elä oikeassa kilpailutaloudessa.

Käyttäjän OckuKuusava kuva
Ocku Kuusava

" Kun olet iso, saat erivapauksia mielin määrin, yksittäinen kyttääjä tai edes kokonainen virasto ei voi sinua heilauttaa. Tämä johtuu mielestäni ennen kaikkea siitä, että emme elä oikeassa kilpailutaloudessa."

Eli nyt tarvitaan lisää vapautta, vai valvontaa? Vai muuttoa Marsiin? Vai lisää unelmointia maasta, jossa olisi asiat hyvin?

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Tämä on aivan kriittisen tärkeä pointti. Turha sitä on yrittää vesittää millään jokelluksella. Kyllä sääntely voi olla perusteltuakin, mutta sääntelyä pitäisi oikeasti käyttää siihen mitä varten se on, sen sijaan kuin meikäläisessä korporatismidystopiassa sääntelyä harjoitetaan pääasiassa 2 syystä, eli joko ihan vain vimman takia, tai isojen eduksi. Ensinmainittu on vttu SAIRASTA, toinen rikollista.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Odotan puheenvuoron vakio-kommunisteilta kommenttia, että "saksan uusköyhällistö kuolee katuojiin", "Suomi - pohjoismainen hyvinvointivaltio", "tuloerot" ja "kaikki (koskee vain yksityissektorin työntekijöitä oikeasti) osallistuu talkoisiin"

Käyttäjän SamiHeikkil kuva
Sami Heikkilä

Piti hommata tuossa toinen työpaikka viikonlopuiksi että eed jotenkin pärjäis.. Kyllä täällä alkaa vanne todella kiristään päätä.. >:(

Käyttäjän PabloHarju kuva
Pablo Harju

Pelottavan totta Antti! Kiitos hörönauruista ;)

Käyttäjän MinnaIhamuotila kuva
Minna Ihamuotila

Ihana, että on teitä samoinajattelijoita!

Matias Härkönen

Loistava kirjoitus. Lähden heti kun pääsen täältä.

Kai Tiilinen

Suomessa on liikaa tuulipukuun kääriytyneitä sopuleita taskut täynnä bonuskortteja.Surullista että kaikki ajattelevat yksilöt todella muuttavat pois.Harkinnut itsekin.Loistava kirjoitus, suoraan asiaan.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Vai käykö siinä kylmästi niin kuin pitääkin, että selväjärkisimmät muuttavat kustakin maasta pois, pakottaen sinne jäävät joko heräämään tai kuolemaan sukupuuttoon. Kutsuisiko prosessia vaikka kulttuurin luonnonvalinnaksi. Näinhän niitä voitaisiin parhaiten kehittää noita kaikenmaailman fundamentalistisia apinamaitakin, ko?

Käyttäjän TomiEklund kuva
Tomi Eklund

Suomi on monella tapaa mitattuna tolkuttoman onnistunut maa, jossa verovaroin kustannetaan monia hienojakin asioita. Taidat silti olla oikessa. Suomi voisi olla hieno maa, jossa asiat otetaan vähän rennommin.

Aikaisemmin tänään Metro muuten kertoi Etelä-Suomen Aluehallinnon sankaribyrokraattien peruneen vuoden 2013 aikana anniskeluluvat ennätykselliseltä 24:ltä ravintolalta pääkaupunkiseudulla. Tarkastuksia ravintoloihin ja vähittäismyyntipaikkoihin tehtiin yhteensä 2299.

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/ravintola...

Vierailin Berliinissa muutaman päivän ajan viime kesänä. Alkoholikulttuuri näytti tosiaan olevan osin samanlainen kuin täällä: berliiniläiset tykkäävät nauttia kaljansa puistoissa. Bisse on paljon parempaa kylmänä, joten paras taktiikka on ostaa pullo tai pari kerrallaan. Jos tekee mieli lisää, se on mahdollista ja helppoa ainakin lähes kellon ympäri.

Täällä taas joutuu varautumaan hyvin etukäteen, jos haluaa nauttia alkoholia ravintoloiden ulkopuolella myöhään. Lämpiminä ja valoisina kesäöinä ihmiset tekevätkin niin -aivan kuten Berliinissä. Täällä kätevintä on ostaa varmuuden vuoksi lava, etteivät juomat lopu kesken. Yleensä ne kuitenkin loppuvat, eikä meininki ole aina kaunista katseltavaa.

Täällä myös tupataan "vetää pohjat" eli juoda kotona tai puistossa ennen baariin siirtymistä. En ole koskaan törmännyt käsitteeseen Suomen ulkopuolella.

Pohjien vetämistä selitellään ravintoloiden korkeilla hinnoilla, johon verotus ja sääntely vaikuttavat. Sääntelyä taas selitetään kansanterveydellisten haittojen vähentämisellä. Samalla juomiskulttuurimme rakentuu ainakin osin sen varaan. Yhtälö on absurdi.

Käyttäjän RaimoKangas kuva
Raimo Kangas

olisi kivaa ottaa selvää montako kuppilaa vuosien varrella on osuuskauppaväeltä suljettu-huomautettu,ei varmaan montakaa.

Keijo Rollonen

Ihan ok kirjoitus ja monia hyviäkin huomioita, vaikkakin täytyy todeta että aina on helppo valittaa kun ei ole itse tekemässä päätöksiä.

Mutta mikä olisi mielstäsi ratkaisu ongelmiin? Hyvähän se olisi holhousta ja säädöksiä vähentää jne. ,mutta laskisiko se veroja tai hyödykkeiden hintoja?

Käyttäjän SamiRuohonen kuva
Sami Ruohonen

Jonkun se on sanottavana ääneen ja kerran se vaan kirpasee. Antti, nyt ollaan hyvinkin samoilla ajatuksilla liikenteessä ja lipannostot sinne suuntaan suun avaamisestasi!

Maalaisjärkeä nyt hiukan peliin ja asioita enemmän siihen 1+1 henkiselle tasolle. Ei asiat toki niin yksinkertaisia ole, mutta jos joku on varmaa niin myös se, että ei asioiden myös näin tarvitsisi olla. Esimerkki kysymys; mitä ihminen tarvitsee perustus pohjalta elämiseen ja selviytyäkseen? Ruokaa, terveydenhuoltoa, katon pään päälle ja turvaa. Mistä päättäjät sitten esim. täällä MEIDÄN Suomessa karsivat? Ruoan hinta nousee ekana verokorotusten muodossa, terveydenhuolto kusee suuntaan jos toiseen ja jonot ovat joka ilmansuuntaan. Poliiseja karsitaan ja asetetaan päälle vielä kaikennäkösiä säädöksiä, joiden jo ihan päällimmäiset ja ensimmäiset seuraukset voisivat vetää ihan ranskalaisviiva -henkisesti minus merkillä paperille paperille. Kaikki tämä ihan sinisin silmin vaaaan ja ainoastaan yhteiskunnan ja kaikkien etujen nimissä!? Tällä tarkoitan siis esim. tätä baarien aikaisemmin sulkeamis kysymystä. Puhumattakaan siitä; mistä tässä ollaan saatu taas jutun juurta, että mitä se tekisi työpaikkojen ja yrittjiäen suhteen? Niin yökerho kuin pikku pubi yrittäen saralla!

Mitä rahankäyttöön sitten tulee? Suurimman osan suomalaisen arkinen rahankäyttömalli yksinkertaisuudessaan; palkkapäivä. Maksa laskut, mieti hiukan kuinka paljon menee ruokaan ym elämän perus kustannuksiin ja katotaan sitten kuinka paljon jää ylimääräistä, millä sitten pitäisi vielä tehdä yhtä jos toista ja nauttiakin hiukan elämästä? Kuinka moni osaa näin äkkiälteen soveltaa tätä vaikka valtion pyörittämiseen ja näihin tapahtuneisiin asioihin?

Siinä nyt vain pari päällimmäistä esimerkkiä ja mallikaava siitä, että 1+1=maalaisjärki. Jonka saattelemana kysymykseni päättäjille kuuluukin; miksi, miten, millä v***lla ja mitkä on ne motiivit millä näitä asioita säädetään ja päätetään?

Kanssakulkijoilleni; asiat ei yksinkertaisuudessaan vaan tule muuttumaan ellei niitä vaan muuta. Toisinaan vaadi muutosta..

Käyttäjän PetraManninen kuva
Petra Manninen

Useamman vuoden pois Suomesta asuneena, ja niin sanottuna "ulkosuomalaisena" tilannetta rakkaassa lintukodossamme seuranneena, en oikein voi muuta kuin yhtyä Antin puheisiin.

Jokaikinen luojan luoma päivä, luen enenevissä määrin absurdeja kokoelmia rakkaassa kotimaassamme tapahtuneista asioista; tehdyistä päätöksistä, annetuista rangaistuksista ja säädetyistä asetuksista, niin etten enää edes tiedä itkisinkö kadotettua Roineen rantaa, vai kihertelisinkö loppumattoman vahingonilon edessä siitä, etten enää itse niistä joudu kärsimään?

Päivääkään en ole katunut pois muuttoa. Useana päivänä olen katunut, että annoin Valtiovallan niinkin monta vuotta minua petkuttaa. Ja sitä, että otsa hiessä, selkä vääränä, kannoin veromarkkani, ja myöhemmin veroeuroni, tuon sadistisen, isovelivalvoo -valtion hyväksi.

Ei sitä autuutta varmaan muualtakaan ilmaiseksi saa, mutta kummasti veroilmoituksen täyttäminen täällä Espanjassa sen 0,59€:n viinipullon voimalla auringonpaisteisella terassilla on mukavampaa.

Se voimaannuttaa.

Aina pitäisi muistaa, että kun johonkin kumartaa, niin toiseen pyllistää.
Olen päättänyt pyllistää Suomea kohden.

Joten eteläisellä taivaalla sillointällöin vilkkuva valkoinen kannikka on minun.

Mika Haikka

Perkele, hyvin paljon on samanlaisia ajatuksia liikkunut mielessä tästä nykyajan holhousvaltiosta…
Ajatukseni Suomen nykytilasta alkaisi huomattavasti paranemaan, jos nykyajan päättäjät vihdoinkin vetäisivät sen päänsä pois perseestään, hölläisivät sitä kravattiaan tai muuta vastaavaa millä estävät hapenkulkunsa päihinsä ja oikeasti ottaisivat ryhtiasennon ruveten tekemään Suomesta sitä hyvää ja hienoa paikkaa mikä tämä on joskus ollut, eikä jakelis rahojaan pitkin etelä-eurooppaa tahi johonkin vitun guggenheimeihin, niitten aika koittaisi sitten, kun olisi ensin rakennettu lasten sairaalat ja hoidettu muut omat sotkut hyväksyttävälle tasolle…

Olisi hieno nähdä jos tässäkin maassa oikeasti olisi kannustusta esim. pienyrityksille ilman, että potkittaisiin munille koko ajan aivan turhien lakien ja asetuksien muodossa verrattuna esimerkiksi juurikin tuonne muualle eurooppaan ajatellen pelkästään pienehköjä kivijalkakauppoja.

Itse henkilökohtaisesti pyrinkin käyttämään mahdollisimman paljon pienyrityksiä, jotka ovat jaksaneet lähteä kilpailemaan verottajan ja monen turhan virkamiehen valvovan silmän alle.
Huom. Lakeja ja asetuksia pitää olla, mutta liika vaan on liikaa...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se, mikä alati lisääntyvien sääntöjen ja rajoitusten määrästä automaattisesti seuraa, on kasvava kyvyttömyys valvoa niitä. Heisenberg näyttää keskisormea.

Vaikka suomalainen virkamies on ovela ja kansalaisia kovin vähän, niin lopulta se horisontti ylittyy siinäkin. Piste, jonka jälkeen mikään lisäsäädös, -laki jne ei muuta juuri mitään. Mihinkään.

Siitä luonnollisena seurauksena luultavasti on, että hitaasti, mutta varmasti lain orja tajuaa, että mitään valvontaa ei ole.

Mitä siitä seuraa. Hilpeää menoa ja ilmaisia drinkkejä tietysti.

Jostain syystä tämän yhteiskunnan ihmiskuva on jotenkin sellainen, että kansalainen on pohjimmiltaan itse perkele jos sen kuristuspantaa vähän höllentää. Että se kuristuspanta ei liity asiaan mitenkään.

Käyttäjän MiaKuusisto kuva
Mia Kuusisto

totuuden siemeniä. monia epäkohtia voisi tasoittaa.

tuo vanne on ehkä se pahin :) kyllä täältä porukkaa liukenee pois, ei oo pelkoa. itsekin lähtökuopissa ollaan ! en tiedä, montako uutta sukupolvea tarvitaan, jotta oikeasti asiat muuttuvat ?! mutta tuntuu että se olisi se ainoa toivo ;)

Petrik Halinen

Mikäpä täällä on loikoillessa? Sossu maksaa kaikki laskut, ja voi elellä ja puuhailla mitä huvittaa. Ulosottokelpoinenkaan ei ole, kun ei ole mitään mistä ottaa, ja vankilaankaan ei joudu, vaikka vähän rötöstelisi sivutulojen vuoksi. Tyhmät ja ahkerat työnarkomaanit puurtavat niska limassa maksaakseni tukeni, ja sitten ryyppäävät aivonsa pihalle viikonloppuna.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Sitten kun saadaan järjestelmä sellaiseksi, että kaltaistesi loisten oleilu muuttuu vastiikkeelliseksi, niin tästä valtiosta voidaan saada hyvä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Ehkä tavallaan, mutta syyllistytkö samaan kuin mitä blogi kritisoi - katoaako loiselo sillä että kiristetään vielä lisää, PERRRRkele, vielä vähän lisää...

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko Vastaus kommenttiin #146

Loisiminen katoaa sillä, että se tehdään mahdottomaksi ja vastikkeelliseksi. Laman aikana hyödyttömiä ihmisiä on turha pitää, jos pystyy jotain tekemään, niin voi samalla olla hyödyksi. Tämä taloustilanne koskettaa kaikkia, joten kaikki ovat velvollisia osallistumaan talkoisiin.

Käyttäjän SamiRuohonen kuva
Sami Ruohonen Vastaus kommenttiin #157

http://www.hs.fi/tiede/a1305640120594

Tuli nyt ekana mieleen tähän väliin. Esimerkki esim. tohon työttömän arkeen löytyy tekstistä. Muutenkin tosin oiva teksti aiheesta ja niistä "vapaamatkustajista".

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Täällä näyttää ahneuden ja kateuden väliin jäävä tila supistuvan olemattomiin. Ainoa vielä ahdistavampi paikka on tullut koetuksi 80-luvun alun Leningradissa, missä kyttääminen oli jalostettu taiteen yläpuolelle. Alkoholia tosin oli tarjolla Gorban rajoituksista huolimatta helpommin kuin Suomessa.

Sellaista leppoisan letkeää tekemisen meininkiä ei tahdo löytää enää juuri mistään, vaan hampaat irvessä puristetaan menemään ja sivulle vilkuilematta kohti kuolemaa.

Sekään ei olisi vielä vakavaa, jos pelkät tunnesyyt pistäisivät harkitsemaan lähtöä, mutta pitkän linjan yrittäjänäkökulmasta pikaista lähtöä puoltavat myös kaikki järkisyyt.

Ainoat lähdön esteet ovat puolison suojatyöpaikka ja ajatukset lasten tulevaisuudesta. Voi tosin olla, että ne lähtisivät samassa kyydissä heti ensimmäisestä vihjeestä.

Ajattelin vielä sen verran kokeilla, jos kansalaisaktivismin kautta löytyisi pienet saumat luoda edes muutamalle ihmiskeitaalle edellytykset ja tekemisen vapaus. Voi sanoa kuolinvuoteellaan että tulipa edes yritetyksi, ellei sitä ennen nouse seinä kokonaan vastaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tää kehitys on jostain niin syvältä hanurista, että pitäisi alkaa haisemaan paatuneemmankin nillittäjän nokkaan.

Meillä on HVT-pandemia (Hullun Virkamiehen Tauti)

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #80

Eviran hallitusta pyörittävät käytännössä kahden keskusliikkeen edustajat. Siis S-ryhmän ja K-ryhmän. Kuluttajien edustaja vikisee vähemmistönä, ilman mitään todellista vaikutusvaltaa.

S-ryhmän ja K-ryhmän edustajat sitten sanelevat minkälaisia säädöksiä kulloinkin mm. elintarvikemyyjiltä tarvitaan. Yleensä ne ovat erittäin kalliita panostuksia, joista on marginaalinen hyöty kuluttajille, valtavat kustannukset pienyrittäjille mutta suhteellisesti pienet kustannukset kauppaketjuille.

Hyvänä esimerkkinä teurastustoiminta Suomessa. 80-luvulla meillä oli kymmenittäin teurastamoita ympäri Suomea. Enemmistö näistä oli ketjuihin kuulumattomia laitoksia. Sitten Evira alkoi lisäämään hygieniavaatimuksia. Tarvittiin yhtä ja toista erikoiskonetta, erottelutilaa ja valvojaa niin, ettei pienen liikevaihdon yrityksellä enää ollut varaa kaikkien säädösten noudattamiseen. Piti laittaa lappu luukulle.

Nyt meillä on (muistaakseni, korjatkaa jos olen väärässä) kolme teurastamoa koko maassa, kaikki S- tai K-ryhmän omistuksessa. Eläimiä täytyy kuljettaa parhaimmillaan puolisen tuhatta kilometriä teurastamoon. Teurastamisen hinta on pilvissä, koska teurastuspalvelun tarjonta on vähäistä – kiitos Eviran. Evira käytännössä vartioi S- ja K-ryhmien kartelliasemaa, eikä ole ihme että maassamme ruoan hinta on pilvissä.

Samainen Evira on jahtannut maidon suoramyyntiä tiloilta jopa niin että eduskunnan piti erikseen se sallia. Viime vuonna Eviran hatustaan heittämät säännökset olisivat muuten tappaneet suurimman osan maamme pientiloista, joiden tuloista suuri osa tuli nimenomaan maidon suoramyynnistä. Evira kun vaati erillisiä steriilejä ja sellaiseksi hyväksytettyjä ja tarkastettuja tiloja maidon myyntiä varten ja maidon myyntikiintiöt pienennettiin nimellisiksi. S- ja K-ryhmät kun eivät halua pientäkään kilpailijaa minkään tuotteen alalla.

Mutta joo, vaikka onkin maailman mittakaavassa äärimmäisen kallista, meidän ruokamme on myös ihan ****n hygieenistä ja turvallista. Evira suojaa meitä sellaisilta joukkokuolemilta kuin muualla Länsi-Euroopassa riehuu aivan jatkuvasti. Ei kun hetkinen...

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #80

Ja tosiaan paljon käyttämäni luomukauppa joutuu Eviran ratsaamaksi 1-2 kertaa viikossa.

Evira ei ratsaa S- tai K-ketjuja, sillä "täytyyhän meidän luottaa näiden omavalvontaan".

Tosi tervettä.

Cenita Sajaniemi

Eihän täällä edes uskalla sanoa mitään.
Jutustasi tuli mieleeni erään pääministerin lautakasa ja valtava ajojahti!

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Gorbatsovista tuli pääsihteeri 1985, joten 80-luvun alussa alkoholirajoituksia ei ollut. Sitten kun ne rajoitukset tulivat muutettiin viinakauppoja milloin miksikin mehupuodiksi eikä vodkaa saanut enää ollenkaan helposti, paitsi tietenkin turistipaikoista. Mutta se kyttääminen väheni.

Käyttäjän PetraManninen kuva
Petra Manninen

Ei taida löytyä Hurraa-huutoja edes kansalaisaktivisminsuunnalta. Ei ole tarvetta.
Eniten pelottaa se, ettei suomalaisille anneta edes mahdollisuutta. Kaiken syö suuremmat, monikansallisemmat firmat.

Käyttäjän KariLampen kuva
Kari Lampen

Hyvä ajatus Antti. Homma ei voi muutua ennen kuin n.40% virkamies koneiston varain siirrosta saadaan pois.
Noin 55% palkka veroa maksavista on valtion, kuntien tai kaupunkien palveluksessa eli varainsiirron piirissä. Heistä on yksi hlö. Kuutta henkilöä kohden asiakas rajapinnassa. Esimerkiksi: sairaanhoitajalla on kuusi eri ihmistä jotka valvoo/hallinoi hänen töitään.
Yksityisellä puolella tilanne on hieman toisenlainen 3/1. Esimerkki: kolmesairaanhoitajaa joilla on yksi ihminen valvomassa/hallinnoimassa.
Jokainen varmaan osaa laskea kumpi malli on taloudellisempaa ja tehokkaampaa.

Jos me saisimme "virkamies" koneiston hieman kevyemmäksi/tehokkaammaksi, niin valtion kassaan jäisi ehkä muutamia euroja. Voisi mahdollisesti auttaa kaikkia ketä panta puristaa.

Loppukevennys: viimeisen 6kk aikana on häipynyt n. 30000 tuhatta työpaikkaa Suomesta. Onneksi kunnallinen on palkannut 8000 lisää...

Johanna Laakso

Eipä meitä kukaan estä lähtemästä vaikka Saksaan jos tuolta tuntuu.
Siellä voi mennä vaikka töihin baariin, ja saa mukavasti itselleen vaikka keuhkosyövän tai keuhkoahtaumataudin, niihin on kiva vuosia kitumalla kuolla, jos ei sydäri ehdi ensin. Sehän on kamala asia jos itseään myrkyttävät asiakkaat ei saisi samalla myrkyttää työtään tekeviä kanssaihmisiä! Rennosti vaan!

Käyttäjän MikkoKuusisto kuva
Mikko Kuusisto

Kai siellä Saksassakaan kukaan ei estä valitsemasta sellaista baaria työpaikakseen, jossa ei tupakoida sisätiloissa...

Käyttäjän Logoht kuva
Susanna Hyrkäs

Näin baarimikkona voin sanoa, että jos meiltä kysyttäisiin niin ei kyllä kauheesti kiinnostaisi joku tupakointi sisätiloissa. Suurinosa meistä baarityöntekijöistä kuitenkin polttaa, juo ja rellestää ihan niinkuin muutkin, osalla menee vielä lujempaa. En ole vielä tavannut raivoraitista baari yhtään mitään. Että ehkä se on meidän valinta kuitenkin :P

Käyttäjän ThomasRichardFalt kuva
Thomas Falt

Kyllä asiaa puhut mutta olemme itse valinneet Eduskunnassa istuvat(Päiväkodin tädit ja sedät)! Olen jo useamman vuoden ollut ulkomailla ja kävin suomessa pari vuotta ihmettelemässä. Kyllä kansa saa holhouksen alla olla!!Pitääkin jos niitä on kauhea määrä, mutta suomi on niin harvaan asuttu jä väestöltään pieni että noikin Pösilöt osaa kaitsia.
Tommosen pikkufirman johtoon kelpaa kuka vaan joka on vähän urhellut tai ei heteroseksuaali!Suomi pystyisi nousemaan jo ainoastaan lopettamalla tupakka ja Viinarallin Viroon. sinne suurin osa suomen verorahoista menee.
Ostetaanhan sieltä kylkiäisinä myös vaatteita ja ruokaa. onhan se s- ryhmä ja kesko ym ym jo sen huommaneet ja ovat avanneet likkeet sinne.Ja ei tarvitse maksaa veroja jos rahoja ei sieltä nosta.Minulla on semmoinen mielikuva että kun pienenä poikana menin kouluun bussilla niin ei ollut bussissa muuta kun tupakan poltto kielto etuosassa. Nyt ei riitä koko bussin kylki kieltotarroja varten. Tämä esimerkkinä kuinka paljon niitä yhdessä yksinkertaisessa yleisessä kuljetus palvelussa on kerääntynyt. Miten sitten isoimissa ja monimutkaisemmissa palveluissa? Meidän pååttåjät ovat esimerkiksi riidelleet parin kerrostalon hinnan verran pelkästään siitä että pitääkö koulussa oppia ruotsia vai ei.Ulkosuomalaisena sanon että siitä on vain hyötyä! mutta jos olisin vain navettaa kiertänyt niin olisin valinnut tanskan kielen!

Sampo Sepäänen

Jopa Ranskassa vassarit puhuvat säästämisestä hallinnossa. Suomessa nostetaan veroja, että voidaan palkata paperinpyörittelijöitä - näitä sääntöjen toimeenpanijoita - lisää.

Voisimme korvata varmasti yli puoleet paperinpyörittelijöistä tietokoneilla, vähäisemmillä säännöillä ja yksinkertaisemmilla systeemeillä, säästää joka vuosi useita miljardeja, ellei jopa 10, ja saada nämä ihmiset tekemään jotain todella hyödyllistä.

Mutta koska työpaikoista yli puolet on jollakin tapaa julkishallinnon piirissä, on myös enemmistö äänestäjillä, jotka kynsin hampain pitävät kiinni turhista työpaikoistaan vetäen kaikki muutkin perässään ikuiseen yöhön.

Käyttäjän MikkoSaxberg kuva
Mikko Saxberg

Nurisen tähän nyt vastaan, että Saksaan on turha verrata, koska siellä väestöpohja on 16 kertainen. Ja siellä ei julkiset palvelut ole yhtä hyvät kuin Suomessa, julkisesta päivähoidosta lähtien. Suomen ongelma on se, että meitä on ykisnkertaisesti niin älyttömän vähän, että tämän palvelurakenteeen ylläpitäminen vaatii todella korkeaa verotusta ja myös kulutuksen verottamista = näännyttävä elämä.

Mutta voin vain toivottaa, että terve menoa Saksaan ja bis bald. :) Siitä olen kuitenkin samaa mieltä, että tämä suomalaisten keskittämisfetissi on mennyt totaalisesti överiksi ja pientuottajat tapettu tehokkuuden nimissä, mutta sen ovat osaltaan aikaansaaneet kuluttajat, jotka idiotismissaan ostavat aina halvinta eivätkä laadukkainta ja viehättävintä vaihtoehtoa.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

En usko että persujen linja muutaman typeryyden korjausta lukuunottamatta olisi ollut sen kummempaa kuin demareitten. Mutta muutoin erinomainen kirjoitus.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kansalaistottelevaisuus on meille Ruotsista leviävä syövän kaltainen yhteiskunnallinen ilmiö. Meidän pitää varoa tätä ajatusta, että voimme löytää parhaan tavan elää ja järjestää asiat yhteiskunnassa. Meidän ei pidä apinoida ruotsalaisia, vaan vaalia punk-asennetta.

JC's Homeboy

Joo hyvä kirjotus. Itse ihmettelen kyllä et miten niin moni suomalainen jää hautaan makaamaan? Siis kaikki tiedostaa nää ongelmat mut kukaan ei sit loppujen lopuks tee mitään asioille. Kerron välillä ihmisille omasta elämästäni ulkomailla ja vastaus on aina sama: wau vähän siistii mäki teen ton sit ku seli seli! Paskan marjat sanon minä! Itse lähin 3 vuotta sitten vaan maailmalle seikkailee ja asunu ympäri ämpäri ja nauttinu kyllä tosi paljon ja siis mikä mua esti? Oliks mun tilanne toinen ku jollain toisella? Mull oli muutama hassutonni säästöjä ja 2 kertaa sen verran velkoja mitkä piti maksaa. Luuleeks ihmiset todella et ulkomailla ei oo töitä? Siis et ainoat työpaikat mitä maailmas on sijaitsee suomessa? Etteikö muualla maailmassa voi jatkaa sitä elämää tai talous tai mitä vaan elämäntilannetta missä nyt on? Ettei ulkomailla oo lastentarhoja tai kouluja tai mitä vaan.
Haluun sanoo nyt tahallaan kovasti ja toivon tosiaan et sä täst mun lauseesta suutut tai muutut: jokainen joka sanoo et haluu asuu ulkomailla ja sä teet sen "joskus" myöhemmin sitku sitku ni sä oot munaton pelkuri!

Teija Sirén

Aika hyvää tekstiä! Itsekin olen jonkun aikaa tässä miettinyt, että pitäiskö muutta Helsingistä Tampereelle tai vaikka samantien Suomesta Kanadaan, mut täytyykin sit noin pitkien välimatkojen suhteen miettiä aika tarkkaan tuo muuttaminen kun en kuitenkaan yksin muuta. Monia asioita, joita pitäis ottaa huomioon ja järjestellä, mut joku päivä.

Tuomas Hanhikangas

Kunhan vaan saadaan viinaa halvalla niin kaikki järjestyy?
Pieni väestöpohja, pitkät välimatkat, haastava ilmasto.. Siinä muutama pikkujuttu mikä ei Saksan taloutta rasita. Julkista sektoria on nyt kovin muodikasta parjata. Paitsi sitten kun itse tarvitsee sen palveluja. Muutenhan siellä työskentelee vaan mulkkuja kenen elämäntehtävä on MINUN elämäni pilaaminen.
Viostaan huolimatta meidän systeemi on kuitenkin aika hyvä.

Käyttäjän HennuJanhonen kuva
Hennu Janhonen

Jep. Ja mitä sääntöihin tulee, niille on kyllä yleensä syynsä ja ennenkuin niitä arvostellaan niin kannattaa tutkia syyt. Hyvänä esimerkkinä rajoitukset siitä mitä lisäaineita elintarvikkeisiin saa laittaa. Olen ihan iloinen että täällä saa suhteellisen huoletta laittaa suuhunsa mitä vaan mitä laillisesti myydään, kun taas muualla. Huh. EU on toki jees, mutta näistäkin säännöksistä Suomi on vetänyt tiukemman linjan, ja hemmetin hyvä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Sehän olisikin hyvä kun elintarvikelainsäädäntö olisi vain niin yksinkertaista, että jollain viranomaisella olisi vain yksinkertaisesti lista netissä, mitä aineita ei saa laittaa ruokiin. Näin jotenkinhan se olisi jos tarkoitus olisi tosiaan se mikä elintaravikesääntelyn pitäisi olla. Eikä tällainen olisi yhtään kallista, vaikeaa tai työvoimaa vaativaa. Vaan mites on?

Käyttäjän LauriSyrjniemi kuva
Lauri Syrjäniemi

Suosittelen tosiaan käymistä tai pitempääkin oloa ulkomailla, eri paikoissa. Alkaa kotimaa näkymään kohta aivan eri valossa, täällä onki asiat oikeesti hyvin ja asiat toimii! Että täällähän saakin rahoilleen ja maksetuille veroilleen vastinetta. Se on tosi, oikeesti. Lopettakaa valitus ja tehkää työnne maan eteen!

Lainatakseni vielä John F. Kennedyä vuuodelta 1961: "Älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne."

Käyttäjän HennuJanhonen kuva
Hennu Janhonen

Joo. 3 kk:n ryyppyreissu Saksassa ei kyllä nyt suo arvostusta yhtään. Ei taida ihan olla kunnossa tietämys jätkällä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Kennedyn harvoja typeriä lausahduksia, jos se noin tulee tulkita.

Johannes Kytö

Että karkuun vaan kun hommat ei mene kuten itse halutaan? Miten tämä karkaaminen sitten eroaa vaikka somalien kotimaastaan karkaamisesta? No sillä tavalla, että Somaliassa on asiat oikeasti paljon huonommin.

Olisiko syytä äänestää enemmän väärin tai hoitaa homma samaan tyyliin kuin esimerkiksi thaimaalaiset ja ukrainalaiset hoitavat. Kadut kiinni ja liike-elämä seis saa paatuneimmankin kapitalistin joustamaan. Sosialisteista ei taas ole mitään takeita.

Käyttäjän JaanaLindevall kuva
Jaana Lindevall

Aivan mielettömän hyvä kirjoitus ja kommentit vielä toinen toistaan loistavampia (en jaksanut lukea kaikkia). Sääli vaan, että ilmeisesti tämäkin kirjoitus loistavine kommentteineen jää tänne arkistoon eikä yksikään oikeasti asioista päättävä koskaan lue sitä, saati asettuisi ajattelemaan siinä esiin tulleita epäkohtia ja niiden ratkaisuja.

Tulipa mieleeni ajatus siitä, että mitä sitten jos todella me kaikki muutettaisiin ulkomaille? Tuskin mikään Euroopan maa, edes Saksa, olisi heti halukas vastaanottamaan 5 miljoonaa pakolaista. Ei edes vaikka me jakauduttais tasasesti eri maihin. Järkevintähän siis olisi, että me jollain ilveellä saataisiin tästä jo olemassa olevasta maastamme siedettävä paikka olla. Mutta siihen mitä ilmeisimmin tarvitaan temppu jos toinenkin ja sen tekijä. Eräänlainen Utopia tulee mieleen, mutta kaunista unta lienee.

Käyttäjän LauriSyrjniemi kuva
Lauri Syrjäniemi

Älkää valittako, vaan tehkää työnne ja rakentakaa maata paremmaksi!

Vielä lainaan John F. Kennedyä: "Älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne."

Käyttäjän AttePetsola kuva
Atte Petsola

edelleen kun äsken jo jollekin sanoin jollei päättäjät kääri hihoja miten ajattelit että heidän päänsä kääntyy? työllä prkle niinpä järki käyttöön..

Käyttäjän StefanusJakovlev kuva
Stefanus Jakovlev

Yhdenlaista utopiaa tai paremminkin unelmaa aloimme toteuttamaan eilen täällä Teneriffalla. Sopii alkuperäisen kirjoittajan ajatukseen; matkaamme Teneriffalle perustaaksemme uuden ajan puolueen Suomeen. Ei ryhmäkuria, vain yhteinen unelma, jota jokainen toteuttaa parhaaksi katsomalla tavalla ilman muiden painostusta.

2. § Puolueen tarkoitus
Puolueen tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin edistämällä jokaisen ihmisen yksilöllistä viisasta vapaata tapaa toimia ja vaikuttaa ihmiskunnan ja maa-planeetan parhaaksi omien henkilökohtaisten arvojen ja elämänkatsomustensa mukaisella tavalla hyvää tarkoittaen.
Puolueen tavoitteena on edistää vapautta ja oikeudenmukaisuutta yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kotimaassa ja kaikkialla maailmassa puolueen jäsenten tahtomalla tavalla.

Seuraavaksi olemme synnyttämässä uudenlaista yritysmuotoa lainsäädäntöön, joka olisi avain tämän toivottomalta tuntuvan tilanteen korjaamiseksi.
Uuden yritysmuodon toiminnan tarkoituksena on tuottaa sen työntekijöille turvattu oikeudenmukainen toimeentulo ja eläketuotto jäljempänä kerrotuin säännöin.
Nythän ihmiset ovat pääosin töissä yrityksissä joiden tarkoituksessa ei mainita työntekijöitä lainkaan.

Käyttäjän JussiVisnen kuva
Jussi Väisänen

Varsinaisen pointin osalta tiukasti asiaa. Kymmenen vuotta mualla asuneena on vaikea olla olematta samaa mieltä. Pikkumiinuksen antaisin siitä, että noita järjettömiä ja absurdeja kyttäämisiä ja sääntöjä ja sääntöjen neuroottisia noudattamisia on huomattavasti oleelllisemmissa asioissa kuin katusoittajissa, viinan juonnissa, tarjonnassa ja tupakanpoltossa. Valideja asioita, kyllä. Aiheuttaa otsasuonen pullistumista, kyllä mutta profiloi problematiikan noilta osin vähän toisarvoisiin asioihin.

Ei viinan juonnin sallimisella metrossa tai tupakin polton sallimisella tätä maata mihinkään nousuun nosteta. Yrittämisen helpottamisen ja suosimisen(ok, katusoitto voi olla yrittämistä)esteiden poistamisen, työnteon ja yrittämisen kannattavuuden (vs järhetön kurittaminen ja verottaminen) suhteen on ne avainasiat, joihin olisi voinut keskittyä ennemmän kuin reflektoimaan alkoholi- ja tupakkapolitiikkaa. Olihan siellä monopolit mukana mutta sieltä ne ongelmat löytyy.

Käyttäjän JariPAaltonen kuva
Jari Aaltonen

Muuten silkkaa asiaa!! Mutta, Persut eivät "paenneet" oppositioon. Katsos kun suurin puolue vaaleissa oli kuitenkin Kokoomus, vaikka persut nostivat osuuttaan eniten. Mutta ei riittävästi, vielä. Parlamentaristisen järjestelmän mukaan se suurin puole (tässä kokoomus) tekee hallitusohjelman, joka kokoaa hallituksen SAMANMIELISISTÄ So. jotka sitoutuvat ohjelman noudattamiseen. JOS Persut olisivat menneet halliitukseen, olisivat joutunee sitoutumaan sen ohjelmaan. Siis hyväksymään EU-tuet. Tämä taas olisi merkinnyt takinkääntöä. Kirjoituksestasi olen 110% samaa mieltä, mutta yllättävän moni ei tunne sitä miten hallitus muodostetaan eikä lehdistö (Isojen puolueiden hallinnassa) viitsi/halua tätä kohtaa oikaista. Mennään siis kuitenkin faktoilla, ei tunteella. Enemmän tässä potkisin demareita ja nimenomaan vasemmistoliittoa.- Hylkäsivät äänestäjänsä kun ministeriauton takaovi aukesi. Kokoomus jatkaa sen sijaan vanhalla linjalla, duunarin taskujen tyhjentämisellä. Ovat siis pitänee lupauksensa, jos se jollekin on hyvä asia?

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Hyvä kirjoitus, 100% asiaa, onneksi täältä pääsee vielä pois.
Hinnat ovat kalliita helvetin korkeiden palkan sivukuljujen takia sekä helvetin korkean alv takia sekä muiden verojen takia.

Ne silmät avautuvat vasta sitten tälle kun on itse käynyt hieman enemmän ulkomailla ja takaisin palatessa koko paska ryöppyy silmille.
Itse olen jo päätökset ja ratkaisut tehnyt, huoh.
Itseäni en näe tarvetta holhottavan alkoholin ja muiden sääntöjen takia.

Alv.sta sen verran että esim Sveitsi tulee toimeen 8% Alv:lla ! Mihin helvettiin ne tarvitsevat täällä sitä meidän omaa rahaa noin paljon, vastauksia ei ole kuin yksi, rakenteellinen korruptio maksaa.
Miljoonien puoluetuet ja SUOJATYÖPAIKAT maksaa satoja miljoonia tässä maassa ja vauhti kiihtyy toistaiseksi.
Sveitsi on hieno maa, hinnat kohtuullisia, pakat kunnoilliset, verotus kohtuullista, hyvinvointia yllin kyllin, autot edullisia (ei ryöstetä kaikkia rahoja autoveroon ja pakoteta ajamaan vanhoilla romuilla)

Saksalainen tekee kuolemaa suomalaisen oluthyllyn edessä kaupassa, kun näkee oluen maksavan 10 kertaa sen mitä kotimaassa! Oksettavaa menoa Suomessa ja kansa nielee kaiken paskan.

Käyttäjän StefanusJakovlev kuva
Stefanus Jakovlev

Alv on todellakin aika kehnosti suunniteltu vero ja tukee kansainvälistä yritystoimintaa enemmän kuin pieniä paikallisyrityksiä. Alv-palautuksilla kikkailu ja suoranainen huijaaminen vie valtioilta miljoonia euroja joka vuosi.
Itse olen ajatellut mallia, jossa alv olisi vain 3-5%, mutta ei olisi alv-vähennysoikeutta lainkaan. Kansainvälisten ketjuttuneiden toimijoiden olisi vaikeampi toimia ja johtaisi enemmän siihen suuntaa, että tuotteen alkuperäinen tuottaja myy tavaramsa suoraan kuluttajille ilman välikäsiä.
Vastuullinen tuottaja olisi lähempänä loppukäyttäjää ja tuotantoketjua ei saisi hämärrettyä niin selkeästi kuin nyt.
Syntyisi nykyistä tehokkaampi verotustapa ja yrittäjän kuittirumbakin helpottuisi. Rakennusliikkeiden ei kannattaisi ketjuttaa alaurakoitsijoita, vaan olisi kannattavampaa tehdä työt omilla työntekijöillä.

Käyttäjän AnttiMarkusSamuliSis kuva
Antti Säisä

Paljon vain kirjotit.
Muistutan vain, että pitäkää ne valtion monopolit!
Asun itse ruotsissa, VR, Just, kokeileppas otaa juna ruotsissa, toimii jos toimii. kun se nytt on yksityistetty, hinnat nousi heti, ja jos nytt kukaan ymmärtää miten saa liput.
Hyvä, pistäkää tekin nytt sielä suomessa vanhusten hoito yksitysille, jees, vanhukset kuolee sinne, huonoihin ruokiin, unohdettu 3päivää huoneeseen... JNE..
Hyvä, pistäkää hammaslääkärit yksityseksi.. Hitto, kävin vain sielä, ja katsoi hygeinisti suuhun, lasku 250€, nauru oli kaukana.
Koulut, yksitystäkää ne heti, saate nähdä, ej se niin huonoa ollutkaan..

Pistäkää ne monopolit heti yksityiseksi, niin saate sitten sen espanjan elin tason, jos sinä nytt siihen haluat.
Ystävällisin terveisin Antti Säisä

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ymmärrän kaikki epäkohdat ja harmit, mutta kuulostaa aika väsyneeltä pohtia kaikkea vihreämpää aidan toisella puolella ehdottaa vain muuttoa pois. Hihat ylös ja hommiin, etenkin jos jossain puolueessa aktiivi.

Käyttäjän AttePetsola kuva
Atte Petsola

se voi olla aika vaikeata jos päättäjät ei tee sitä ensin

Käyttäjän AttePetsola kuva
Atte Petsola

Minulle on aivan sama kuka äänestää tai kuka ei koska ei siellä ole kun ne pillerinpyörittäjät meinaan että kuka siellä oikeesti on moneen vuoteen erottunu joukosta...? ei kukaan ja vaikka ne alussa väittää että ovat niin kun se eka palkka välähtää tilille siellä niin ihme kumma se onkin aivan samanlainen klooni kun kaikki muutkin pitäs saada sinne henkilö joka on jostain ihan muualta kun eduskunnasta joku joka on kattonu sitä elämää pohjalta

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Olet aivan oikeassa, Suomi on oman sääntelyinnon lisäksi EU:n mallioppilas, joka laittaa jokaisen direktiivin kovennettuna heti käyttöön. Direktiivejä on jo 80.000 sivua, joten miten voi enää olla varma ettei tietämättään syyllisty rikokseen?

Lehdistä voi lukea miten päättäjät syyllistävät meitä koko ajan. Juomme liikaa viinaa, syömme epäterveellistä ruokaa, ajamme liikaa yksityisautoilla ja lisäksi aiheutamme saunoillamme ilmastonmuutoksen.

Onneksi esimerkiksi ajokortti on jo saatu monien ulottumattomiin järjettämällä sääntelyllä ja hinnalla. Suomessa on nyt 18 erilaista ajokorttia. Tottakai liikenneturvallisuus paranee jos nuorisolla ei ole enää varaa ajokorttiin.

Minä ajoin autokoulussa kuorma-autokortin vuonna -77 ja se maksoi 1700mk. Olin kesätöissä ja silloin sai ansaita verottomasti 4000mk, joista kului ajokorttiin vain 42,5%. Samalla suhteella nyt pitäisi tienata kesätöissä 9000 euroa puhtaana käteen, eikä taida kuorma-autokorttiin edes riittää.

Jokainen poliitikon tai virkamiehen suusta mediaan annettu lausunto tarkoittaa lisää veroja, maksuja tai rajoituksia. Tuleeko mieleen uutista jossa on annettu lisää narua tai alennettu maksuja?

Ehkä me vain olemme niin yksikertaista kansaa, että meitä pitää koko ajan neuvoa ja holhota. Emme raukat osaisi tulla edes ravintolasta ajoissa kotiin jos ei valtio määräisi kotiintuloaikaa.

Humalahakuinen juominen johtuu varmasti tästä, kun vetäisee perjantaipullon lärviin voi edes hetken kokea olevansa vapaa.

Käyttäjän NanaMayer-Sohlman kuva
Nana Sohlman

Niinpä.. 15-vuotiaalle vanhemmat sanelee kotiintuloajat, mutta kun täytät 18 vuotta, niin asiasta päättää valtio! :) Ulkomailla ravintolat suljetaan kun asiakkaat haluaa lähteä nukkumaan ja siinäkin tilanteessa esim. Maltalla meille vieras ravintolanpitäjä ehdotti minulle ja miehelleni että voitais jäädä vielä tämän kanssa juomaan muutamat, vaikka paikka on jo kiinni!

Käyttäjän JanneTasogareYli-Arvo kuva
Janne Yli-Arvo

"Lehdistä voi lukea miten päättäjät syyllistävät meitä koko ajan. Juomme liikaa viinaa, syömme epäterveellistä ruokaa, ajamme liikaa yksityisautoilla ja lisäksi aiheutamme saunoillamme ilmastonmuutoksen."

... no niinpä! :D

Related: Oma romu Opel maksoi 2500 € (Siis vittu 13 vuotta wanha auto!!), ajokortti lähes 2000 €. Siinä sai "hetken" maksaa takaisin vanhemmille sähköinsinöörinä massia takaisin.

"Humalahakuinen juominen johtuu varmasti tästä, kun vetäisee perjantaipullon lärviin voi edes hetken kokea olevansa vapaa."

Hyvä pointti. Itsekin olen huomannut, että "Ei vittu enää 2h aikaa valo merkkiin, PAKKO VETÄÄ SHOTTEJA!!" ... jaaaaaa överiksi meni. Oho.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Menkää, menkää pois Suomesta, kaikesta narisevat ja kitisevät persut ja muutosveijarit. Jo pelkästään sillä tämä maa muuttuu paljon paremmaksi.

Tämän tyyppinen joutava marina on valtavan tyypillistä meille, joskaan ei aivan ainutlaatuista pohjoisessa Euroopassa. Mutta se koko ajan parjaamanne EU mahdollistaa vapaan liikkuvuuden ja muuton mihin haluatte 28 maassa.

Olut- tai viinipullon hinta ei ole kaikille absoluuttinen elämänlaadun mittari. Siis häipykää ja jättäkää tämä maa meille, jotka osaamme sitä vielä arvostaa!

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Jatka vaan samaan tyyliin poika.

Toni Seppänen Vastaus kommenttiin #55

Kyllä setä. Yritä jorma ottaa osaa edes yhteen keskusteluun jossa et purnaa persuista. Kai sinulla muutakin sanottavaa on?

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen Vastaus kommenttiin #59

Paljonkin. Te vaan annatte itse ne herkullisimmat aiheet, joten täällä US Puheenvuorossa se painottuu vastapersuiluun. Se on muuten sallittua. Onhan meillä sananvapaus, vaikka te halauaisite ehkä rajoittaa sitä.

Toni Seppänen Vastaus kommenttiin #61

On senkin jälkeen, saamme jatkuvasti taistella oman sananvapautemme puolesta. Suomme sen myös muille.
(Edellisessä kommentissa luki alunperin että sananvapaus on siihen saakka kunnes perussuomalaiset ovat vallassa)
Jormalta Freudilainen lipsahdus jonka korjasi heti kun huomasi sen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogin aihehan oli holhous, valvonta ja toisten kyttääminen. :-)

Käyttäjän JarnoHalme kuva
Jarno Halme

Tein itse n. kymmenen vuotta sitten omat johtopäätökseni. Ensin harjoiteltiin vuosi ulkomailla, tultiin Suomeen muutamaksi vuodeksi hiomaan suunnitelmaa ja 2011 lähdettiin. Ollaan periaatteella "toistaiseksi".

Itse ikävöin Suomesta lähinnä 100Mb/s laajakaistaa kohtuuhinnalla. Moni muukin asia on Suomessa hyvin, kuten peruskoulu ja maksuton (verovaroin katettu) kouluruokailu.

Kirjoittajan kanssa olen samaa mieltä että moni asia on tehty käsittämättömän kalliiksi ja vaikeaksi. Suomen vetovoima moniin muihin verrattuna tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä, anteeksi vain. Kallis, tympeä, kylmä ja valitettavan usein ahdasmielinen. Terassit suljetaan Helsingin kantakaupungissa klo 22, selitäpä tämä pokerinaamalla jollekin maahan eksyneelle turistille.

Suunnitelkaa hyvin, opiskelkaa kieli, järjestäkää joku toimeentulo Suomesta (etätyö) ja menkää jos siltä tuntuu. Muutama vuosi ulkomailla auttaa kummasti hahmottamaan asioita uudesta vinkkelistä.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Nämä rotat-pakenee-käärisit-hihat kommentit tuntuu lähinnä koomisilta. Päivääkään en ole ollut työtön ja monessa firmassa mukana. Tällä hetkellä olen ns. riutuva yrittäjä, mutta uskoa riittää.

Pointti on siinä, että jokainen miettiköön omalla kohdallaan milloin enough is enough. Mihinkä Sinä vedät rajan? Ansaitseeko päällystö juuri Sinun työpanoksen? Mitenkä pitkään Sinä jaksat uhrata elintasoasi näiden paskapuheiden alttarilla?

Onnea vaan kyntämään tätä routaista peltoa, meikäläisellä ainakin rupeaa olemaan mittari täynnä näitä broilereiden juhlapuheita. Teollisuus happanee käsiin, pelloille kaadetaan miljarditolkulla rahaa (se Kekkosen aikainen agraariyhteiskunnan ihanne on aikansa elänyt), mineraalivarat ojennetaan ilmaiseksi ulkomaisille kaivosfirmoille, IT-hankkeisiin upotetaan pöyristyttäviä summia eikä mitään saada aikaan ja konsultit suhmuroi loput. Faktaa on myös se, että Suomi on aivan helvetin korruptoitunut maa. Joo, joku toinen maa on varmasti vielä enemmän korruptoitunut.

Myönnän auliisti, että joku alkoholi ja katusoittajat on tietysti vähän köykäisen oloisia esimerkkejä, mutta pointti lienee selvä.

Katson olevani EU:n kansalainen ja ruoho on nähdäkseni vihreämpää aidan toisella puolella.

Tästä yrittäjän autuudesta ja näistä Eviroista, Tekeseistä, verottajasta ja Finproista voin kirjoittaa ihan oman stoorin sitten joskus, mutta se on ihan oma kitinänsä...

Ps. Sisupastilli, leijonaristi ja talvisota -jengi voi puristella ihan rauhassa nyrkkejään, en ole teidän ongelmanne enää kohta.

Toni Seppänen

Sisupastilli, leijonaristi ja talvisota -jengi ... oliko tämä nyt se ongelman ydin jonka takia veroja ja säätelyä on liikaa ? Ja Oikein Eu:n kansalainen, sellaiset ei kai impivaarassa pärjää. On pakkasta ja kaikkea.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei Antti Halonen,

ymmärsin oikein hyvin kritiikkisi. Lähinnä hämmentävää on, että oletko poliittisesti puolueessasi aktiivi, ja näinkö mielestäsi asioihin tulee parannus? Puolueestasi tulee erittäin ristiriitaisia kannanottoja: Suomea haukutaan ja muualla on parempi, toisaalta sitten syytetään että maahanmuuttajat ovat valittaneet jotain eivätkä osaa arvostaa tätä hienoa maata (Lokka ja Hirvisaaren avustaja, tosin vihr.)

Saako antamalla äänen muutoslaisille elintasopakolaisen vai uutteran puoluepuuhailajan työpanoksen? Tarkoittaako Muutos muuttoa maasta?

Suomi on ihan hyvä maa asua vikoineenkin. Kun käy matkoilla, näkee muiden maiden viehätyksen ja hyvät toteutukset, mutta ennen pitkää myös paikalliset epäkohdat. Kaikkia asioita ei edes voi siirtää valtioista toisiin ohtuen niiden erilaisista lähtökohdista, ympäristöstä ja kehityksestä.Täydellistä paikkaa ei olekaan ja aina voidaan pyrkiä kohti parempaa. Onnea muuttoosi, jos muutat!

Käyttäjän HennuJanhonen kuva
Hennu Janhonen
Sami Aario

Niin, Suomessa on hyvät ja huonot puolensa. Huonoksi puoleksi voisi laskea sen että omillaan toimeentuleville Suomen kansalaisille on varattu lähinnä maksajan rooli. Kritiikkiäkään ei saisi esittää tai pääsee sylkykupiksi.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Älä Petra sotke politiikkaa tähän. Eihän kirjoituksessakaan ollut mainittu politiikkaa, vaan kadehdittavan taitavasti ja hienoilla tuuletuksilla pöyhitty suomalaisen holhouksen ja hallitsevan poliittisen virkamieskoneiston aikaasaamia typeryyksiä, typeryyksiä joihin me lampaat määkien alistumme.

Holhous vaatii valvovia virkamiehia ja virkamiehille päälliköitä moneen tasoon. Päälliköille on valittu poliittisilla mandaateilla valitut johtajat.

Koko tämän virkamiesarmeijan eli valvovien desanttien kulut pitää kattaa korkean verotuksen tuloilla.

Kiitos Antti Halonen, vapaa tiedonvälitys ja siunattu netti.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

En ole poliittisesti aktiivi, mielipiteet ovat puhtaasti omiani. Mutta totta on myös se, että Muutos-puolueen ydinajatus on kannatettava - kansalle lisää valtaa päättää asioistaan.

Nykyisessä systeemissä on valuvika, kansalaisilla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa sen jälkeen kun äänestyslippu on pudotettu pönttöön. Sen jälkeen päällystö voi suhmuroida aikalailla rauhassa sen neljä vuottansa. Jossain vaiheessa se vaan alkaa tuntua dorkalta kuunnella näitä paskapuheita, katsella kuinka takit kääntyilee ja kuinka valtion (meidän!) yhteinen omaisuus tuhotaan.

Mitä tulee vaikuttamiseen. Niin, se kysymys onkin juuri siinä, että missä kohtaa se pinna katkeaa kullakin. Vain yksi elämä, ei kenraaliharjoituksia. Kuinka se investoidaan? Mitä kukakin ansaitsee?

Mitä sitten minun persoonani tekee lopulta on keskustelun kannalta irrelevanttia, muuttaa vai on muuttamatta, ei se mihinkään vaikuta. Minulle se on hellyttävän yhdentekevää, jos joku ajattelee, että maastapoistuva A Halonen on maanpetturi ja kelvoton hahmo. Mutta hyvä, että keskustellaan ;)

Käyttäjän AnttiLuode kuva
Antti Luode

Itse en ole vielä päässyt Ruotsia, Bulgariaa, Unkaria, Englantia ja Italiaa pidemmälle päässyt matkustamaan, mutta jokaisesta maasta olen paluulennolla miettinyt, että vaikka mennessä se korkea bensavero vituttikin niin nyt sitä maksaa vähän paremmalla mielellä. Joka kerta olen takaisin tullut mielelläni, eikä ruoho ole näyttänyt vihreämmältä aidan toisella puolella.

Tekstistäsi huokuu vuosien katkeruus tässä meidän paskassa kylmässä maassa, joten kysymykseni sinulle on: miksi olet edelleen täällä? Miksi et ole yrittäjänä siellä Saksassa - tai ihan missä muualla vaan, kun siellä on kaikki paremmin? Viimeksi kun mainoksia katselin, Norwegianilta sai yhden suunnan lippuja alle satasella kaikkiin heidän kohteisiinsa EU:ssa.

Salla Takala

Suomalainen sääntöineen on kuin musliminainen burkhansa kanssa. Ilman sitä se on aivan hukassa.

Sami Aario

Joo huomattu on, että Suomesta ei löydy niin typerää sääntöä tai rajoitusta etteikö sitä aina joku äänekäs joukko olisi puolustamassa lähes uskonnollisella tarmolla.

Käyttäjän NanaMayer-Sohlman kuva
Nana Sohlman

Niin totta! Itsekin olen yrittäjä ja kyllä tosiaan tuntuu että joka penni mikä menojen jälkeen jää käteen, työnnetään tavalla tai toisella valtion verokassaan. Vuodesta toiseen nousee verot ja kulut ja tässä höykytyksessä pitäs yrittää pysyä mukana nostamatta itse liikaa hintoja. Jos nostaa liikaa, häipyy asiakkaat. Tuon kun ymmärtäis tuon "pylvästalon" väkikin, että mitä isommat verot, sitä kalliimmat hinnat, ihmiset lakkaa kuluttamasta ja siirtyvät säästölinjalle (shoppailevat vaan enää Tallinnassa ja netissä ulkomaisilla sivustoilla kun tulee halvemmaksi tilata sieltä kuin kannattaa oman paikkakunnan pienyrittäjää) ja verotulot siirtyy ulkomaille. Sitten kun niitä ei tule riittävästi Suomeen, niin taas nostellaan veroprosentteja... Ts. pienyrityksiä tappava oravanpyörä.

Ja nuo kiellot ja säännöt.. Anniskeluravintolassa ei pääsääntöisesti saa myydä kahta alkoholiannosta samalle henkilölle. Jos tahdot tilata yhtäaikaa lonkeron ja jäger-shotin, sinun pitää ensiksi tilata jäger, huitasta se kerralla kurkusta alas ja maksaa ja sitten voit tilata sen lonkeron (niin, paitsi ruokaravintolassa voit tilata vaikka pienet ranet ja tilata niiden kanssa kossupullon pöytään..) Aika älytöntä, vai mitä? Kenties tuossa on yksi syy ihmisten päihtymiseen, kun ei saa viedä shottia ja lonkeroa yhtäaikaa pöytään ja juoda niitä vähän rauhallisemmalla tahdilla. Ja tällaiseen me ravintoloitsijat suostutaan, ei tällaista nöyrää tottelevaisuutta ole missään. En tiedä onko näin älyvapaita sääntöjä missään muissa eu-maissa, mutta jos onkin, niin ei niitä kyllä noudateta. Ihan sama missä on, niin kyllä niitä juomia saa kerralla juuri niin paljon kuin tahtoo tilata. Samoin tuon tupakoinnin kanssa. Säännöt on, mutta ei niitä kukaan noudata niin kuin täällä. Välillä tuntuu että kansalaisia pidetään vajaaälyisinä pikkulapsina ja hallitus on meidän äiti, jota tulee totella nöyrästi ja suurella kunnioituksella (vaikkakin nämä päättäjät olisivat täysin pyörtäneet puheensa, mitä ennen äänestyspäivää lupasivat)..

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Minä olen aina saanut jägerin ja keppanan yhtä aikaa samalla maksulla. no problem!

Käyttäjän Logoht kuva
Susanna Hyrkäs

Johtuu siitä, että kukaan ei kato kauheesti. Jos tarkastaja tulee, ja näkee, niin sanotaan vaan, että oot kahden hengen pöydässä. Siis sääntöhän on, että yhdelle ihmiselle, joka yksikseen istuu ei saa myydä kahta alkoholi annosta samalla kerralla. Jos teitä on kaksi pöydässä niin saan myydä vaikka koko jäger pullon teille. Ainoa on vaan, että joudun tulemaan ja annostelemaan sen pöytään shotti kerrallaan tai kaatamaan koko pullon laseihin jo etukäteen.

Käyttäjän TarmoAhonen kuva
Tarmo Ahonen

Kyllä suomi on paras maa. Rehellistä porukkaa. Yhteishyvä on voimissaan ja urpoilla on oikeus itkeä.

Käyttäjän JanneTasogareYli-Arvo kuva
Janne Yli-Arvo

Hyvä kirjoitus ja komppaan. Käytiin hakemassa Saksasta tyttöystävlle koiranpentu ja siinä tuli samalla vähän lomailtua.

Se tuli huomattua, että ainut jantteri, joka oli selvästi päihtynyt kadulla, oli varmaan minä itse. Hyvää ja halpaa alkomaholia sai vaikka kukkakaupasta 24/7. Baari oli auki kahteen tai neljään, riippuen kauanko omistaja jaksoi paikkaa pyörittää.

Se on kyllä saatana, että mistä vitusta näitä sääntöjä, kieltoja, säännöksiä, paskalakeja, määräyksiä ja direktiivejä yms. oikein tulee ja keitä perkeleitä se oikein palvelee? Alkoholia koskevat lait ovat sieltä naurettavimmasta päästä. Sekin on totta, että yrittäjät on tässä maassa tapettu sukupuuttoon ihan näillä näppylöillä eikä pikkupuoteja löydy kohta ollenkaan. (Kaveri OLI yrittäjä veljensä ja isänsä kanssa pienessä sähköasennusfirmassa... ei siitä hommasta tullut mitään. Verottaja vei lähes kaiken.)

Kaikista paskinta on, että tästä byrokratiahelvetistä ei päästä eroon tod. näk. koskaan, vaan pahempaan suuntaan ollaan menossa. Äänestämällä asia ei ainakaan ratkea.

Alkoi, itse asiassa, vituttamaan niin kovaa, että taidanpa riipasta kunnon kännin tänään.

Ps. Perkeleen perkele -.-"

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Riipasen supportkännit, Pirkkabissellä tottakai! ;)

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Sama täällä, teen virolaisesta Vergi-vodkasta ja kolasta paukut.

Joskus 90-luvun lopussa olin lomalla Dominikaanisessa Tasavallassa ja toin tuliaisina 2kpl 1,75 litran rommipulloja, jotka maksoivat 12mk/kpl.

Helsinki-Vantaalla oli uusi läpivalaisulaitteisto, jolla alkoholin maku parani oleellisesti. Valtio veloitti tästä palvelusta 600mk.

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Pitkälti samaa mieltä. Jos nyt syttyisi sota ja joku vihulainen yrittäisi meidät vallata kieltäytyisin aseista. Minut saisi ihan vapaasti ampua. Minä en suomalaisen kapitalistin omaisuuden eteen laittaisi tikkua ristiin. Täällä muutama tyyppi omistaa koko maan ja me vain rimpuilemme ja pokkuroimme kun he sanovat mikä on tärkeää. Meitä kyykytetään ja nolataan koko ajan ja meiltä viedään kaikki rahat kapitalistien ja niiden ulkomaisten kavereiden taskuun. Ei Suomessa asuminen mitään elämää ole. Olen asunut muuallakin, mutta olosuhteet pakottavat olemaan täällä.

Cenita Sajaniemi
Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Uusi päivä ja uusia metkuja sääntösakareilta:
""Jälkikäteen verottaja voi kiinnostua siitä, että mikä porukka työn on tehnyt. On siis syytä varautua siihen, että on tiedossa se, kuka talkoissa on todella käynyt", Talonrakennusteollisuus ry:n Turun aluetoimiston aluepäällikkö Markku Leppälehto sanoo Ylelle.

Ilmoittamista ei kannata "unohtaa" - laiminlyönnistä voi seurata jopa 15 000 euron sakot, Yle kertoo."

Kerro, kerro kuvastin kuka kävi talkoissa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/kuka+kavi+talkoi...

Käyttäjän NanaMayer-Sohlman kuva
Nana Sohlman

En viitsinyt lukea tuota juttua, koska en halua kiusata enempää sappeani, joka kiehui jo tuosta yhdestä lauseesta ihan riittävästi.

Mutta jutusta tuli mieleen toinen niin älyvapaa säädös, tuo keräyspulloista verojen maksaminen. Se kertoo siitä kuinka "työttömiä" nuo päättäjät oikeasti ovat, kun ehtivät miettimään sellaisia asioita, mikä jonkun normaalikansalaisen mieleen ei juolahtaisi kuuna päivänä. Meidän kylän "pullo-mummut" pitävät kylän siistinä keräämällä pois viikonloppuöisin kadulle heitetyt pullot ja tölkit. Miksi heitä pitäisi rangaista vaatimalla niistä vero? Enemmän siinä menisi rahaa jos kaupunki joutuisi palkkaamaan jonkun tekemään tuon työn.

Juttelin muuten kerran erään naisen kanssa, joka on verotoimistossa töissä ja tämä sanoi ettei ole vielä kertaakaan nähnyt kenenkään ilmoittavan pullonkeräyksestä saamaansa tuloa. Hyvä niin. Turha säädös oli sekin.

Käyttäjän HennuJanhonen kuva
Hennu Janhonen

Ongelmana Suomessa, ja koko maailmassa, on ihmiset joiden asenne elämään on tollanen. Jos paikka ei miellytä, niin lähdetään pois, sen sijaan että tehtäisiin asioille itse jotain.

Ja mitä hinnoista valittamiseen tulee; luojan kiitos että täällä sentään vielä osataan rajoittaa kulutusjuhlakulttuuria edes hinnoilla jos ei muuten. Maailma on pilalla just siitä syystä kun ihmiset ei osaa arvostaa mitä niillä on, vaan haalii lisää ja lisää ja uutta ja hienompaa ja parempaa.

Sivistys on sitä, että ymmärretään maailman tilanne. Ymmärrättekö te?

Antti Halonen,
Olisko syytä miettiä uudestaan elämänarvoja jos hinnat vituttaa? Asioilla on oltava hintansa, muuten niitä ei osata arvostaa. Vertaan sinua tällä hetkellä suruttomasti hemmoteltuun pikkulapseen joka kitisee turhasta, johon on syynä vain liiallinen itsekkyys ja omaan napaansa tuijotus.

Menisit itseesi sen sijaan että menisit Saksaan.

T: Opiskelija ja onnellinen

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Milläköhän tavalla Perussuomalaiset on ikinä koskaan edes antanut ymmärtää olevansa sääntelyä vastustava puolue? Sen "antibyrokraattinen" retoriikka on enemmän vennamolaista herravihaa kuin liberaalia haikailua vapaammasta yhteiskunnasta.

Päinvastoin, puoluehan on monissa kysymyksissä jopa suuria puolueita konservatiivisempi. Tässä joitain esimerkkejä perussuomalaisten kannoista:

"Alkoholin mainonta pois TV:stä!" http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/122381-perussuomal...

"Perussuomalaisten vaaliohjelma lupaa alkoholimainonnan rajoituksia ja alkoholiveron korotusta." http://raitis.fi/raitisfi/artikkelit/alkoholista/m...

"KANNABIKSEN VILJELY ON MAASSA KIELLETTY NIIN SE ON MAASSA KIELLETTY. LAKIHAN ON KUITENKIN SAMA KAIKILLE!" http://www.tusky.fi/index.php?option=com_content&v...

Toki eräänkin tutkimuksen mukaan 80 % perussuomalaisista on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa sääntelyä. Se ei kuitenkaan kerro paljon mitään, sillä vasemmistoliitossakin luku on 70 %.

Oleellista on kuitenkin se, että perussuomalaiset eivät ole missään tilanteessa valmiita tekemään yhtään mitään mielipiteidensä eteen. Hallitusvastuu kun saattaisi ikävällä tavalla haitata populistiseen uhoon perustuvaa kannatusta.

Käyttäjän JouniJunkkila kuva
Jouni Junkkila

Itse yrittäjänä voin yhtyä moniin kohtiin. Byrokratia voi tappaa Suomen tulevaisuuden, yrittäjyys kuolee kun pienet tapetaan ennekuin ne pääsee edes haastamaan "isoja" pelureita.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Aivan, ja eikös juuri se kilpasille alkaminen pitäisi nimenomaan päinvastoin olla äärimmäisen helppoa, jotta se markkintalouden asioita parantava perusmekanismi, kilpailu, voisi toimia kuten mainostetaan. Isot toimijat ympäri maailman kyllä tajuaa tämän, mistä johtuen korporatismin lujittuminen kaikkialla.

Käyttäjän VenlaJenny kuva
Venla Jenny

Mielenkiinnosta kyselen; mikä saa herra Halosen itsensä pysymään Suomessa, vaikka on todennut asioiden olevan toisaalla paremmin?

Pekka Issakainen

Hyvä kirjoitus, kiitoksia siitä.

Kaikista hauskinta minusta tässä Suomalaisessa meiningissä on että valtio ja kunnat säästävät aivan väärässä paikassa. Tuo orjallinen sääntöjen ja säädösten liian tarkka valvonta ja niiden sääntöjen jatkuva lisääminen on yksi isoimmista tekijöistä hankaloittamaan yrittäjyyttä ja Suomalaista työtä. "Yhteiskunta voi huonoiten silloin kun siellä on eniten lakeja ja säädöksiä." Harmikseni en muista kuka tämän tokaissut roomalainen senaattori oli.

Erilaiset virkamiehet, virastot ja ministeriöt jotka tätä touhua valvoo ovat tehottomia ja liian kalliita meille veronmaksajille. Kuntien ja valtion palveluksessa on lähes 300 000 erilaista konttorirottaa, virkamiestä ja "asiantuntijaa". No onpa pätevää sakkia kaiken kaikkiaan. Valtio ja kunnat ostavat konsulttipalveluina erilaisia asiantuntijalausuntoja kun virastojen ja ministeriöjen henkilökunta on liian epäpätevää tai vaan laiskoja tehdäkseen sen mihin heidät on palkattu. Hyvänä esimerkkinä se, että esimerkiksi viimeisissä tupakkaverotuksen muutoksissa, konsultoitiin Phillip & Morris tupakka jättiä. No heillähän ei tietenkään ole omissa konsulttilausunnoissa oma lehmä ojassa, eihän?

Olemme kansana liian tottuneita "herrojen pelkoon". Olemme olleet vuosisatoja muiden vallan alla. Kansa on tottunut siihen että heille kerrotaan mikä heille on parasta. Peruskoululaitoksemme pääpaino on muovata meistä mielikuvituksettomia yksilöitä jotka toistavat papukaijan tavoin "hauki on kala, hauki on kala". Emme harrasta lähdekritiikkiä, uskomme kaiken mitä uutiset/iltapäivälehdet/sanomalehdet meille syöttää. Emme kyseenalaista uutisia tai mieti niiden taustoja.

Pahoitteluni yleistyksistä ja niin edelleen. En todellakaan sano että Suomi olisi huono paikka asua, mutta se voisi olla parempikin.

Omaan itse hyviä kokemuksia Itävallasta. Pullo paikallista punaviiniä, pussillinen sämpylöitä, kokoliha leikkelettä, salaattia ja litra appelsiinimehua ruokakaupasta maksoi kaikkiaan 10euroa. Siitä sai oikein mukavan piknik lounaan.

Mukavaa kesän odottelua kaikille tasapuolisesti, poliittiseen suuntautuneisuuteen katsomatta.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

loistava kirjoitus! :D kiitos ja kumarrus.

Suomi on sääntelyn ja nöyristelyn ihmemaa. Tämä saa luvan loppua!

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

loistava kirjoitus! :D kiitos ja kumarrus.

Suomi on sääntelyn ja nöyristelyn ihmemaa. Tämä saa luvan loppua!

Kalervo Nieminen

Tää on totta ja tästähän syystä olen Lakien lisääntymistä ja muutoksia vastaan! Varsinkaan kun ovat jättäneet niitä "porsaanreikiä" Joita huippuasianajajat saa käyttää:) Facebookille kirjoitelen päivittäin kilometrejä!

Käyttäjän HennuJanhonen kuva
Hennu Janhonen

http://www.youtube.com/watch?v=OOr_h3pkEDU

Siitä teille kaikille vähän ilkikurista vikinää takaisin. Jos valitetaan noin pienistä asioista, vaikka oikeasti hyviä ja tärkeitä asioita on Suomi täynnä, niin kyllä nyt tulee prinsessaleima otsaan aika monelle.

Olkoonkin, että sääntöjä tuntuu joskus olevan liikaa, niin on niitä kyllä hemmetin oleellisiakin. Mm. Suomessa ravinto on oikeasti turvallista suhteessa muihin maihin maailmalla. Taitaa nyt olla sellainen homma, että Suomesta valittavat eivät vain yksinkertaisesti tiedä huonommasta, kun ovat täällä pumpulissa kasvaneet nipottamaan kaikesta.

Aleksi Sahala

No näin on,,,, isäm maa paras maa,,,!!!

No ei sentään. Erittäin ajankohtainen ja hyvä blogi. Jokaisen suomalaisen tulisi herätä näihin realiteetteihin 70-luvun lintukotoajattelustaan.

Esko Ruokonen

Kurkkasin EUROSTAT:n tilastolukuja Saksasta ja Suomesta. Bruttokansantuotteen per nuppi perusteella Saksa on 10. EU -maa tällä mittarilla osoitetussa vauraudessa, Suomi häviää niukasti ja on 11. Seuraavana eli 12. on Iso-Britannia ja Ranska 15. Ehkä paremmin ostovoimaa kuvaa kulutus per nuppi, jossa kisassa Saksa on 8. ja Suomi tiukasti kannoilla 9. Hintatasossa Suomi häviää kyllä Saksalle reilummin ollen indeksillä mitattuna luvussa 123 ja Saksa selvästi edullisempi luvulla 104. Suomalaisella palkkatasolla siis pärjää paremmin Saksassa kuin täällä Suomessa. Saksan palkkataso on muistaakseni keskimäärin jonkin verran alempi kuin meillä puhumattakaan halvan kaljan Virosta, jossa keskipalkka pyörii tonnin kieppeillä / kk. Viroon kyllä kannattaisi mennä asustelemaan ainakin meikäläisen eläkeukon, kun verotuskin on kymmenisen prossaa kevyempi.

Käyttäjän PyrySaarela kuva
Pyry Saarela

Nyt pitää kyllä huomauttaa tosta keskimmäisestä linkistä yks asia. Siinä tosiaan sanotaan, että perunoita lukuun ottamatta käytännössä kaikki on halvempaa Espanjassa kuin Suomessa, mutta silti paikallinen ostovoima on 18€ pienempi. Siellä Malagassa on halvemmat tavarat, mutta myös puolet pienempi palkka, sekä isommat lainojen korot.

Käyttäjän HeiniPirjoOjanen kuva
Heini Ojanen

Ehkä olen niin raukkamainen, etten uskalla muuttaa pois suomesta, tiedän kuitenkin että hautaan menen joskus omankäden kautta ja syy löytyy suomen päättäjistä. Vaikka se ei heitä millään tavalla kiinnosta. Ja muka edelleen suomessa hyvät olot, jos on tottunut paniikki kohtauksiin ja jatkuvaan ahdistukseen, aina kun on lukenut lehdestä mitä kivaa päättäjät on taas elämän lyhentämiseksi keksinyt, masokistit varmaan viihtyy.

Juha Luoma

Aivan loistava kirjoitus ja jos oma elämäntilanne sallisi, lähtisin kuin hauki rannasta ja käväisisin kesäisin mutkan pyörähtämässä kalassa ja sukuloimassa... Eli lomalla, jos olisi varaa maksaa Suomen hintoja.

Tuo alkoholistien paapominen itseä ihmetyttää Suomessa paljon. Sitä käytetään usein perusteluna sekä viinan hintaan että sitten sosiaalipuolen kuluihin, jotka näkyvät paljon verotuksessa. Vaikka kyse on varmaankin teknisesti sairaudesta, on se täysin itse aiheutettua. Miksi ihmeessä yhden alkoholistin hoitoon pitää pukata kymmeniä tuhansia euroja vuodessa rahaa. Ensin hoidetaan sairautta - sitten hoidetaan seurauksia ja kaikki maksetan valtion ja kunnan pussista. Ja kyseinen ihminen ei ole yleensä elämänsä aikana maksanut veroina kuin murto-osan summasta, jonka yhteiskunta häneen upottaa. Hinnat alas, niin näiden ei tarvitse varastaa sitä kaljaansa. Jos juo itsensä hengiltä tai tappaa itsensä päissään, se on luonnon valintaa ja kuuluu ihmisen vapauteen valita oma elämäntapansa. Miksi kaikkien pitää kärsiä tästä korkeampana verotuksena, kuin myös viinan hinnassa. Itseä nyt ei tuo viinan hinta niin edes rappaa, koska en siihen tuhlaa enempää kuin on vara, mutta yleisemmin tuo paapominen täällä ottaa kupoliin. Tämä ei ole kuin yksi nyanssi tässä säädösten ja säännösten luvatussa maassa.

Tyynen rauhallisesti joka toinen valvova viranomainen ja jokaista irtisanottua kohti 2 esimiestä pihalle koneistosta, niin jopa alkaa keskittyminen siirtymään oikeasti tärkeisiin asioihin. Suomessa ei aikuiset ihmiset pysty päättämään käytännössä juuri mistään. Ei pysty edes lämmitysjärjestelmäänsä päättämään talossa (tai pystyy, mutta käytännössä ei ole varaa siihen). Vapaus valita on täysin silmänlumetta.

Cenita Sajaniemi

Loistava kirjoitus. Minulle jäi päällimmäisenä mieleen se vapauden tunne, jonka löytää useassa Euroopan maassa. Lähin holhousvaltio meillä on tuossa lännessä.
Itselläni oli yritysidea, mutta säännökset kielsivät. Käydessäni Münchenissä juuri vastaavanlainen oli toteutettu.

Pistää miettimään, että miksi Suomen hallitus haluaa meidän olevan kaikessa esimerkkimaa ja että parasta on noudattaa kaikenlaisia säädöksiä, joita mikään muu EU-maa ei noudata.

Nyt kaikki työttömät suomalaiset valvomaan Etelä-Eurooppaan ja kieltämään elämä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Saksassa rautatie (Deutsche Bahn) on samalla tavalla valtion omistuksessa kuin VR.

Viiniä voi ostaa ruokakaupoista, musta mistä siellä ostetaan väkevät alkoholit? Eiköös pelitkin (Lottoa vastaavat) ole valtion valvonnassa ja pelaaminen tapahdu samoin kuin Suomessa?

Rento asenne olis mahtava juttu Suomessa, mutta eiköös se ole ihan itsestä kiinni, että tänne saataisiin sellainen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kerran olen käynyt Berliinissä ja väkevät sai ostaa ihan sieltä ruokakaupasta kaupan aukioloaikoina. Väkevät tosin oli lasikaapissa lukon takana kulmakaupassa, mutta erittäin halpa jägermeister lähti mukaan kun kassalla sanoi että semmottisen haluaa tai kaksi.

EDIT:
Toinen huomio oli että snack-makkarat ja nakit oli puolet suomen hinnoista.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kuulemma juu. Kysyin äsken asiaa. Mutta pelaaminen ja rautatiet ovat valtion omistuksessa täysin.

Jonkun dokumentin mukaan Saksassa 1 euro on vastaava kuin meidän puoltoista euroo. Ihmeellisesti EU:ta hoidetaan, kun on tälläisiä eroja. Tosin kyllä meillä eläminen maksaa enemmän jo kylmemmän sään takia. Teihinkin menee rahaa paljon, koska on vähän asukkaita ja laaja tieverkosto. Sitten on lumen luontia ja routavaurioiden korjaamista.

Kommentoin itse sen takia, koska olen saanut tarpeekseni yksityistämisen hehkuttamisesta. Yksityistäminen tavallisten tallaajien kannalta tuskin on kovin hyvä juttu.

Minna Eerolainen

Juu, saksalaisten rento asenne voipi ilmetä Berliinissä jossain Kreutzbergissä jossa on perinteisesti asunut Turkista tulleita mutta taitaa kyllä kansanluonne noin yleensä perustua muuhun kuin rentouteen, tunnen sentään saksalaisia:)

Käyttäjän EevaSemeri kuva
Eeva Semeri

Väkevät alkoholit saa saksasta ihan normi kaupoista. Kyllä saksassa tosin löytyy erityiskauppoja alkoholiin, mut sielä enemmänki on sitte kaljaa. Eli väkevt ihan kaupanhyllyillä lidlissä ja muissa pikkukaupoissa ja prisman ja cittarin tyylisissä ioissa kaupoissa löytyy sitte vähän suurempi valikoima mutta siinäki yhteydessä ruokakauppaan.

Käyttäjän TimoEspo kuva
Timo Espo

Mun mielestä tätä keskustelua vaivaa lievä analyyttisyyden puute... Miksi Saksalla menee hyvin. Siksi että pienipalkkaisia on paljon enemmän kuin Suomessa ja vienti (mm autoteollisuus) vetää. Mulla ei ole mitään tuloerojen kasvattamista vastaan, kunhan itse olen siellä haitarin yläpäässä, mutta se vaatisi lämpimämmän ilmston kuin meillä, etteivät velkojensa vuoksi taivasalle joutuneet paleltuisi. Maksan iloisena paljon veroja, joilla leikkipuistot ja sairaalat rakennetaan ja henkilökuntaa niihin palkataan.

Miksi muuten keskustelun aloittaja sitten palasi Suomeen?

Tässä minimipalkasta Saksassa:
http://www.etla.fi/wp-content/uploads/ETLA-Muistio...

Tässä kauppataseesta http://www.talouselama.fi/uutiset/saksan+kauppatas...

PS Vanhuuseläke muuten keksittiin Saksassa (Weimarin tasavallassa?)

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Voisitteko te holhouksen puolustajat kertoa mikä järki seuraavassa asiassa on:

Kävin autolla venäjän puolella ja ostin samalla pari Hartwallin lonkeroa, vaikka niitä ei olisi saanut tuoda kun matka kesti alle 20 tuntia. Kotona katsoin kuittia ja huomasin että yhden tölkin hinta oli 60 senttiä.

Laatikko lonkeroa maksoi siis 14,40 euroa(suomessa 60 euroa). Soitin tullin ja tarkistin paljonko tämä laatikko maksaa jos maksaa tullit ja kaikki muut maksut. Hintaa tulee samanverran kuin Suomessa.

Puhelussa selvisi ettei lonkeroa saa tuoda edes verot ja kulut maksamalla, jos matka ei kestä yli 20 tuntia.

Siis vaikka maksaa kaikki verot ja kulut ei saa tuoda. Mikä helvetin järki tälläisessa pykälässä on?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

On kyllä ihan typerää, että Suomessa on ylisuuret verot alkoholissa ja tupakassa.

Sitten taas tuontitullit voivat monestikin olla ihan hyvä juttu suomalaisia yrittäjiä ajatellen.

Käyttäjän TeemuWerkzeugNieminen kuva
Teemu Nieminen

Hyvä juttu tosin hieman kaunisteltu, berliinin ongelmista ei juurikaan mainittu mitään mutta berliinissä käyneenä voin sanoa että über makee paikka ja uudestaan haluan mennä. Mutta ei saksassa silti kaikkea saa tehdä esim tietyt harrastukset on vaikeaa, mutta berliinissä on hieman erilainen meininki kuin muualla saksassa johtuen historiasta 70 vuoden takaa, amerikkalaiset ja muuri loi siitä ainutlaatuisen paikan se on muunmuuassa ollut homojen paratiisikaupunki jos sellaisesta pitää.

Tosiaan klubbarille ja huolettomalle bilettäjälle paikka on oivallinen tosin onhan aina ollut yksi Euroopan kulttuurikeskuksista.

Tuon takia nyt en välttämättä sinne suinpäin muuttaisi että saa ostokset
pikkukaupasta ja saa tupakoida baarissa:)

Siisti mesta silti, mutta Saksassa on silti liikaa vittumaisia sääntöjä siellähän ne suurimmaksi osaksi keksitäänkin.

Viola Vescovi

Aiai, ei kyllä ole Halosen Anttia pahemmin älyllä "pilattu", jos ovat asiat niin huonosti, että kaikki ketuttaa ja rahatkin ovat vähissä. Noh, eipä ihme, että on "ainainen yrittäjä eikä koskaan maalissa".

Asiaa tuossa sepustuksessa (kaikenlaisia se Uusi Suomi hyväksyykin) olivat ainoastaan kaikenlaiset monopolit sekä pienten putiikkien alasajo. Tosin taisivat nämä ainoat viisaat ajatukset tulla jostain muualta kuin oman kaljun sisältä.

Olisi ihan mukavaa, jos ihmiset joskus kehittäisivät edes hiukan sitä omaa äo:änsä, niin ymmärtäisivät, miksi monia asia (kuten esim. ruoka ja julkinen liikenne) on kalliimpaa kuin esim. Keski-Euroopassa. Ei sille voi mitään - etenkään jos ihmiset täällä naivat lähinnä vain huvin vuoksi eivätkä myös lisääntymistarkoituksessa. Kun väki vähenee, hupenevat myös sinänsä köyhän valtion varat, etenkin tavallista vaativimmissa oloissa. Tämä ainakin julkista liikennettä ja palveluja koskien.

Ruuasta, lähinnä sen kalleudesta etenkin luomun suhteen, voisi sanoa, että on kyllä suureksi kuluttajien omien asenteiden ja valintojen seurausta. Kannattaisi taas vähän vaivata niitä paria aivosoluaan huomatakseen, että Suomen maantieteellinen sijainti ja sääolosuhteet kera vähäisen väkimäärän ei voi johtaa samaan lopputulokseen kuin esim. Keski-Euroopassa.

Ai että rahatkin loppu? No, tässäkään kohtaa iso osa suomalaisia Haloskaa (Antti) myöten ei ole vielä ymmärtänyt ekonomiasta edes alkeita. Harva sillä työnteolla (muut motiivit sen tekoon) rikastuu muuallakaan, vaan kyllä se on se sijoittaminen sen taloudellisesti mukavamman elämän tae. Eikä todellakaan tarvitse olla varakas aloittaakseen. Sen sijaan huudetaan kuorossa varojen tuhlaamisesta esim. Kreikkaan, kun ei ymmärretä mitään. Itse en todellakaan ole mikään rikas enkä edes työelämässä, mutta ihan hyvin Helsingissä tulee toimeen (sossusta ja KELA:sta en ole viitsinyt anoa mitään).

Ei ole kyllä ihan "kaikki kotona", jos täytyy pitää yllä tuollaista ainaista valitusvirttä kaikesta, kun suht samankaltaisissa tai jopa haastavammissa olosuhteissa muualla ollaan paljon positiivisempia. Se on ihan itsestä kiinni. Antti on paennut Berliiniin laulamaan itkuvirttään, mutta tuskin on rahkeita huomata, että joka paikasta löytyy sekä hyviä puolia että epäkohtia. Tekisitte epäkohdille ja pääkopallenne jotakin internetissä valittamisen tai ulkomaille pakenemisen sijaan. Kummastuttaa myös, että mikä mahtaa olla motiivinsa itkeä ulkomailla suomalaisen lehden nettiosastolla kovaa kohtaloaan suomeksi liittyen Suomeen? Idioottirasistithan usein sanovat, että mikseivät maahanmuuttajat jää kotikonnuilleen rakentamaan ja kehittämään maatansa, mutta miksei sama päde anttihalosiin? Heitä lähinnä ylistetään ja ihannoidaan varauksettomasti, vaikka ainakin tämä mies ei todellakaan ole itse muuta kuin vanneotsa.

Käyttäjän HarriKontkanen kuva
Harri Kontkanen

Itse olen joutunut 3:een verotarkastukseen ja mulle langetttiin yli 20t/€ veroja koska ajokilometrejä 37t/km ei uskottu.Ajoin päivittäin Kotka-Hamina-Kotka väliä Summan paperitehtaalle. Lisäksi konkurssin takia ex- kirjanpitäjän mokien takia tuloni tarkistettiin verovuodelta 2009 ja tuosta siis mätkyjä. Teimme tuolloin noin miljoonan euron liikevaihtoa ja verottaja perusteli, että toiminnan laajuus huomioon ottaen ei voida pitää uskottavana että olen voinut ajaa nuo kilometrit....prkle.
Itse muutan täältä heti pois kun se vaan on mahdollista.
Ei kiitos enää tätä prkleen riistovaltiota.
Verottaja+eläkevakuutusyhtiöt ovat kuin mafiat konsanaan...ei niille mahda mitään pienyrittäjä.
Irwin goodmanin sanoin: haistakaa paska koko valtiovalta ette osaa muuta kuin verottaa.
Hyvää jatkoa kaikille lukioille!!!!Koittakaa jaksaa

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ei se verottajan vika ole, jos kirjanpitäjä ei tee töitää oikein. Tietty verotoimistonkin olisi syytä palvella asiakkaita ja antaa ohjeita hyvissä ajoin, eikä vain toimia jälkeenpäin "rankaisevana tahona".

Tälläinen muutos olisi ihan hienoa saada, mutta sekin edellyttäisi lisähenkilökunnan palkkaamista verotoimistoon ja se maksaa, ja taas valitettaisiin verojen nostosta.:/

Miksi et palkannut lakimiestä? Epäselväksi nyt tuli, mitä tarkoittaa 37t/km? Kyllähän monikin yrittäjä/työntekijä ajaa päivittäin toistasataa kilometria ja ajopäiväkirjat tai matkalaskut hyväksytään.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Verotuksen ja kirjanpidon nettipalvelun tarjoamisella ja kaiken aiheen laskennan automatisoivalla systeemillä valtio voisi huitaista aivan massiivisen karmean määrän turhaa työtä pois ja helpottaa yrittämistä. Juuri sen takia sitä ei tehdäkään varmaan koskaan.

Käyttäjän HeidiLamlih kuva
Heidi Lamlih

Viiiimein joku joka ajattelee samoin! Niin totta, että kaikki lain pikkukulmat pitää ottaa niin kirjaimellisesti ja eikä mitään voi katsoa läpi sormien.

Käyttäjän SariTiusanen kuva
Sari Tiusanen

Ihan aiheelista Suomi-kritiikkiä. Mutta Saksako rentouden mallimaa!? Antti kommentoi mielestäni turisti-vinkkelistä käsin; sieltä katsoen jopa ex-Neuvostoliitto tarjosi varmasti huiman "vapauden tunteen".
1,5 vuotta töitä Saksassa opetti minulle ja opettaisi Antillekin jotain vähän muutakin saksalaisesta yhteiskunnasta ja kansasta kuin vapaamielisen suhteen tupakointiin ja alkoholiin.
Tai menkää kerran kaikki saksalaisen kanssa saunaan, niin huomaatte saman kuin minä!

Käyttäjän KimmoMurtokangas kuva
Kimmo Murtokangas

About 5 vuoden asumiskokemuksen perusteella Saksasta, Antti puhuu ihan asiaa.

Kyllä elämästä lähtee maku jos kaikkea rajoitetaan vaikka mm. alkoholia saa ostaa tiettyyn aikaan tietyllä alueella ja sekin pitää juoda pressun takana ettei kukaan vaan näe sitä vaikka siitä Särkänniemen vuoristoradasta. Jos näkee niin h-lvetti on irti Suomessa ja terapeuttipataljoona säntää paikalle.

Ei koske pelkästään alkoholia vaan monia muita elinkeinoelämää haittaavia asioita, jotka tietenkään ei haittaa monopoleja eikä kartelleja. Mutta kun vedotaan hygieniaan, turvallisuuteen, luvan varaisuuteen ym. niin typerimmätkin säännöt Suomessa menee läpi kuin häkä.

Karsikaa sitä julkista sektoria kunnolla niin vähenee sääntösanterit ja kaikilla on kivempaa. Paitsi niillä joiden mielestä vain hänen elämäntapansa on ainoa oikea ja muu turhuutta.

Käyttäjän AuvoRyynnen kuva
Auvo Ryynänen

Eli etuja oli että jengi veti kaljaa metrossa, baareissa sai polttaa ja viina on halpaa. Sepä vasta onkin hienoa!!!

Saksassa kehotetaan välttämään metsämarjojen poimimista saasteiden takia. Pääseekö siellä 15 minuutissa keskelle hiljaisuutta paikkaan jossa voi tehdä tulet ja keittää kahvit ja vaeltaa ilman että tulee ihmisiä vastaan.
Täällä voi vettä juoda suoraan järvestä.

Varmasti halvalla tuotettua tai ulkomailta tuotua teollisesti tuotettua (paska)ruokaa löytyy, mutta laadukas luomuruoka varmasti maksaa sielläkin. Ja suomessa taatusti ruoka on puhtaampaa koska kemikaaleja käytetään vähemmän.

Enpä vielä vaihda näitä etuja siihen ILOON että voin katsoa metrossa krapulakaljoja vetävää jengiä.

Käyttäjän KimmoMurtokangas kuva
Kimmo Murtokangas

Kirjoituksen pointti ei mielestäni ollut siinä halvassa viinassa vaan yleisessä Suomen sääntöviidakossa. Suurkaupungeissa on kaikkialla tuollaista; aina löytyy niitä metrossa kaljoittelijoita.

Onko joku valtava etu, että pääsee nopeasti yksin metsään ja ei kohtaa yhtään ihmistä? Makuasia, mutta jotkut ei niin välitä siitä vaan välittävät ihmisen seurasta. Täällä Saksassakin pääsee 15 min. metsään riippuen asuinpaikasta.

Saksalaisessa ruuassa ei mielestäni ole mitään vikaa, melkein päin vastoin. Se on halpaa, siinä on lähes poikkeuksetta oikeita ja kunnollisia raaka-aineita mm. lihaa eikä mitään jauhoa, E-aineita, kanan nahkaa, rustoa ja "lihan omaisia" tuotteita.

Minna Eerolainen

Kumma juttu tosiaan kun ne saksalaiset tänne Suomeen hinkuaa niin täydellisestä paikasta:)

Käyttäjän KimmoMurtokangas kuva
Kimmo Murtokangas

Kuinka paljon saksalaisia olisi muuttamassa Suomeen, vaikka nyt tilastotietoa ennemminkin kuin vain mutua?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Ei voisi kyllä vähempää kiinnostaa mikään skutsissa patikointi tai notskilla kököttely, ja jos Helsingin kantakaupungin asuntojen hintoja katsotaan, niin en taida olla yksin. Suomessa ei edes pääkaupungissa saa rakentaa lisää kaupunkia, koska rakennusmääräykset pakottavat tekemään uneliaita grynderilähiöitä, joissa yhdistyvät sekä kaupungin että maaseudun huonot puolet.

Käyttäjän AuvoRyynnen kuva
Auvo Ryynänen

Sepä pointtini onkin; kuka mitäkin arvostaa. Jos eduksi näkee metrossa kaljoittelevan jengin (kuten kirjoittaja itse kertoi) yms jutut niin menköön ja vieköön "kanssaveljensä" mennessään jalla-jalla-hopi-hopi vauhtia.

Totta on että Suomessa joskus sääntöjä tulkitaan vähän turhankin tarkkaan, esim ampumaradat sujetaan "meluhaittojen" takia, varuskuntia suljetaan, kansalaisopistojen tukea leikataan jne...

Kirjoittaja linkitti esimerkin jonka mukaan 2100euroa/kk malagassa vastaan 3600euroa/kk espoossa?!? Onneksi EN ASUKAAN Espoossa enkä edes malagassa! Eikä tulotkaan ole 3600/kk eikä edes 2100e/kk vaan keskimäärin reilusti alle 2000/kk. Mutta silti ei mitään puutu. On auto, oma asunto, hyvät vaatteet, varaa syödä kotimaista luomuruokaa ja monia ylellisyydeksi luokiteltavia asioita kuten itse tehty kanootti ja että voi hakea juomavettä lähteestä muutaman kilometrin päästä.

Omituisia on ihmisten arvostukset, kyllä naurattaa nuo helevetin hölömöt.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Suomi, kyykyttämisen luvattu maa. Niinpä on tärkeää säädellä ja mitata kyykkykuntoa:

http://sykesport.fi/lihaskunto/nain-monta-kyykkya-...

Käyttäjän TaruTuuliaHelpi kuva
Taru Helpi

Harvoin saa joku kirjoitus vuorokaudessa 40 000 peukkua ja 50 000 jakoa. Itse olen lukenut tämän tänään kolmesti ja nautiskellut myös kommenteista täysin siemauksin.
Toivon vilpittömästi, että Antti Halonen ei muuta Suomesta, vaan ottaa tästä onkeensa ja ymmärtää olevansa nyt niin syvällä totuuden lähteillä, että pyrkiikin itse politiikkaan tosissaan - jos jostakin puolueesta nyt vielä löytyisi sen verran otetta, että ymmärtäisivät tämän massan, joka kirjoituksen takana istuu. En kyllä pidättele henkeäni odotellessa; sen verran ryvettynyttä sakki tuntuu olevan kautta linjan. Vihreät on pelkkä kokoomuksen puisto-osasto, demarit epämääräinen joukko tunareita ja vasureita ei kukaan ota vakavasti persuista puhumattakaan. Jäljelle jää piraatit, jotka ovat aikaansa edellä - vai ovatko sittenkään? Olisiko siinä nimenomaan vaihtoehto, jos uskaltaisi utopistisen lapsellisesti haaveilla, että joku vielä äänestäisi, eikä tämä koko joukko lähtisi pois Suomesta?
Sääntöviidakkoa on purettava, yrittämistä helpotettava merkittävästi ja vapauksia ja luottamusta kansaan lisättävä. Julkishallinnon rakenteiden purkaminen on aloitettava johtopalleilta, eikä ihmistä lähinnä olevista toimijoista.
Ote on kiristynyt aivan liian lujaksi sen kansanosan kurkun ympärillä, jotka ovat avartaneet maailmaansa muuallakin kuin kirjastossa ja naapurikunnan baarin karaokessa. Maailma on pienentynyt muutamassa kymmenessä vuodessa niin paljon, että huonosti perustellut säännöt eivät enää mene läpi. Nyt tarvitaan vaan rohkeutta alkaa purkaa niitä!

Minna Eerolainen

"Meidän on uudesta luotava maa, raukat vain menköhöt merten taa" Terveiseni blogistille, "Nälkämaan laulu"

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Asiallinen meininki, berliinissä ollaan selvästikin päästy feodaalisen hallinnon ja kapitalistisen talouden asettamista orjuuttavista pihdeistä paljon kehittyneempään menoon; vapaiden tuottajien verkostoihin ja toimivaan markkinatalouteen. Kateeksi käy.

Hannele Katajavuori

Hei Mr. Halonen,

hieno kirjoitus kertakaikkiaan?

Se että saa kirjoitettua manifestin siitä mitä on asua, elää ja tulla toimeen muualla kuin Suomessa, ei ilmeisesti vaadi muuta kuin sen puoli vuotta vaikka Saksassa.

Jos todella haluat seistä sanojesi takana, niin varmasti teetkin arvostelemiesi asioiden kehittämisen eteen jo paljon. Muutoinhan tuo kirjoitus on ala-arvoinen.

Kaikkea hyvää elämääsi ja muistathan että Suomessahan ei kenenkään ole PAKKO olla.

Käyttäjän HenriHilden kuva
Henri Hilden

Kylläpä oli hienoa tekstiä kun oikein ajatteli missä asuu. En niin välitä tämän tekstin viittauksia tiettyihin poliittisiin ryhmiin, mutta se asia mikä tästä tulee läpi on aivan oikeaa ja hienoa, edes joku saa tämmösellä kirjoituksella avaamaan ajatuksia.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Muistuuko kelleen mieleen uutista, jossa kerrottiin ettei Pori Jazzissa saa enää nauttia omia juomia?

Miksi ihmiset eivät saisi ystäviensä kanssa istua piknikillä, nauttia pieniä huikopaloja ja juoda viiniä ja kuunnelle samalla musiikkia?

Tämän kieltäminen on pelkkää vittuilua eikä sille voi mitenkään löytyä mitään järjellistä perustetta.

Käyttäjän KimmoMurtokangas kuva
Kimmo Murtokangas

Kyllä muistuu.

Kieltämisen perusteena on todennäköisesti:

a) rahasi eivät mene tällöin ravintolakartellin kassaan, pääset liian halvalla. Olet jopa voinut ostaa viinin Tallinan laivalta... sehän olisi kaikilta pois!
b) joku sivullinen, jopa lapsi, saattaa nähdä sinun juovan alkoholia. Tällöin sinulta puuttuu viitta tai telttakatos, jonka alla koko seurue voisi viiniä nauttia.
c) jotain lähistöllä asuvaa on kyrsinyt moinen vapaamielisyys ja hän on valittanut teistä joka taholle jo n. 30 krt.
d) viranomaisen mielestä ympäriltäsi puuttuu aitaus, 2 kpl järjestysmiehiä ja pelastusliivit mahdollista mereen horjahtamista varten.
e) on vaarallista jos moinen järjestämätön kiva leviää yleisemminkin ja varsinkin rahasi ohjautuvat ikävästi pois tapahtuman järjestäjien kassasta.
f) puhdas vittuilu

Veikkaan vaihtoehdon f) ja parin muun vaihtoehdon yhdistelmää.

Käyttäjän MarkkuNikkanen kuva
Markku Nikkanen

Joopa joo, kyllä näitä piisaa: "Jos meno ei miellytä, niin tee asioille jotain". Kiitos Antti silmiä avaavasta kirjoituksesta. Ainakin keskustelu käy kiivaana. Itse en ole pahemmin mualimmoo kiertänä, toivottavasti pääsen vielä, ennen kuin valtiovalta keksii keinon kieltää kansalaisten matkustamisen. Mutta kysyn nyt suoraan näiltä "käärikää hihat ja hommiin siitä" -immeisiltä, että mitä tässä enää voi tehdä? Äänestämällä ei ainakaan saa mitään muutosta aikaan. Mikä on se konkreettinen teko, jolla saadaan taiottua Suomi-neito suosta? Maasta muuttoa ei pidetä täällä vaihtiksena -ainakaan vielä...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Äänestäminen on tosiaan edelleen se paras keino.

Se sitten taas johtaa eteenpäin aiheeseen, mitä kannattaa äänestää, ja siitä sitten taas on monenlaista käistystä.

Eri puolueilla on erilaisia ehdotuksia Suomi-neidon pelastamiseen. Joitakin ehdotuksia löytyy esim. juuri täältä Usarin puheenvuoroista.

Käyttäjän TarjaCunelius kuva
Tarja Cunelius

Kiitos hyvästä kirjoituksesta ajatelmasta...Itse sain muutama vuosi tarpeeksi ja muutin "toivottavasti" pysyvästi ulkomaille.Syy tähän oli ahdistava ilmapiiri rakkaassa Suomessa.Ja ne sääntöjen säännöt... Toki niitä on täälläkin mutta, aina voi soveltaa eikä käydä joka pilkkuun kiinni.Saan nauttia ulkona syömisestä ja kahvilassa käynnistä pikkurahalla ja se kuuluu normaali elämään.Mikä Suomessa oli luksusta.Ja ei tarvitse valita Rossoa tai muuta ketju mättölää.Voimia teille jotka vielä jaksatte jatkaa elämää siellä kotimaassa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Sitä mää vaan niin kauhiast ihmettelen, että miksi ei voi itse yrittää Suomessa elää ns. rennosti?

Ihmiset lähtevät ulkomaille elämään, mutta sitten taas Suomessa suostutaan elämään "perinteisten normien" mukaan. Enkä nyt tarkoita alkoholia, enkä missä sitä saa nauttia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Erittäin hyvä pointti. Mihin tarvitsemme lentokenttähalleja, joissa kävelemme kilometrin, hakeaksemme sen juustopaketin?

Kuitenkin Berliinissä ja muissa Keski-Euroopan suurkaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä on saman verran asukkaita kussakin kuin Suomessa. Kun ihmistiheys on ihan eri luokkaa, lähikaupan idea voi toteutua. Meidän Lähi-Siwat ja muut kioskit ovat jo helisemässä sillä, jos ehdotetaan keskikaljan siirtoa Alkoihin.

Sen sijaan pitäisikö kaupan keskittyminen kahteen ketjuun ja sen kuristusote pienemmistä toimijoista estää jollakin uudella lailla.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Erinomainen blogi ja mitä tärkein aihe. Pointsit.

Veikkaampa unohtuu kuitenkin nopeasti...

Käyttäjän TapioSulkakoski kuva
Tapio Sulkakoski

Paljon asiaa ! mutta miksi aina ylistetään tuota että saa viinaa 24/7 jostain ja saa poltaa ja pössytellä missä vaan. Tuo tuntuu vaan vahvistavan että suomalaiset eivät ole vielä pitkään aikaan valmiita tuohon eurooppalaiseen alkoholi kulttuuriin. Kun tuo viinan käyttö kulttuuri on suurimmalla osalla on/off.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Saksassa alkoholijuomien kulutus henkeä kohti oli vuonna 2011 11,7 %. Suomessa se oli 9,8%. Yrittäjänä osaan sen verran rosenttilaskua, että Saksassa juodaan enemmän, kuin Suomessa.

Sitä vaan, että kun yrittäjänä maksan verojakin, niin mielestäni on oikein hyvä, että tupakan ja alkoholin haittoja vähennetään edes jonkin sortin rajoituksilla.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Kiinnitän huomiota vielä siihen, että kaikilla taitaa olla erilaiset käsitykset siitä, mitä toivovat saavuttavansa.

Toiset haluavat saada vain maksettua välttämättömän elämisen ja toiset haluavat menestyä. Toiset pitävät menestyksen mittarina mersua ja kaksikerroksista omakotitaloa jne.

Pidän kyllä kovasti kohdasta, jossa puhutaan äänestämisen tärkeydestä, ja siitä että aidossa demokratiassa ihmisten pitäisi vaatia.

Käyttäjän MikaelKarlsson kuva
Mikael Karlsson

Ettei tässä nyt vaan ois käyny niin että se vanne kiristääkin eniten kirjoittajan päätä.. :)

Hermanni Tulkku

Jostain syystä joitain kommentoijia kirpaisee Antin yrittäjätausta, jonka esittää lisämääreellä ei koskaan maalissa. Itse yrittäjänä pääsääntöisesti palkansaajapäättäjien päätösten armoilla näinä talousaikoina voin lisätä saman loppukaneetin oman yrittäjäuran lamereihin.
Lisäksi kivijalkakauppojen lähellä varhaisvarttuneena asiointi supermarketeissa tmv. tuntuu edelleen vieraalta, ja palveluita karsitaan lähistöltä tasaiseen tahtiin nykyisellä postinumeroalueella uuden upean kilometrikauppakeskuksen valmistuttua, avajaisten ollessa syntymäpäivänäni FFS teh irony :) .

Ja hiukan matkustelleena lähinnä työn puolesta yhdyn monien kommenttiin että muualla on toisinaan helpompi hengittää, kun vastapuolen katse ei laahaakaan maata uusia ihmisiä tavatessa tahi asiakaspalvelutilanteissa.

Piristykää suomalaiset ja rakennetaan parempi yhteiskunta!

Käyttäjän JaakkoIkola kuva
Jaakko Ikola

Muutin pois Suomesta 20 vuotta sitten, enkä ole katunut.

Käyttäjän EevaSemeri kuva
Eeva Semeri

Aivan mahtava kirjotus ! Itse asuin etelä-saksassa viime syksyn ja pakko sanoa et heti ku valmistun niin aivan varmasti lähen sinne työskentelemään ja asumaan. Upeet maisemat ja se kulttuuri on jotain täysin erilaista mitä koskaan suomessa. Siellä osataan nauttia vapaudesta ja kyllä, parempi palkka kuin suomessa ja elintarvikkeet ja alkoholi yms halvempaa.
Ravintoloissa ja baareissa ei kovin monissa saa oikeastikkaan polttaa ja jos saa on rakennuksessa erikseen savuton ja savullinen puoli tai tupakointikoppi, eli ei hätää itsekkin tarjoilijana/kokkina osaan varmasti valita itselleni sopivan puolen. Ja rakkaat suomalaiset, saksassa asuessa alkoholin käyttö väheni ainakin puolella, koska keski-euroopassa hävetään humala hakuista juomista eikä siellä kaveriporukalla lähetä vetämään perseitä vaan juomaan kivaan pikku baariin parit hyvällä porukalla. Ketkä ylistää suomea, käykää muualla ulkomailla katsomassa vähän sitä meininkiä ni saatte vähän kuvaa itellekin maailman menosta. Ei se suomi ole niin huikea kun luulette.

Käyttäjän ArtoLindfors kuva
Arto Lindfors

Tämä Halosen kirjoitus on kuin 16-vuotiaan valitus hänen palatessaan ensimmäiseltä ulkomaanmatkaltaan; Suomi tuntuu niin ahdistavalta ”suuren maailman” jälkeen. Jos ongelma on alkoholin saanti tai nauttiminen julkisilla paikoilla, niin kovin on vähäiset ongelmat Halosella. Suomesta löytyy joka niemestä ja notkelmasta hyvinvarusteltu alkoholiliike. Jos sen antimet eivät riitä, Tallinasta saa haettua lavakaupalla lisää. Kukaan ei tule estämään, vaikka joisi itsensä hengiltä. Pitänee paikkaansa, että esim. Ranskasta saa elintarvikeliikkeistä viinipullon muutamalla eurolla. Se tavara tuskin kelpaa edes glögin pohjaksi. Enkä keksi, kenen etujen mukaista olisi, että poliisi ei puuttuisi suomalaiseen känniörveltämiseen, uskon että 99% suomalaisista ei kaipaa julkijuopottelua.

Suomalaista verotusta tai byrokratiaa on turha syyttää siitä, ettei yritystoiminta kannata. Jos ex-duunari päättää hypätä oravanpyörästä pois ja perustaa poppanakaupan 500 asukkaan kirkonkylään, ei ole verotuksen syy ettei liiketoiminta ole kannattavaa. Kannattaisi tehdä ensin vähän kenttätutkimusta, mikä kannattaa ja mikä ei.

Ja Suomen joustamattomien työmarkkinoiden syyttäminen työpaikkojen puutteesta menee myös metsään. Saksassa ja Ranskassa työntekijän irtisanomisesta et selviä yhtä halvalla kuin Suomessa (siitä syystä ulkomaiset yhtiöt irtisanovat mieluummin täällä kuin Keski-Euroopassa). Suomessa voidaan YT:t käynnistää koska tahansa ja irtisanoa työntekijä tuotannollis-taloudellisilla perusteilla.

Suomessa perustaa yrityksen verkossa muutamassa päivässä, pankkitilin avaa tunnissa, palkamaksuvelvoitteet hoituvat verkon kautta ongelmitta. Täällä ei tarvitse vilauttaa virkamiehille setelinkulmaa saadaksesi rakennusluvan. Rahansiirrot onnistuvat ilman viranomaisbyrokratiaa, mutta yritäpä käynnistää liiketoimintaa Intiassa, Arabimaissa tai Etelä-Amerikassa. Jos olet onnistunut liiketoiminnassa siellä, rahojen kotiuttaminen Suomeen on täysin mahdotonta paikallisen lainsäädännön vuoksi. Jokaiseen dokumenttiin joudut hankkimaan leiman, todistamaan sen viranomaisen edessä oikeaksi. Saksassa yksinkertainen kauppakirja käydään luetuttamassa notaarilla, joka velottaa tästä ulkoaluvusta 2-5% kauppasummasta omaan piikkiinsä.

Eikä tämä Suomi nyt mikään kieltojen luvattu maakaan ole. Monessa maassa et voi lähteä lenkille toisen omistamalle maalle ilman uhkaa siitä, että maanomistaja on haulikon kanssa vastassa. Suomessa jokamiehenoikeudet mahdollistavat jopa ammattimaisen marjastuksen toisen omistamalla maalla, myös ulkomaalaisille.

Meillä on myös ilmainen koulutus yliopistotasolle asti; täällä ei tarvitse avata syntyvälle lapsille säästötiliä koulutusrahastoa varten, täällä vanhempi voi olla 3 vuotta pois työelämästä valtion kustannuksella. Ranskassa ja Saksassa äitiysloma kestää muutaman kuukauden, julkisesti tuettua lastenhoitoa ei ole, koulusta tullaan kotiin syömään tai siellä syödään kotona tehtyjä eväitä.

Ei Suomi tällaisella rutinalla nouse, meillä on todella hyvin asiat täällä katsottiinpa asiaa mistä näkökulmasta tahansa. Kotimaan talouden ongelmat ovat aivan itse aiheutettuja ja ne ratkeavat myös omilla päätöksillä. Mutta ei tällaisella rutinalla että ”muutetaan kaikki pois Suomesta”.

Käyttäjän Logoht kuva
Susanna Hyrkäs

Et ole varmaankaan koskaan kuullut PayPal:ista? Sillä rahansiirto onnistuu internetin kautta muutamalla klikkauksella, että eipä ne voittojen siirtämiset maasta pois kauhean vaikeaa ole, varsinkin kun paypal:in saa myös yritysten käyttöön :)

Abe B

Mä lähdin vuonna 1998 suomesta veks. Koska sain mahdollisuuden. Mulle soitettiin aikaisemman saksan kesäharjoittelun tiimoilta että haluaisinko sveitsiin töihin. Tottakai lähdin, Suomen kelit eivät innostaneet.

Sittemmin 2000 muutin saksaan ja olen vuodesta 2004 tehnyt töitä freelancerina. Nyttemmin on tullut todettua kuinka käsittämättömän pieniä suomalaiset palkat ovat verrattuna vaikka edes saksaan, sveitsistä puhumattakaan.

Ja samalla kustannustasojen ero päivittäisessä elämässä on kamala. Aina suomenlomilla tulee ihmeteltyä että miksi ihmeessä tämäkin ruokajuttu maksaa noin paljon.

Okei, sähkö on tuplasti kalliimpaa kuin suomessa, mutta se on vain pieni pisara kaikista kuluista.

Sosiaaliset tuet valtioilta/kunnilta ovat suhtkoht kunnossa, en itse käytä niitä. Mutta mitä naapureilta kuulee. Toisaalta nyt otetaan progressiivisesti lisää pakolaisia jokapuolelle, joka se kuitenkin maksaa oikeaa rahaa eikä vain hyvää tahtoa.

Ja naapurit... elän pienessä kylässä münchenin lähellä. Täällä on oikeasti yhteisollisyyttä, mikä ei suomessa tullut millään tavalla vastaan. Hommat tehdään yhdessä, se kenen hyväksi tehdään, tarjoaa oikeasti ison buffetin juomineen kaikkineen tekijöille. Koska ei se maksa juuri mitään. Ja on nätti ele.

abe

Seppo Puustinen

Kiitos: hyvä avaus! Lähdin 1998 enkä käy Suomessa muuta kuin syksyisin kuukauden metsästämässä. Historian havinaa. Kun baareissa kieltävää tupakkalakimuutosta kirjoitettiin, hallituksen perusteluissa viitataan henkilökunnan altistumiseen savuille. Tätä tuettiin tilastoilla miespuolisten viinureiden poikkeuksellisen alhaisesta kuoliniästä. Jännäksi väitteen teki se, että suurin osa viinureista oli ja on naisia, joilla ei vastaavaa kuolleisuutta havaittu...

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Katusoittajan ole varmaan yli kymmeneen vuoteen tarvinnut Suomessa mitään lupaa hakea. Valitettavasti. Vaatisivat edes jotakin soittotaidon todistetta tai näytettä, kyllä se rimputtaminen on tuskaa ihmiselle, joka pitää hyvästä musiikista.

Katukaupustelu vaikuttaa kovin yleiseltä ja jopa usein aggressiivisen häiritsevältä, että soisin kyllä siihen enemmän puututtavan. Hankkisivat toripaikan tms. ihmisiä häiritsemästä.

Jokainen, joka ei halua S-omistaja bonuksia tai Keskon plussia, voi ihan vapaasti käydä vaikka saksalaisessa Lidlissä. Niitä kun on täällä joka nurkassa. Ostan sieltä saksalaista pilsneriä janooni kesäisin.

Mutta yleisesti, eihän täällä sovi nurista, kun pääministeri oikein vaatii ottamaan asioihin kivan ja posiitiivisen asenteen. Jos täältä nyt sitten muutama kilpailija Saksaan muuttaisikin, en olisi siitä yhtään pahoillani.

Käyttäjän KirillRinne kuva
Kirill Rinne

Venäjällä yrittäjä maxaa 6% tasaveron liikevaihdosta, joka saa olla yli miltzin euroissa. Jotkut ei maxa sitäkään. Toisaalta mikään ei toimi, valtiovalta täysin korruptoitunut, mutta kaikki järjestyy tarvittaessa.

Käyttäjän TomiHelminen kuva
Tomi Helminen

Hahahah :D kirjoittajan keskeinen ongelma tuntuu olevan siinä ettei kaupasta saa viinaa eikä pubissa polttaa. Jos tuo tosiaan tekee elämästä niin vaikeaa niin suosittelen muuttamaan saksaan pysyvästi.

Käyttäjän AnttiEerola kuva
Antti Eerola

Hyvä teksti! Asenneilmasto on tärkein. Sen jälkeen byrokraattien lukumäärä. Niistä suoraan voidaan lukea julkissektorin osuus on 58% kansantuotteesta.

Noista kahdesta on seurannut kestämätön talouden struktuuri. Kannattaisi olla köyhä, ketterä ja pieni. Siitä on vaan yksi ylöspäin suunta. Jos on rikas, kankea, pieni, päättämätön ja suuri julkishallinto, päädymme vain tuhoon.

Virkamiesten pelkurikulttuurissa pitää joka asiasta kirjoittaa ylimitoitettu laki, ettei virkamiehenä vaan joutuisi vastuuseen... Iltapäivälehdille! Nehän kaikkien saamattomien nilkkien kauhuja ovat. Vastuuseenhan ei oikeasti tekemättömyydestä joudu. Nykystruktuuri on niin korruptoiva, että sitä ei uskalleta kritisoida millään lailla. Aina joku etuus on mahdollista poisottaa.

Turha ampua aloittanutta viestintuojaa. Ehkä pitäisikin määrätä pakolliseksi, että äänioikeuden eteen pitäisi asua 6 kk ulkomailla...

Ehdotus on kuitenkin useimmille yliampuva. Noh, yrittäkää kuitenkin matkustaa sivistysvaltioissa ja muissa kuin turistikohteissa.

Kimmo Aarnio

Niih... kaksi melkein samankokoista valtiota, toisessa 80 miljoonaa asukasta ja toisessa 5,5 miljoonaa. Ja siinä pienemmässä 5 kk talvi, ei maataloustuotantoa sinä aikana ja pikkuisen erilainen vaatimustaso infrastruktuurin rakentamisessa. Voivat tietkin routia, talojen eristyksistä puhumattakaan. Tottakai ollaan erilaisessa tilanteessa, ja kaljaakin pitää verottaa, jotta saadaan tää kaikki maksettua yhdessä. Onko vielä joku urpo joka ei tätä tajua? Hyvää matkaa vaan sinne halpalaan, siellä on sitten vaan erilaiset ongelmat esim. terveydenhuollon ym. kanssa.

Kimmo Aarnio

Palveluiden laatu taas on yrittäjistä itsestään kiinni...

Martti Strang

Hei suomalaiset,
älkää hitoilla tulla ainakaan Sveitsiin, täällä on pienehköt verot, n. 25%, viinaa saa vapaasti melkein mistä vaan, huoltoasemilla on kylläkin rajoitus, klo 22:00 jälkeen ei saa viinaa myydä. Sveitsi olisi paratiisi suomalaisille, mutta täällä tehdään pitkää päivää töissä. Jos nariset pitkästä työviikosta, mahdollisuutesi sopeutumiseesi ovat heikot. Tiettyjä vapauksia on, voit pitää rynnäkkökivääriä vaikkapa autotallin nurkassa, mutta kaikkeen tarvitaan ajolupaa, jopa pienen pieneen moottoriveneeseen......
Autoja, samoin moottoripyöriä voit pitää 2 kpl samoilla rekisterikilvillä, mutta koiraasi et saa haudata puutarhaasi.
Niin, ongelma kielitaito? Peruskielestä saksankielestä voi aloitaa, mutta sveitsinsaksa koostuu useista kymmenistä eri murteista, joita ei sveitsiläinenenkään aina ymmärrä. Suomalainen selviää kyllä sanomalla HÄH! Se on sama suomeksi kuin sveitsisaksaksi (Schwytzerdütz)
Saksan ja sveitsinsaksan ero on kuin suomen ja eestinkieli.
On helppo turistina matkailla muissa maissa ja tehdä vertailuja oman maan kanssa. Todellisuus on aivan kokonaan muualla!!!

Ilari Niemi

Minä en lähde täältä minnekään, paitsi korkeintaan lomalle. Olen aidosti ylpeä suomalainen. Muiden maiden hyvyys on tiedon puutetta ja vaikka parempia olisivatkin- en silti muuta. Tätä on isänmaallisuus minulle.

Käyttäjän JukkaPekkaRaappana kuva
Jukka Raappana

Puolen vuoden köllöttely paikan päällä ei anna oikeata kuvaa mistään maasta. Oon ite asunu 5 vuotta Briteissä ja koin sen itse, että ulkomaille muutetttaessa "kuherruskuukausi" kestää sen puoli vuotta- vuoden. Silloin nähdään kaikki parempana kuin se onkaan, tai nähdään vain ne yhteiskunnan hyvät puolet. Suomalainenhan mielellään hekumoi ajatuksella, että täällä sitä on kaikki paremmin kuin Suomessa, pierukaan ei haise jne.Tuo on ihan normaali ilmiö. Jos sitten oikeasti päättää jäädä pidemmäksikin aikaa eikä vain köllöttelemään,alkaa yhteiskunta näyttäytyä sellaisena kuin se on, ja alkaa tulla uusia näkökulmia asioihin...

Vihtori Kaakki

Totta joka tavu ja taidatko ton paremmin sanoa!?
Asuin itsekin pari vuotta sitten 3 kk Fuengirolassa ja alkoholia kului vain murto-osa siitä määrästä, mitä menee himassa, vaikka se ei maksanut juuri mitään. Syynä siihen varmaan on, että eihän näitä Suomen oloja yksinkertaisesti kestä selvinpäin!
Sen verran ol tullut talvehdittua Aasiassakin, että olut / pvä on pitkän aikavälin keskimääräinen tahti sielläkin.
Heti lähden täältä hitolle, kun saan positiivisen eläkepäätöksen. Vaan kun senkin kanssa veivataan. Mut itse tutkinut professorikin on ihmetellyt, miksei meikäläisestä tehdyt lausunnot kelpaa vakuutusyhtiön - ja KELAn lääkäreille, jotka eivät ole potilasta koskaan nähneetkään! Vaan kun ei kelpaa! Vaikkei just omiin hommiin enää kuykenekään, niin kyllä silti vielä jotain pystyy tekemään, on perustelu. :)
Sitten kun tuo(-kin) muuttu järkeväksi, minä sanon tälle paskavaltiolle hyvästit. Toivottavasti ehdin alta pois, ennenkuin ryssä tulee antamaan humanitääristä apua meillekin! En muuta Fuengirolaan. Se on ehkä eläkeläisten paratiisi, mutta meikäläisen helvetti. Siellä on edullista vain ryyppääminen.

Mikko Pitkänen

no onhan tuo helvetin osuvaa tekstiä, mutta pitäiskö sitten jättää Suomi taakse lopullisesti? Sen takia että jotkut mulkut ovat sitä hyväksikäyttäneet enemmän kuin minä ja sinä yhteensä (ja se on joidenki aasien mittakaavoilla paljon). Enpä tiedä, jos ois rahaa niin lähtisin pois jossain vaiheessa mutta en noiden syiden takia.

Käyttäjän AriThti kuva
Ari Tähti

Tähän kysymykseen voisi vastata erityisesti ulkomaalaiset jotka on asettuneet suomeen. Eräs saksalainen, suomeen muuttanut, totesi että suomessa kaikki on vapaampaa. Saksassa kun on niin paljon sääntöjä ja rajoituksia. Eräs pohjoisamerikanyhdysvaltalainen (kotoisin Phoenixistä) totesi, että kotijenkkilässä hänellä olisi kolmas vaimo ja neljäs sydänkohtaus menossa, suomessa on rennompaa.

Sensijaan jos kysytään suomalaisilta, jotka on muuttaneet ulkomaille... silloin suomi on p-läpi, kekkoslovakia, aina sataa räntää, taloudellinen katastrofi, masennusta...

Pasi Virta

Näin minäkin olen saksan opettajaltani oppinut että kyllä kytätään että sääntöjä noudatetaan. Lippuja ja lappuja ilmestyy joka paikkaan hyvin herkästi ja kieltolappuja riittää.

Pasi Virta

Tuleekohan Saksassa päivähoidon ylläpitäminen halvemmaksi kuin Suomessa?

Toimituksen poiminnat